Drikker du kaffe med melk? Da kan dette være en god nyhet

Forskere ved Universitetet i København mener at en kaffekopp med melk kan ha betennelsesdempende effekt.

KAFFE: Nordmenn elsker kaffe. Da er det gode nyheter at den også er bra for kroppen vår. Foto: NTB Shutterstock
KAFFE: Nordmenn elsker kaffe. Da er det gode nyheter at den også er bra for kroppen vår. Foto: NTB Shutterstock Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Følg Vi.no på Facebook og Instagram, og motta nyhetsbrev ved å registrere deg her.

Ifølge en dansk studie kan nemlig kaffe med en melkeskvett skjerpe aktiviteten i immuncellene. Det skriver Forskning.no. Årsaken er at en miks av proteiner fra melka og antioksidanter fra kaffen øker immuncellenes aktivitet.

Studien ble nylig publisert i Journal of Agricultural and Food Chemistry.

Antioksidanter reduserer oksidativt stress som kan skape inflammasjon i kroppen. Polyfenoler er en gruppe antioksidanter med en rekke helsefremmende egenskaper. Kaffe, bær, frukt og grønnsaker inneholder mye polyfenol.

At en kaffekopp med melk er bra for kroppen er gode nyheter for oss som liker kaffe. Men: Er du stordrikker så bør du også være obs på at stordrikkere av kaffe bør vurdere å redusere inntaket. Vi.no har tidligere skrevet om at kaffe også er en av matvarene med høyt innhold av det kreftfremkallende stoffet akrylamid.

Vil teste effekten på mennesker

Blandingen av polyfenoler og protein som i en kopp med kaffe med melk kan muligens ha en fordelaktig effekt på inflammasjon hos mennesker.

Foreløpig er studien kun gjort på celler i laboratoriet. Forskerne vil teste dette videre på dyr og deretter på mennesker. Studien er gjort i samarbeid med det tekniske universitetet i Dresden i Tyskland.

Matforskerne ved Universitetet i København mener selv resultatet av studien er lovende. For immuncellene ble dobbelt så aktive i forsøket.

Kan gjelde andre kombinasjoner av matvarer

- Vi har vist at når polyfenoler reagerer med en aminosyre, så øker immuncellenes evne til å hemme inflammasjoner, sier professor Marianne Nissen Lund ved matforskningsinstituttet i en pressemelding i Science Daily.

Ifølge de danske forskerne kan effekten der proteiner mikses med antioksidanter muligens også gjelde andre kombinasjoner av matvarer. For eksempel hvis proteinrike matvarer blandes med frukt som inneholder antioksidanter.

Vi bryr oss om ditt personvern

Vi er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer

Velkommen til vårt kommentarfelt

Vi setter pris på kommentarer til artiklene på vi.no. Husk at mange vil lese det du skriver. Hold deg til temaet og vær saklig. Vi gjør oppmerksom på at alle innlegg kan bli redigert eller fjernet av redaksjonen.