Hodepine og migrene

Du kan ikke bare skylde på rødvinen eller sjokoladen

Til deg som hardnakket hevder at rødvin eller sjokolade trigger migrene eller hodepine: Tenk om igjen!

HODEPINE-VIN? All alkohol kan trigge migrene, ikke bare rødvin, ifølge ekspertene. Men sjokoladen - den kan du kanskje frikjenne. Foto: NTB/Shutterstock
HODEPINE-VIN? All alkohol kan trigge migrene, ikke bare rødvin, ifølge ekspertene. Men sjokoladen - den kan du kanskje frikjenne. Foto: NTB/Shutterstock Vis mer
Publisert

Følg Vi.no på Facebook og Instagram, og motta nyhetsbrev ved å registrere deg her.

Er du blant de som mener hardnakket at du får migrene av rødvin eller av sjokolade? Eller kanskje av en spesiell type spekepølse eller servelat?

Da kan det hende at du bør tro om igjen.

- Mange pasienter har voldsom tro på triggerfaktorer, at det kanskje er det ene eller det andre som utløser et anfall. Men de som jobber mye med hodepine har nok begrenset tro på det, sier Lars Jacob Stovner, professor i nevrologi ved NTNU og Nasjonal kompetansetjeneste for hodepine, St. Olavs hospital.

Mer enn halvparten av verdens befolkning opplever å ha hodepine hvert år, og 14 prosent har migrene. I Norge regner man med at rundt 500-600 000 av den voksne befolkningen har migrene.

Vi har tidligere skrevet om en ny studie om blodtrykksmedisin mot migrene - som forskerne håper vil kunne hjelpe mange. Og til deg som plages med jevnlig migrene i større eller mindre grad: Det finnes forebyggende hjelp som gjør anfallene færre og/eller svakere.

Den siste dråpen

Tilbake til folks tro på hva som kan trigge migreneanfall og det Stovner sier om hva de som jobber med hodepine tenker om at spesielle triggere kan utløse anfall:

- Det er nok noe i det, absolutt. Men for det første er det ofte snakk om den siste dråpen som førte til at du fikk det anfallet; at du i mange tilfeller ville fått det anfallet før eller siden likevel. Og for det andre er det kanskje bare psykologiske mekanismer som gjør det noen ganger; at du tror at du får anfall av det - og så får du en negativ forventning og så blir det en slags selvoppfyllende profeti, sier Stovner.

Studier frikjenner sjokoladen

Sjokoladens dårlige påvirkning på migrenen, og at nettopp sjokolade skal være en hyppig trigger for migrene, er en oppfatning som deles av mange.

Men forskning tyder på at nettopp sjokoladen faktisk kan frifinnes:

Stovner forteller at det er gjort studier på om sjokolade kan utløse migrene: Migrenepasienter som selv har hevdet at de har sjokoladeutløste anfall har blitt servert vanlig sjokolade og falsk sjokolade - der smaken i begge tilfeller har vært kamuflert av andre smaker slik at pasientene ikke visste om de fikk ekte sjokolade eller noe som faktisk ikke var sjokolade.

- Og det viste seg at den falske sjokoladen gir like mye migrene som ekte sjokolade. Så akkurat når det gjelder sjokolade, så tror vi kanskje ikke at det er tilfelle, sier Stovner.

Søtsug kan være et forvarsel

Noe av forklaringen på hvorfor mange kan tro at det er sjokoladen som har skylda, kan henge sammen med hvordan et migreneanfall utvikler seg:

Mange pasienter med migrene opplever at det kommer andre endringer i kroppen og i hjernen i forkant av et anfall.

- Noen kan bli søvnige, noen kan bli deprimerte og noen kan få et sug etter søtsaker. Det kan komme noen timer før - og er en del av anfallet, forteller Stovner.

Når pasienten da kanskje gir etter for søtsuget og spiser sjokolade, er det dermed sjokoladen som får skylda for anfallet - selv om det egentlig bare er en del av anfallet.

- Unødvendige begrensninger

Stovner sier til Vi.no at migrenepasienter bør vite at det er begrenset, det de kan oppnå ved å kutte ut det de tror er triggerne.

- En annen ting er at de dermed kanskje lever med unødvendige begrensninger som egentlig ikke har noen effekt. Så det advarer vi litt mot, sier Stovner.

- Migrene er en kronisk anfallssykdom og det er ikke triggerne som er årsaken. Det er i verste fall bare noe som kan forverre tilstanden litt, og kanskje bare den siste dråpen som får begeret til å renne over.

Livsstil og alkohol

En ting som Stovner imidlertid understreker som veldig viktig om du sliter med hodepine, er det å få oversikt og kontroll på hodepinen, hvordan den utvikler seg og effekt av eventuelle medisiner.

Og: Vær oppmerksom på livsstilen din - fordi dette også kan virke inn på migrenen:

- Få oversikt over hvordan anfallene forholder seg til viktige faktorer i livet og se hva kan man gjøre der. Kan man for eksempel bedre på noe eller endre på noe?

Hvor mange dager har du migrene, når kommer den, kommer den etter skiftarbeid, kommer den etter menstruasjon?

- Å få kontroll på livsstilen sin, kan bety en del. Kanskje særlig dette med regelmessig søvn, noenlunde regelmessige måltider og ikke mye alkohol. Alkohol ser ut til at det bidrar til å utløse anfall hos mange, forteller Stovner.

Og her er det kanskje mange som kan bli overrasket:

- Mange tror at det er rødvin som er spesielt ille, men det er ikke så gode holdepunkter for det. Det ser ut til at det gjelder alle typer alkohol, sier Stovner.

Han forteller også at det er veldig mange migrenepasienter som unngår alle typer alkohol i stor grad - nettopp fordi de har merket at det ikke skal mye til for at de får anfall.

Vi bryr oss om ditt personvern

Vi er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer

Velkommen til vårt kommentarfelt

Vi setter pris på kommentarer til artiklene på vi.no. Husk at mange vil lese det du skriver. Hold deg til temaet og vær saklig. Vi gjør oppmerksom på at alle innlegg kan bli redigert eller fjernet av redaksjonen.