Drukning: Denne aldersgruppen er overrepresentert

Menn, og spesielt de over 60 år, utgjør en stadig større del av drukningsstatistikken.

OVERREPRESENTERT: Godt voksne menn er overrepresentert på drukningsstatistikken. Illustrasjonsfoto: NTB
OVERREPRESENTERT: Godt voksne menn er overrepresentert på drukningsstatistikken. Illustrasjonsfoto: NTB Vis mer
Publisert

Få tilgang til våre aller beste artikler på Vi Pluss her, og motta nyhetsbrev ved å registrere deg her.

Hele 40 prosent av alle som drukner i Norge er over 60 år, ifølge Flyte, paraplyorganisasjonen for alle som jobber med forebygging av drukning. Nå går startskuddet for Flytes første kampanje: «Du er ikke en fisk - vis vannvett!».

– Drukning berører oss alle, og statistisk sett er det dessverre mange familier som vil få livet snudd på hodet i løpet av sommeren. Forhåpentligvis vil «Du er ikke en fisk» fungere som en påminner slik at folk tenker seg litt ekstra om når de befinner seg i nærheten av vann i sommer, sier Siv Jensen i Flyte i en pressemelding.

Ifølge Redningsselskapet skjer rundt 40 prosent av drukningsulykkene i sommermånedene juni, juli og august.

Trenger nasjonal handlingsplan

Totalt mistet 88 personer livet i drukningsulykker i Norge i 2022. Det er en økning på 17 prosent fra 2021, da 75 personer omkom, viser Redningsselskapets drukningsstatistikk.

I tillegg omkom åtte norske statsborgere i drukningsulykker i utlandet i fjor.

– Drukning skjer fra båt, under bading og etter fall fra land. Ulykkene er dessuten fordelt på sjø, vann, elver og basseng. For å få til en reduksjon trenger vi både en offentlig nullvisjon for alle typer drukningsulykker og en nasjonal handlingsplan for drukningsforebygging, sier Grete Herlofson, generalsekretær i Redningsselskapet på deres nettsider.

Overrepresentert: Mann 60 pluss

I 2022 var det 76 menn og 11 kvinner som druknet.

42 prosent av de som druknet i fjor var 60 år eller eldre, og ni av ti var menn. Aldersgruppen utgjør en stadig større del av drukningsstatistikken.

– Det kan ha sammenheng med at dagens pensjonister er sprekere og har en mer aktiv livsstil enn generasjonene før. Det kan også være at mange ikke tar hensyn til at ferdigheter og kropp endrer seg med åra. Balanse og reaksjonsevne blir dårligere, og muskelstyrken er ikke den samme. For at færre skal drukne i Norge, må vi også nå denne aldersgruppen, sier Tanja Krangnes i Redningsselskapet.

Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

Vi er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer

Velkommen til vårt kommentarfelt

Vi setter pris på kommentarer til artiklene på vi.no. Husk at mange vil lese det du skriver. Hold deg til temaet og vær saklig. Vi gjør oppmerksom på at alle innlegg kan bli redigert eller fjernet av redaksjonen.