Hvordan forebygge demens?

Du kan halvere risikoen for å få demens

Kom deg opp og ut. Her er oversikten over hvordan du selv kan forebygge demens.

SYKDOM: Det kan være veldig tøft å få demens. Gjør det du kan for å forebygge. Foto: Shutterstock/NTB scanpix.
SYKDOM: Det kan være veldig tøft å få demens. Gjør det du kan for å forebygge. Foto: Shutterstock/NTB scanpix. Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

(Vi.no): Tanken på ikke å klare seg selv, ikke kjenne igjen sine nærmeste, ikke klare å kommunisere – den er unektelig skremmende.

Demens er en sykdom og ikke en del av vår normale aldring. Men høy alder er i seg selv en risikofaktor for å utvikle demens.

Mellom 80 000 og 100 000 lever med sykdommen i Norge i dag, ifølge Folkehelseinstituttet. For å unngå å bli en del av denne gjengen er det mye du kan gjøre for å forebygge.

Les også: Nei, du får ikke nødvendigvis demens selv om slektninger har det

Demens kommer snikende

Alzheimers sykdom utvikler seg gradvis. Nedbrytningen av nervevevet kan ha foregått i mange år før de første symptomene viser seg.

Personen selv eller pårørende kan reagere på små endringer i humør, væremåte eller hukommelse som gjerne blir bortforklart med stress, depresjon, belastninger på jobben eller privat.

Etter hvert vil hukommelsessvikt, språkproblemer, manglende evne til å orientere seg og til å lære nye ting, skape problemer i hverdagslivet.

Anne Rita Øksengård, geriater og forskningsleder i Nasjonalforeningen for folkehelsen, beskriver utviklingen av demens som en omvendt prosess sammenliknet med det som skjer i hjernen hos et lite barn. Hos et barn bygges hjernecellene opp, hos en dement brytes de ned.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Vi er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer

Velkommen til vårt kommentarfelt

Vi setter pris på kommentarer til artiklene på vi.no. Husk at mange vil lese det du skriver. Hold deg til temaet og vær saklig. Vi gjør oppmerksom på at alle innlegg kan bli redigert eller fjernet av redaksjonen.