Øyeplager av skjermen

Du blunker for lite foran skjermen

Du burde være snillere med øynene dine. Kanskje du skal få sjefen til å spandere et par briller?

BLUNK OFTERE: Å blunke oftere når du ser på skjermen kan hjelpe øynene dine. Foto: Ramona Heim / Shutterstock / NTB scanpix.
BLUNK OFTERE: Å blunke oftere når du ser på skjermen kan hjelpe øynene dine. Foto: Ramona Heim / Shutterstock / NTB scanpix. Vis mer
Publisert

(Vi.no): Vi bruker i snitt fem timer og 23 minutter med øynene klistret i skjermen hver dag (SSB). Spesielt mennesker med kontorjobber risikerer å bruke betydelig lengre tid enn dette foran skjermen.

Vi vet ikke sikkert om man kan få vedvarende skader på øynene av dette, men øynene kan bli irriterte, slitne og muligens nærsynte. Overbelastning av synet samt ukorrigerte synsfeil vil også kunne medføre helseplager som nakke- og skuldersmerte og hodepine.

Her får du fire gode tips til hvordan du kan behandle øynene dine bedre:

Les også: Fem ting du bør vite om synet

1. Du blunker for lite

Vi blunker 20-25 ganger i minuttet når vi snakker med andre mennesker, men når vi sitter foran skjermer glemmer vi det.

- Det er noen som blunker så sjeldent som fem ganger i minuttet foran skjermen, sier professor Rigmor C. Baraas, leder av Nasjonalt senter for optikk, syn og øyehelse ved Universitetet i Sørøst-Norge.

For lite blunking fører til at tårefilmen på øyet fordamper raskere. Det gjør at øyet kan bli tørt og irritert.

Tips: Prøv å tving deg selv til å blunke 20-25 ganger i minuttet mens du stirrer på skjermen, og kjenn om øynene føles bedre.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Vi er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer

Velkommen til vårt kommentarfelt

Vi setter pris på kommentarer til artiklene på vi.no. Husk at mange vil lese det du skriver. Hold deg til temaet og vær saklig. Vi gjør oppmerksom på at alle innlegg kan bli redigert eller fjernet av redaksjonen.