- Dropp vin i gave!

8 av 10 har fått vin i gave fra arbeidsgiver, venner eller familie. Nå oppfordres du til å droppe vingaven: – Ikke gi alkohol i gave. For mange er en ekstra flaske under treet det siste de trenger.

VIN TIL JUL? – Ikke gi alkohol i gave, oppfordrer alkovettorganisasjonen Av-og-til. 8 av 10 har opplevd å få vin i gave fra jobb, venner eller familie. Akan, arbeidslivets kompetansesenter for rus- og avhengighetsproblematikk, sier man bør tenke gjennom hvor godt man kjenner de man gir gaver til, før man gir alkohol i gave. Foto: NTB/Shutterstock
VIN TIL JUL? – Ikke gi alkohol i gave, oppfordrer alkovettorganisasjonen Av-og-til. 8 av 10 har opplevd å få vin i gave fra jobb, venner eller familie. Akan, arbeidslivets kompetansesenter for rus- og avhengighetsproblematikk, sier man bør tenke gjennom hvor godt man kjenner de man gir gaver til, før man gir alkohol i gave. Foto: NTB/Shutterstock Vis mer
Publisert

Følg Vi.no på Facebook og Instagram, og motta nyhetsbrev ved å registrere deg her.

Det er generalsekretær Ragnhild Kaski i alkovett-organisasjonen Av-og-til som uttaler dette. Bakteppet er at svært mange nordmenn sier de har fått vin eller sprit i gave, fra familie, venner eller arbeidsgiver. Og at alkohol er en problematisk gave å få for mange.

I en ny undersøkelse Respons Analyse har gjennomført for Av-og-til oppgir 78 prosent at de har fått vin, og 42 prosent at de har fått sprit i gave de siste fem åra.

– Det kan i verste fall gjøre jula tøff for barna med foreldre som drikker for mye, sier Kaski.

Nå ber hun folk kutte flaskene fra gavelista.

- Mister valgmuligheten med alkohol i gave

– Ikke gi alkohol i gave. Desember sprenger allerede alle salgstall når det kommer til alkohol. For mange er en ekstra flaske under treet det siste de trenger, sier Kaski, og oppfordrer i stedet til å velge alkoholfrie drikker som gave:

– Gjør du det kan du i hvert fall være sikker på at du ikke har satt den du kjenner eller barna i en vanskelig situasjon.

Ragnhild Kaski, generalsekretær i Av-og-til. Foto: Av-og-til
Ragnhild Kaski, generalsekretær i Av-og-til. Foto: Av-og-til Vis mer

Mange opplever å få vin i gave på arbeidsplassen - men Elisabeth Ege, direktør i Akan, arbeidslivets kompetansesenter for rus- og avhengighetsproblematikk, tror det er mindre vanlig nå enn før:

- Vi vet at mange bedrifter gir alkohol i gave til ansatte, men vi vet ikke hvor utbredt det er. Mitt personlige inntrykk er at det er mindre vanlig nå enn det var tidligere. Akkurat som alkoholkulturen varierer mellom virksomheter og til dels også bransjer, er det naturlig å tro at det er tilsvarende forskjeller i hvor vanlig det er å gi alkohol i gave, sier Ege.

Elisabeth Ege, direktør i Akan. Foto: Akan
Elisabeth Ege, direktør i Akan. Foto: Akan Vis mer

Når det kommer til det å gi alkohol i gave på arbeidsplassen, sier Ege at man bør tenke gjennom hvor godt man kjenner de man gir gaver til, før man gir alkohol i gave.

- Problematisk bruk er noe de fleste ikke snakker høyt om, heller ikke at man er pårørende til en, sier Ege, og fortsetter:

- Til jobbfester er vår anbefaling å ha like gode alkoholfrie alternativer like lett tilgjengelig som alkoholen. Hensikten er å gi valgfrihet, og at alle skal oppleve å være inkludert, uavhengig om man drikker alkohol eller ikke. Gir du alkohol i gave, mister mottaker denne valgmuligheten.

Undersøkelser viser også at det er de som drikker mest, som tåler det dårligst: Jo eldre vi blir, desto dårligere tåler vi alkoholen - og det er pensjonistene som drikker mest.

Problematisk alkoholbruk

Av-og-til viser til at hver sjuende nordmann har et drikkemønster som er så problematisk at de ifølge WHOs retningslinjer bør få råd og veiledning om hvordan de kan redusere forbruket sitt.

– Du vet aldri hvem som sliter, og hvilke barn som er redd for at mamma eller pappa skal drikke litt for mye eller begynne å drikke igjen, sier Kaski.

Rapporter fra FHI forteller om hvilke negative konsekvenser alkoholbruk kan ha for andre enn brukerne, som barn og andre nære relasjoner - og arbeidsgivere.

Ifølge FHI, lever mellom 50 000 – 150 000 barn med minst en forelder med risikofylt alkoholkonsum - og 90 000 er barn av forelder med alkoholbrukslidelse.

For arbeidsgiver kan jobb i bakrus eller i beruset tilstand ha konsekvenser ved for eksempel sykefravær, å forårsake nedsatt produktivitet og kvalitet på arbeidet, samt økt risiko for feil og ulykker.

Hvilken policy har arbeidsgiver?

En fersk undersøkelse fra Akan om alkoholforventninger i arbeidslivet avslører at 30 prosent av norske arbeidstakere har opplevd forventninger om at de skal drikke alkohol på sosiale arrangementer med jobben i løpet av det siste året. Flere kvinner enn menn har opplevd forventningen og 16 prosent av de som hadde opplevd forventninger, opplevde dette som problematisk.

Som Ege sier ovenfor, vil det være forskjeller fra arbeidsplass til arbeidsplass hvor vanlig det er å gi alkohol i gave - men at det også er de med prinsipielle beslutninger om det:

- Vi har ingen konkrete bedrifter å vise til eller spesifikk statistikk på dette, men det er naturlig å tro at en del virksomheter har besluttet å ikke gi alkohol i gave. Selv har jeg jobbet et par steder hvor det er tatt en slik prinsipiell avgjørelse.

Vi bryr oss om ditt personvern

Vi er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer

Velkommen til vårt kommentarfelt

Vi setter pris på kommentarer til artiklene på vi.no. Husk at mange vil lese det du skriver. Hold deg til temaet og vær saklig. Vi gjør oppmerksom på at alle innlegg kan bli redigert eller fjernet av redaksjonen.