Dårlig hørsel

- Du har alt å tjene på å få sjekket ut mistanken så raskt som mulig

Hørselstap starter allerede fra 40-årsalderen.

DÅRLIG HØRSEL: Om du føler at du ikke hører like godt som før, finnes det en test på nett du selv kan gjennomføre for å sjekke hørselen din før du eventuelt oppsøker lege. Foto: NTB Scanpix
DÅRLIG HØRSEL: Om du føler at du ikke hører like godt som før, finnes det en test på nett du selv kan gjennomføre for å sjekke hørselen din før du eventuelt oppsøker lege. Foto: NTB Scanpix Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

(Vi.no): - Nærmere én million nordmenn sliter med hørselen. Antallet vokser stadig, både fordi befolkningen blir eldre, og på grunn av skader etter høy musikk, som rammer flere, forteller forbundsleder i Hørselshemmedes landsforbund (HLF), Morten Buan, til Vi.no.

Mange oppsøker heller ikke hjelp.

MORTEN BUAN: Forbundsleder i Hørselshemmedes landsforbund (HLF). Foto: HLF.
MORTEN BUAN: Forbundsleder i Hørselshemmedes landsforbund (HLF). Foto: HLF. Vis mer

- Det går ofte lang tid fra man mistenker hørselstap til man gjør noe med det. Gjennomsnittstiden er faktisk hele ti år, sier Buan.

Les også: Hørselstegnene du bør ta på alvor

Sjekk hørselen selv

Dårlig hørsel er i mange tilfeller forbundet med aldring.

Men Buan kan fortelle at hørselstap starter allerede fra 40-årsalderen.

- I hovedsak skyldes nedsatt hørselsevne enten støypåvirkning og/eller alderssvekkelse. Du har alt å tjene på å få sjekket ut mistanken så raskt som mulig, råder Buan.

Ønsker du å få en indikasjon på hvor godt du hører, normalt eller dårligere enn normalt, er dette noe du faktisk kan sjekke selv før du eventuelt oppsøker en øre-nese-halsspesialist.

HLF har nemlig opprettet nettsiden Hørselstesteren.no, der en stemme leser opp ulike ord som du deretter skal bekrefte om du oppfattet eller ikke ved å klikke på bilder av de ulike ordene.

Testen kan du ta her.

Les også: - For de rammede er stillheten den verste fienden

Trenger du høreapparat?

Om du merker at hørselen din er betydelig svekket, gjør du lurt i å oppsøke en spesialist for en mer grundig sjekk.

Autorisert audiograf og tinnitusterapeut Jorid Løkken ved AudioPlus Norge AS, har tidligere oppsummert til Vi.no flere typiske varseltegn på at du muligens må begynne å bruke høreapparat.

- For eksempel om det er vanskelig å høre samtale i støyende omgivelser, at du ofte må spørre igjen, og skru opp TV, radio og mobiltelefon.

Les også: Disse høreapparatene er det ingen som ser

- Det blir lett å svare feil på spørsmål du tror du har oppfattet, og det blir vanskelig å få med seg poenget i gode historier som blir fortalt i forsamlinger. Det er også vanlig at du blir mer avhengig av å se ansiktet til den du snakker med for å forstå det som blir sagt, sier Løkken.

Fire enkle tips

For å best mulig ta vare på hørselen din, har Buan fire enkle tips:

  1. Bruk ørepropper i støyende omgivelser
  2. Demp lyden på høyttaleren
  3. Ta pauser fra støyen
  4. Ikke stå for nær støykilden

Les også: Sykdommene som kommer snikende med alderen

Gå til Vi.no-forsiden

Vi bryr oss om ditt personvern

Vi er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer

Velkommen til vårt kommentarfelt

Vi setter pris på kommentarer til artiklene på vi.no. Husk at mange vil lese det du skriver. Hold deg til temaet og vær saklig. Vi gjør oppmerksom på at alle innlegg kan bli redigert eller fjernet av redaksjonen.