Dårlig hørsel

- Du har alt å tjene på å få sjekket ut mistanken så raskt som mulig

Hørselstap starter allerede fra 40-årsalderen.

DÅRLIG HØRSEL: Om du føler at du ikke hører like godt som før, finnes det en test på nett du selv kan gjennomføre for å sjekke hørselen din før du eventuelt oppsøker lege. Foto: NTB Scanpix
DÅRLIG HØRSEL: Om du føler at du ikke hører like godt som før, finnes det en test på nett du selv kan gjennomføre for å sjekke hørselen din før du eventuelt oppsøker lege. Foto: NTB Scanpix Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

(Vi.no): - Nærmere én million nordmenn sliter med hørselen. Antallet vokser stadig, både fordi befolkningen blir eldre, og på grunn av skader etter høy musikk, som rammer flere, forteller forbundsleder i Hørselshemmedes landsforbund (HLF), Morten Buan, til Vi.no.

Mange oppsøker heller ikke hjelp.

- Det går ofte lang tid fra man mistenker hørselstap til man gjør noe med det. Gjennomsnittstiden er faktisk hele ti år, sier Buan.

Les også: Hørselstegnene du bør ta på alvor

Sjekk hørselen selv

Dårlig hørsel er i mange tilfeller forbundet med aldring.

Men Buan kan fortelle at hørselstap starter allerede fra 40-årsalderen.

- I hovedsak skyldes nedsatt hørselsevne enten støypåvirkning og/eller alderssvekkelse. Du har alt å tjene på å få sjekket ut mistanken så raskt som mulig, råder Buan.

Ønsker du å få en indikasjon på hvor godt du hører, normalt eller dårligere enn normalt, er dette noe du faktisk kan sjekke selv før du eventuelt oppsøker en øre-nese-halsspesialist.

HLF har nemlig opprettet nettsiden Hørselstesteren.no, der en stemme leser opp ulike ord som du deretter skal bekrefte om du oppfattet eller ikke ved å klikke på bilder av de ulike ordene.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Vi er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer

Velkommen til vårt kommentarfelt

Vi setter pris på kommentarer til artiklene på vi.no. Husk at mange vil lese det du skriver. Hold deg til temaet og vær saklig. Vi gjør oppmerksom på at alle innlegg kan bli redigert eller fjernet av redaksjonen.