Følg Vi.no på Facebook og Instagram, og motta nyhetsbrev ved å registrere deg her.
Håret er lyst og kort, skikkelsen høy og slank. Når hun snakker går det fort. Og entusiastisk. Latteren sitter løst hos Siv Gunnarsen. Men hun kan også være bestemt. Som personlig trener på Sats hjelper og motiverer hun mennesker til å nå sine treningsmål. Hun veileder og tilrettelegger treningen og hun gir tett og individuell oppfølging alt ettersom hvilke behov kunden har.

Anna (60) er aldersaktivist: - De sier det er feil og stygt å bli eldre
Vi Pluss
Behandlingsreiser til utlandet: Alt om helseopphold i sola på statens regning
Vi PlussTrenger hjelp i forbindelse med overgangsalder
En del av kundene hennes på treningssenteret Sats Ullevaal stadion i Oslo trenger hjelp i forbindelse med overgangsalderen:
– Mange sier at de føler at kroppen har forandret seg. Noen sier at de har lagt på seg rundt magen, og lurer på om vi kan gjøre noe med det, forklarer Siv med en liten latter før hun fortsetter:
– Andre sier: «Jeg føler at jeg har blitt så svak». Ofte er det de beskriver litt diffust. Og det jeg svarer da, er: «Dette kan være tegn på overgangsalder», for det kommer jo an på hvilken alder kvinnene er i, ikke sant? Så sier jeg videre: «Det beste du kan gjøre med det, er å være i fysisk aktivitet».

Søvnproblemene kan skyldes overgangsalder
Vi PlussAktiv hele livet
Selv har Siv holdt på med fysisk aktivitet hele livet. Da hun var liten tok foreldrene henne med på tur hver søndag – de bodde rett ved Østmarka i Oslo. I ungdomstiden var det friidrett og langrenn på Siv og søsteren hennes, og begge foreldrene hennes drev også med friidrett:
– Men bare på hobbybasis. Pappa holdt på med kast, hopp og løp. Mamma var veldig rask. Hun og jeg konkurrerte på 60-meteren helt til jeg ble så stor at jeg slo henne, sier Siv.
I ungdomstiden spesialiserte hun seg på grenene lengde og hundre meter hekk. Hun satte norsk rekord for 15-åringer. Da hun var 19 år, kom hun på juniorlandslaget og etter hvert var hun på landslaget. Beste plasseringen hennes er femte plass i EM innendørs.
Siv holdt på med friidrett fram til hun var 24 år gammel, men måtte gi seg på grunn av en kneskade. Siden jobbet hun på et treningssenter.
Hun ble mor til tre, og jobbet i reiselivet i flere år, der hun også hadde flere lederstillinger. For ti år siden utdannet hun seg innen personlig trening og kosthold- og ernæring.
– Jeg er ikke opptatt av hva jeg har prestert innen friidretten, men at jeg la et godt fysisk grunnlag som jeg også drar nytte av i dag, både i arbeidslivet og i livet generelt. I tillegg har jeg tatt med meg videre planmessigheten som man driver med i idretten. Og troen på å nå alle målene.

Pensjonsfellene som kan koste kvinner mye penger
Vi PlussBegynner forsiktig
På treningssenteret kommer det mange som aldri har trent før.
– De er kanskje på vei inn i overgangsalderen, og sier: «Nå må jeg trene, det kjenner jeg på kroppen min. Jeg må ha hjelp». Det kommer også kvinner som har trent mye før, men som forstår at de må lære hvordan de nå skal trene, sier Siv.
– De som ikke har treningsbakgrunn, begynner vi forsiktig med, slik at de kjenner at de blir sterkere og motiveres av det. De som har trent før, må ofte få beskjed om å roe litt ned, for de kan ha symptomer som gjør at de ikke kan trene like hardt som tidligere. Da finner vi alternative treningsmetoder.


