Livmorhalskreft

Disse kvinnene har over dobbelt så stor kreftrisiko

En fersk studie fra Karolinska Institutet i Sverige, viser at en gruppe kvinner har langt større risiko for å bli rammet av livmorhalskreft.

LIVMORHALSKREFT: Den svenske studien viser at kvinner med psykiske lidelser er langt mer utsatt for å bli rammet av livmorhalskreft. Illustrasjonsfoto: NTB
LIVMORHALSKREFT: Den svenske studien viser at kvinner med psykiske lidelser er langt mer utsatt for å bli rammet av livmorhalskreft. Illustrasjonsfoto: NTB Vis mer
Publisert

Følg Vi.no på Facebook og Instagram, og motta nyhetsbrev ved å registrere deg her.

Hvert år rammes rundt 300 norske kvinner av livmorhalskreft, og mellom 70 og 90 kvinner dør av sykdommen.

Nå viser en studie fra det svenske Karolinska Institutet, at en gruppe kvinner er ekstra utsatt for å bli rammet av krefttypen:

– Vår studie identifiserte en høyrisikogruppe som behøver ekstra oppmerksomhet for at vi skal lykkes med å slå ned på livmorhalskreft, sier Kejia Hu, postdoktor ved Institutt for miljømedisin ved Karolinska Institutet, og en av studiens hovedforfattere.

Mer enn doblet kreftrisiko

Ifølge studien tar kvinner med psykiske lidelser, nevropsykiatriske funksjonsnedsettelser eller rusmisbruk sjeldnere celleprøve for å oppdage livmorhalskreft. Dermed har de mer enn doblet risiko for å utvikle sykdommen.

Drøyt fire millioner kvinner født mellom 1940 og 1995 ble inkludert i en observasjonsstudie. Forskerne gjorde tre studier av befolkningen for å beregne risikoen for livmorhalskreft, innledende stadier av livmorhalskreft og deltakelse i screeningprogrammer for livmorhalskreft.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Vi er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer

Velkommen til vårt kommentarfelt

Vi setter pris på kommentarer til artiklene på vi.no. Husk at mange vil lese det du skriver. Hold deg til temaet og vær saklig. Vi gjør oppmerksom på at alle innlegg kan bli redigert eller fjernet av redaksjonen.