Du har krav på hjelp når foreldre eller partner får omsorgsbehov

– Vi må tørre å prate om hva som skal skje når vi ikke lengre klarer å ta vare på oss selv, sier eldrepsykolog Ane Bjøru Fjeldsæter. Ifølge loven har vi ikke omsorgsplikt for foreldrene våre. Her er en oversikt over hjelpen du har krav på.

VANSKELIG: Enten det er partneren som flytter på sykehjem eller en av foreldrene, så er det en vanskelig avgjørelse, og det er smart å snakke om dette i forkant før situasjonen oppstår. Illustrasjonsfoto: Shutterstock/NTB
VANSKELIG: Enten det er partneren som flytter på sykehjem eller en av foreldrene, så er det en vanskelig avgjørelse, og det er smart å snakke om dette i forkant før situasjonen oppstår. Illustrasjonsfoto: Shutterstock/NTB Vis mer
Publisert

Følg Vi.no på Facebook og Instagram, og motta nyhetsbrev ved å registrere deg her.

For 25 år siden pakket man gjerne kofferten selv og bar den inn på gamlehjemmet for å bo der resten av livet. I dag gir kommunene et individuelt tilpasset tilbud som øker med behovet, kalt omsorgstrappa. Sykehjem er det øverste trinnet. Før man kommer så langt har de aller fleste mottatt tjenester fra kommunen over lengre tid. Ifølge loven har vi ikke omsorgsplikt for foreldrene våre. Men når helsen svikter stiller de fleste opp – og noen sliter seg helt ut.

Søk råd

Er du usikker på om din gamle mor har krav på hjelp, er fastlegen et godt sted å begynne, men vær klar over at det ikke er fastlegen som bestemmer hvilke tilbud hun skal få.

– Mange pårørende gjør mye for sine foreldre, uten å ha undersøkt hvilke offentlige tjenester som kan være aktuelle, sier Inger Elise Walløe, leder for tjenestekontoret i Arendal kommune. Hun oppfordrer pårørende til å ta kontakt.

– Vi gir gjerne råd. Hvis mor allerede har hjemmesykepleier, så snakk gjerne med dem først, men hvis det er snakk om et annet omsorgsnivå er det bedre å kontakte oss.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Vi er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer

Velkommen til vårt kommentarfelt

Vi setter pris på kommentarer til artiklene på vi.no. Husk at mange vil lese det du skriver. Hold deg til temaet og vær saklig. Vi gjør oppmerksom på at alle innlegg kan bli redigert eller fjernet av redaksjonen.