Hodepine kjent problem i overgangsalderen: Se ekspert-rådene
Vi Pluss
Jobbe som ufør? Slik påvirker yrkesinntekt hva du får i uføretrygd og uførepensjon
Vi PlussLivsstilssykdommer
Siv forklarer at trening har forebyggende påvirkning på flere livsstilssykdommer, som hjerte- og karsykdom, flere krefttyper og diabetes 2. Styrketrening øker muskelmassen og minsker risikoen for beinskjørhet (osteoporose).
– Kvinner i overgangsalder kan også være litt nedstemte. Men med trening, frigjøres endorfiner som er kroppens lykkehormon, og da får de i stedet et lite kick av lykkehormonet, sier hun.
– Hvordan var dine egen overgangsalder?
– Da jeg var rundt 50 begynte jeg å få symptomer som jeg fortrengte. Jeg kjente at jeg var mer ustabil i humøret og jeg hadde noe svetteanfall. Etter hvert tok det seg veldig opp: Jeg fikk veldige hetetokter om natten og sov dårligere og dårligere. Det var som å ha en varmeovn inne i kroppen og så kom varmen ut av brystet – og så bare silte svetten. Det var helt forferdelig, svarer Siv og ler.
– Dette gjorde også at jeg ble ekstremt trøtt. Men jeg innrømmet fortsatt ikke at det var overgangsalder. Jeg sa heller: «Nei da, det går over!» Hvorfor innrømmet jeg det ikke? Si det … For ti år siden var det mye mindre snakk om overgangsalder enn det er i dag. Da var det nok litt sånn at man tenkte: «Da er man gammel».

Endelig hjelp mot tørre slimhinner: - Plagene forsvant med en gang
Vi Pluss
Disse matvarene hjelper deg i overgangsalderen
Vi PlussSovetid
Til slutt ble Siv så trøtt at hun måtte legge inn sovetid i jobb-kalenderen sin hver dag. Da måtte noe gjøres.
– Både lege og gynekolog anbefalte meg å ta hormonterapi, og til slutt gikk jeg med på det. Og jeg tuller ikke: Det gikk bare to uker – så var alt borte! Svetten, følelsen av å være premenstruell – alt!
Siv mener det fortsatt er altfor mange kvinner som ikke vet nok om overgangsalderen, eller som ikke vet noe om den i det hele tatt. Før de plutselig befinner seg der selv.
– Mediene skriver mer om overgangsalder og kvinnehelse i dag enn for ti år siden, men jeg synes fortsatt at det er for lite fokus på dette, sier hun.
Hun tror at hvis kvinner hadde vært mer forberedt på symptomene på overgangsalderen, og hvis de hadde satt seg inn i hvilken hjelp de kan få – som for eksempel hormonbehandling, kunne de kanskje fått det mye bedre. Trolig ville det også være bra for både familien og parforholdet.


Alt du trenger å vite om hormonterapi
Vi Pluss
- Det er ikke bra for helsen å stresse for mye med mat, trening og vekt
Vi Pluss– Som personlig trener, hva gjør du for å ta tak i dette?
– Jeg stiller kvinnene spørsmål, og jeg prøver å gi dem noen svar. Det hender at noen kommer til meg og sier at hun er sliten, ikke sover om natten, at hun svetter og så videre. Eller det kan være hun har mer diffuse plager, som muskel- og skjelettplager, som ingen skjønner hvor kommer fra. Noe som også kan være et typisk tegn på overgangsalder, men som veldig få kjenner til. Da legger jeg opp treningen ut fra de forutsetningene og behovene kvinnen har. I tillegg har jeg en bok om overgangsalderen, som jeg låner dem.

Slik bør du trene i overgangsalderen
Vi PlussHalverte plagene
Siv refererer til en studie som ble startet i 2015 på Linköpings universitetet i Sverige: 65 kvinner, alle like over 50 år med plager i forbindelse med overgangsalder, ble delt inn i to grupper. Den ene gruppen drev med styrketrening med støtte fra personlig trener i minst 45 minutter tre ganger i uken. Den andre gruppen avsto fra trening og tok kun rolige spaserturer. Til sammen 58 kvinner sluttførte studien. Kvinnene som drev med styrketrening fikk halvert sine plager, men for den andre gruppen var plagene som før.
– Trening er veldig viktig. Men hvis du er så sliten at trening virker helt uoverkommelig – for det kan absolutt skje – da må jeg faktisk gi deg det tipset om at du må lese deg opp litt for å se hvilke muligheter som finnes for å få hjelp, sier Siv.
Mange av kundene hennes har drevet med ulike aktiviteter opp gjennom livet, som tur i skogen, i fjellet eller langrenn. Men hun presiserer at hvis du ikke trener i det hele tatt gjennom 50-, 60- og 70-årene, blir du så svak og stiv i kroppen at du ikke engang klarer å hente noe nede fra gulvet eller gå opp en litt høy trapp:
– Jeg ser jo for eksempel mange kvinner som sliter bare med å gå inn på bussen, ikke sant – det er bare så høyt for dem – og de må ta tak med armene for å dra seg opp fordi beina ikke klarer å bære dem. Og det der gjelder ikke alltid bare eldre mennesker, altså.

