Hjerteinfarkt

Dødelige hjerteinfarkt har falt med 85 prosent i Norge

Færre røykere har bidratt til en kraftig forbedring i statistikken over dødelige hjerteinfarkt i Norge.

HJERTEINFARKT: Stadig færre dør av hjerteinfarkt. Mye av årsaken skyldes at det er langt færre røykere nå enn for noen tiår tilbake. Foto: NTB
HJERTEINFARKT: Stadig færre dør av hjerteinfarkt. Mye av årsaken skyldes at det er langt færre røykere nå enn for noen tiår tilbake. Foto: NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Dødelige hjerteinfarkt har falt fra over 400 per 100.000 innbygger i 1970 til rundt 60 per 100.000 i dag, skriver NTB.

Forklaringen er at folk flest har stumpet røyken, sunnere livsstil og bedre medisiner, ifølge overlege og professor Kaare Harald Bønaa, som er faglig leder for Norsk hjerteinfarktregister.

Det vil si en reduksjon på rundt 85 prosent på 50 år, viser tall fra Dødsårsaksregisteret.

– Det som har vært en hjerteinfarktepidemi som startet etter andre verdenskrig, er nå på kraftig retur, sier professoren til NRK.

Også tall fra FHI som Vi.no har omtalt tidligere, viser en kraftig nedgang bare i løpet av de siste ti årene: I 2012 var det totalt 17 996 nordmenn som fikk akutt hjerteinfarkt. I 2021 lå tallet på 13 643.

Mindre røyking bidrar til gode tall

Han sier de viktigste risikofaktorene for hjerteinfarkt er høyt kolesterol, røyking og høyt blodtrykk. Særlig stumping av røyken har bidratt til fallet.

– På 70-tallet røykte 60–70 prosent av norske, middelaldrende menn. I dag er det under 10 prosent som røyker, forteller han.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Vi er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer

Velkommen til vårt kommentarfelt

Vi setter pris på kommentarer til artiklene på vi.no. Husk at mange vil lese det du skriver. Hold deg til temaet og vær saklig. Vi gjør oppmerksom på at alle innlegg kan bli redigert eller fjernet av redaksjonen.