Overgangsalder - dempe symptomer

Disse kvinnene er mest plaget i overgangsalderen

Du er ikke alene, og det finnes heldigvis hjelp.

OVERGANGSALDER: Alle kvinner må gjennom det, men noen blir mye mer plaget enn andre. I denne artikkelen forteller ekspertene hvordan du kan dempe symptomene. Foto: Shutterstock / NTB scanpix.
OVERGANGSALDER: Alle kvinner må gjennom det, men noen blir mye mer plaget enn andre. I denne artikkelen forteller ekspertene hvordan du kan dempe symptomene. Foto: Shutterstock / NTB scanpix. Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

(Vi.no): Kvinner har dessverre intet valg - alle må gjennomgå overgangsalderen på et eller annet tidspunkt i livet. For mange kan det oppstår svært mange plager i forbindelse med dette. Noen slipper billig unna, men for enkelte varer plagene i flere år.

Likevel er det flere ting du kan prøve for å dempe de verste symptomene.

Her får du tipsene fra to eksperter på feltet.

Disse kvinnene er mest plaget

LOTTE HVAS: Lege og forfatter av boken «Overgangsalderen - Alt du trenger å vite». Foto: Privat.
LOTTE HVAS: Lege og forfatter av boken «Overgangsalderen - Alt du trenger å vite». Foto: Privat. Vis mer

Lotte Hvas, lege og forfatter av boken «Overgangsalderen - Alt du trenger å vite», forteller at en tredjedel av kvinnene i overgangsalderen nesten ikke merker noe til symptomene. Så er det også en tredjedel som har en del plager men som de likevel kan leve greit med. Til sist er det en tredjedel av kvinnene som er så plaget at det går ut over livskvaliteten.

- Man vet ikke mye om hvorfor det er så forskjellig. Røykere har litt flere plager, og de som kommer plutselig i overgangsalderen på grunn av en operasjon eller medisin - for eksempel i forbindelse med behandling av brystkreft, kan få flere plager, sier Hvas til Vi.no.

NINA BRYHN: Lege og skribent på Lommelegen.no. Foto: Privat.
NINA BRYHN: Lege og skribent på Lommelegen.no. Foto: Privat. Vis mer

Nina Bryhn, lege og skribent på Lommelegen.no, forteller at noen studier har vist at økt noradrenalin i hjernen og lavere østrogennivåer sammen gir varmetokter.

- Det kan være at kvinner som har flere symptomer som varmetokter har høyere noradrenalinnivåer i hjernen, men mye av dette er eksperimentelt og ikke godt forstått enda, sier Bryhn til Vi.no.

Så tidlig inntreffer overgangsalderen

Gjennomsnittet av kvinner har sin siste menstruasjon når de er omkring 51 - 52 år, ifølge Hvas. Men det kan variere veldig, og det er like normalt å være 48 eller 55 år når man opplever dette.

Når kvinner opplever overgangsalderen før 45 års alder, kalles dette prematur overgangsalder, opplyser Bryhn. Det er flere ting som kan føre til dette:

- Noen ganger er det arvelig hvor kvinner i familien i flere generasjoner har tidlig overgangsalder. Andre ting som kan føre til dette, er autoimmune sykdommer, genetiske sykdommer, visse infeksjoner, medisiner som for eksempel cellegift eller strålebehandling, metabolske problemer, immunologiske problemer, røyking og operasjoner for å fjerne eggstokker, forklarer Bryhn.

Slik demper du plagene

Mange kommer seg fint gjennom den verste overgangs-perioden uten noen form for behandling. Har du så mange plager at det påvirker livskvaliteten, kan du vurdere å snakke med legen om hormonbehandling, tipser Hvas.

Bryhn mener at den viktigste behandlingen for symptomatisk overgangsalder, er hormonterapi.

- Vi har gått frem og tilbake på dette området, men nå svinger pendelen tilbake og vi anbefaler oftere hormonterapi enn før. Særlig er det viktig å merke seg at intravaginal østrogenterapi, enten som krem eller vaginaltablett, ikke viser noen økt risiko for hverken bryst- eller livmorkreft. Hvis man har problemer med tørr skjede er derfor dette veldig trygt og bra å bruke, understreker legen.

Samtidig mener Hvas at man ikke skal undervurdere naturprodukter:

- Du kan gjerne prøve kost- og naturpreparater, særlig rødkløver- og soyaprodukter har vist å ha en god effekt på hetetokter - selv om det ikke er like effektivt som hormonbehandling, hevder Hvas.

For å mestre og håndtere de plagene du har, mener legen at yoga og mindfulness har en virkning.

- Dette gjelder særlig hvis du også er stresset eller har andre ting å slåss mot, mener Hvas.

Hun mener samtidig at kvinnene bør vite at det finnes lokalbehandling hvis slimhinnen i skjeden blir sårbar og man får vondt ved samleie.

- Lokalbehandling kan være både med og uten hormoner og gir god hjelp, avslutter Hvas.

* Redaksjonen gjør oppmerksom på at Lommelegen og Vi.no begge er en del av Aller Media.

Gå til Vi.no-forsiden

Vi bryr oss om ditt personvern

Vi er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer

Velkommen til vårt kommentarfelt

Vi setter pris på kommentarer til artiklene på vi.no. Husk at mange vil lese det du skriver. Hold deg til temaet og vær saklig. Vi gjør oppmerksom på at alle innlegg kan bli redigert eller fjernet av redaksjonen.