Elizabeths (62) fysiske alder: 23 år
Vi PlussDet er aldri for sent å begynne å trene. Det skal lite til for å bli skikkelig motivert:
– Du vil hele tiden kjenne at du blir sterkere. Fordelen med å være utrent er at du får raskere framgang enn hvis du har en god treningsbakgrunn. Det er motiverende! Når det kommer utrente damer til meg, sier de etter en liten stund: «Oi! Dette kjenner jeg virker!» Ikke sant? Og dette med etter hvert å øke antall repetisjoner og belastning, er også motiverende for mange. For da ser de at de klarer mer.
– En dame som er rundt 70 år, sa: «I sommer kjente jeg at jeg var mye sterkere: Da klarte jeg å trille en trillebår full med vedkubber. Det klarte jeg ikke i fjor». Og jeg har en helt nydelig historie om en dame på rundt 80, som har trent med meg en stund. Hun sa: «Nå tør jeg å bade i badekaret alene, for jeg kjenner at jeg har styrke nok til å komme meg opp av karet selv». En annen var stolt over at hun endelig var sterk nok til å følge ektemannen i skisporet.
Siv har flere eksempler:
– En dame i 50-årene elsket å gå i fjellet, men hadde vonde knær. Så viste det seg at de «vonde knærne» var at hun var svak i muskulaturen rundt knærne. Så begynte hun å trene. I sommer gikk hun toppturer i fjellet med mannen sin uten smerter. Hun var så glad!
Siv forteller også om en dame på 78 år som har trent styrke med henne i flere år. Hun bor alene i et hus og er opptatt av at hun må kunne være sterk nok til å jobbe i hagen og måke snø, for å kunne bo der videre.
– Du får like god effekt av å trene om du er 70 år eller 20. Så lenge du trener riktig, vel å merke.
Og dette er det også viktig å huske på, avslutter Siv:
– Trening er kjempegøy!

Irina la om kostholdet og gikk ned 20 kilo: - Jeg vil revolusjonere helsa til nordmenn
Vi PlussAll trening er bra
– Trening er bra for det meste og har mange gode effekter. Også for kvinner i overgangsalderen, sier spesialist i allmennmedisin, Bjørn Gjelsvik
– Jeg støtter forslaget om å trene. Det kan godt tenkes at hard trening har en positiv effekt på plager for kvinner i overgangsalderen. Det finnes noen undersøkelser som har funnet en sammenheng mellom trening og symptomer, men resultatene spriker. De fleste finner ingen slik sammenheng, sier Bjørn Gjelvik, som er fastlege ved Tanum Legekontor og forsker ved Universitetet i Oslo.
– Gjennom trening generelt, kommer man i form, og vil kunne takle livets påkjenninger bedre, sier han, og legger til at eldre, både kvinner og menn, har god effekt av styrketrening:
– Styrketrening er viktig for å bevare god leddfunksjon. Mange eldre får plager med artrose i hofter eller knær, og da er styrketrening viktig for å opprettholde funksjon og minske smerter.
– Hvem kan ha glede av hormonbehandling i overgangsalderen og hvorfor?
– De som har mange symptomer, som hetetokter, svette og nattsvette, plager fra tørre slimhinner og eventuelt hyppige urinveisinfeksjoner. Det er godt dokumentert at hormonbehandling har svært god effekt på disse plagene.
– Hvem bør ikke få hormonbehandling?
– Kvinner som har hatt blodpropp eller slag, bør ikke få slik behandling, eller dersom det finnes i nær familie. Risiko for brystkreft er mer komplisert. Snakk med legen om dette. Når det gjelder varighet av behandling er det en del uenighet, fortsetter Gjelsvik, og legger til at det er for sent å starte med hormonbehandling mange år etter overgangsalderen – som for de fleste inntreffer ved 50 til 52-årsalder.
Man bør ikke starte senere enn fem år etter at menopausen har inntrådt.

Velkommen til vårt kommentarfelt
Vi setter pris på kommentarer til artiklene på vi.no. Husk at mange vil lese det du skriver. Hold deg til temaet og vær saklig. Vi gjør oppmerksom på at alle innlegg kan bli redigert eller fjernet av redaksjonen.