Disse sykdommene koster samfunnet mest

En ny studie har vurdert kostnadene for i alt 144 sykdommer, der demens og psykisk helse er blant sykdommene som koster mest, viser studien som blant annet forskere fra Folkehelseinstituttet har deltatt i.

FALL KOSTER SAMFUNNET: Nest etter demens, er fall som fører til behandling på sykehus det som gir samfunnet de største helseutgiftene. Illustrasjonsfoto: NTB
FALL KOSTER SAMFUNNET: Nest etter demens, er fall som fører til behandling på sykehus det som gir samfunnet de største helseutgiftene. Illustrasjonsfoto: NTB Vis mer
Publisert

Få tilgang til våre aller beste artikler på Vi Pluss her, og motta nyhetsbrev ved å registrere deg her.

Det er forskere fra Folkehelseinstituttet (FHI), Universitetet i Oslo (UiO) og University of Washington, som har gjennomført studien som er publisert i BMC Medicine.

Norge er et av landene som bruker mest på helsetjenester per person, ifølge OECD-undersøkelsen Health at a Glance. Forskerne ønsket å se på hvordan disse utgiftene fordeler seg på 144 sykdommer, alder, kjønn og type tjeneste, skriver FHI.

Demens topper lista over sykdommer som koster det norske samfunnet mest, viser deres oversikt.

Demens og fall koster mest

Det er følgende ti sykdommer som gir høyest helseutgifter, ifølge studien. Tallene er fra 2019:

  • Demens, 31.92 milliarder
  • Fall, 14.52 milliarder
  • Psykisk utviklingshemming, 14.42 milliarder
  • Slag, 14.28 milliarder
  • Schizofreni, 10.20 milliarder
  • Angst, 9.56 milliarder
  • Sykdommer i sanseorganer, 9.34 milliarder
  • Diabetes, 8.72 milliarder
  • Sykdommer i hud og underhud, 8.64 milliarder
  • Depresjon, 8.47 milliarder

Forskerne har studert utgifter knyttet til å behandle og følge opp ulike sykdommer, og utgifter til samfunnskostnader som sykefravær og trygd er ikke inkludert i denne studien.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Vi er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer

Velkommen til vårt kommentarfelt

Vi setter pris på kommentarer til artiklene på vi.no. Husk at mange vil lese det du skriver. Hold deg til temaet og vær saklig. Vi gjør oppmerksom på at alle innlegg kan bli redigert eller fjernet av redaksjonen.