Hvor ofte skal man ta livmorhalsprøve?

Disse kan sjekke seg sjeldnere

En større endring av Livmorhalsprogrammet og bruk av en HPV-test gjør at noen kan ta livmorhalsprøve sjeldnere, mens andre bør følges opp mer jevnlig enn før.

HVOR OFTE SKAL MAN TA LIVMORHALSPRØVE: Bruken av en HPV-test i forbindelse med celleprøven vil nå være med å avgjøre hvor ofte du må ta livmorhalsprøve. Foto: NTB
HVOR OFTE SKAL MAN TA LIVMORHALSPRØVE: Bruken av en HPV-test i forbindelse med celleprøven vil nå være med å avgjøre hvor ofte du må ta livmorhalsprøve. Foto: NTB Vis mer
Publisert

Følg Vi.no på Facebook og Instagram, og motta nyhetsbrev ved å registrere deg her.

Alle kvinner mellom 25 og 69 år anbefales å ta en livmorhalsprøve jevnlig som en del av Livmorhalsprogrammet. Nå gjøres det en større endring i hvordan du sjekkes - og hvor ofte du bør ta en slik prøve om du er over 34 år:

Basert på en HPV-test vil Kreftregisteret, som står bak Livmorhalsprogrammet, avgjøre intervallene for hvor ofte du må ta celleprøve.

Bruker HPV-test

Ifølge Kreftregisteret er Livmorhalsprogrammet under omlegging. Dermed innfører de gradvis en ny testmetode for alle kvinner over 34 år, nærmere bestemt en HPV-test som rutinemessig screeningprøve.

Ifølge Kreftregisterets nettsider skjer dette ved at du tar livmorhalsprøve på samme måte som tidligere, men prøven din blir testet for humant papillomavirus (HPV) i stedet for den vanlige mikroskopiske undersøkelsen på laboratoriet.

- Nesten hele landet har nå gått over til HPV-testing for de over 34 år. Innen 2023 skal alle ha gått over til det nye systemet, forteller leder for Livmorhalsprogrammet, Ameli Tropé, til Vi.no.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Vi er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer

Velkommen til vårt kommentarfelt

Vi setter pris på kommentarer til artiklene på vi.no. Husk at mange vil lese det du skriver. Hold deg til temaet og vær saklig. Vi gjør oppmerksom på at alle innlegg kan bli redigert eller fjernet av redaksjonen.