Hvor ofte skal man ta livmorhalsprøve?

Disse kan sjekke seg sjeldnere

En større endring av Livmorhalsprogrammet og bruk av en HPV-test gjør at noen kan ta livmorhalsprøve sjeldnere, mens andre bør følges opp mer jevnlig enn før.

HVOR OFTE SKAL MAN TA LIVMORHALSPRØVE: Bruken av en HPV-test i forbindelse med celleprøven vil nå være med å avgjøre hvor ofte du må ta livmorhalsprøve. Foto: NTB
HVOR OFTE SKAL MAN TA LIVMORHALSPRØVE: Bruken av en HPV-test i forbindelse med celleprøven vil nå være med å avgjøre hvor ofte du må ta livmorhalsprøve. Foto: NTB Vis mer
Publisert

Følg Vi.no på Facebook og Instagram, og motta nyhetsbrev ved å registrere deg her.

Alle kvinner mellom 25 og 69 år anbefales å ta en livmorhalsprøve jevnlig som en del av Livmorhalsprogrammet. Nå gjøres det en større endring i hvordan du sjekkes - og hvor ofte du bør ta en slik prøve om du er over 34 år:

Basert på en HPV-test vil Kreftregisteret, som står bak Livmorhalsprogrammet, avgjøre intervallene for hvor ofte du må ta celleprøve.

Bruker HPV-test

Ifølge Kreftregisteret er Livmorhalsprogrammet under omlegging. Dermed innfører de gradvis en ny testmetode for alle kvinner over 34 år, nærmere bestemt en HPV-test som rutinemessig screeningprøve.

Ifølge Kreftregisterets nettsider skjer dette ved at du tar livmorhalsprøve på samme måte som tidligere, men prøven din blir testet for humant papillomavirus (HPV) i stedet for den vanlige mikroskopiske undersøkelsen på laboratoriet.

- Nesten hele landet har nå gått over til HPV-testing for de over 34 år. Innen 2023 skal alle ha gått over til det nye systemet, forteller leder for Livmorhalsprogrammet, Ameli Tropé, til Vi.no.

Er HPV-testen negativ, så er ikke forutsetningen for å utvikle verken celleforandringer eller livmorhalskreft tilstede, og siden denne utviklingen som oftest tar lang tid, er det ikke nødvendig å sjekke seg igjen før etter fem år ved negativ HPV-test, forklarer Kreftregisteret.

Er testen positiv, er risikoen for å utvikle livmorhalskreft fortsatt liten, men personen bør undersøkes jevnlig. Man ser på cellene i mikroskopet og vurderer om kvinnen skal direkte til utredning eller følges opp.

- Hva indikerer en HPV-test med tanke på muligheten for å utvikle livmorhalskreft?

Vi screener kvinner med HPV-test hvis de er mellom 34 og 69 år, eller hvis de har fått påviste lette celleforandringer eller har symptomer som tilsier at man bør undersøke prøven med en HPV-test. Symptomer kan være unormale blødninger, smerter, unormal eller illeluktende utflod, forteller Tropé.

Positiv HPV-test er svært vanlig

Hun understreker at dersom HPV-testen er positiv er risikoen for å utvikle livmorhalskreft fortsatt svært liten, og i om lag 90 prosent av tilfellene går smitten tilbake av seg selv i løpet av 6-12 måneder. Ofte trenger kroppen bare litt tid for å kvitte seg med smitten, og da holder det å overvåke jevnlig, og følge med på at dette skjer.

- I motsatt fall kan celleforandringer dukke opp. Men også blant de fleste som utvikler celleforandringer greier kroppen å ordne opp selv. Vi anslår at blant de med alvorlige celleforandringer, så kan 1 av 3, uten behandling, utvikle kreft, sier hun.

- Det å være HPV-positiv i seg selv er altså svært vanlig, og det er ikke et varsel om at man har eller kommer til å få kreft, understreker Tropé.

Jevnlig livmorhalsprøve - eller vente fem år

Dersom du er en av de som får en positiv HPV-test, vil øvrige funn avgjøre hvor ofte du bør ta livmorhalsprøve.

- Hvis prøven er positiv går man videre til også å se på celler fra prøven i mikroskop. Resultatet av celleprøven og HPV-type avgjør sammen om man skal utredes videre med det samme, eller ta ny livmorhalsprøve om 1 til 2 år, forklarer Tropé.

Er HPV-testen negativ kan man derimot vente lenge til neste celleprøve bør tas.

- Hvis man har en negativ HPV-test er risikoen for å utvikle livmorhalskreft svært liten. Det er derfor trygt å vente 5 år til neste livmorhalsprøve, understreker hun.

Når det gjelder den yngste gruppen kvinner i alderen 25-33 år er anbefalingen foreløpig å ta livmorhalsprøve hvert tredje år.

- Snart kommer imidlertid de store kullene med HPV-vaksinerte inn i screeningalder, og vi vurderer fortløpende hva som vil være best screening-opplegg for denne aldersgruppen. Kanskje blir bruk av HPV-test ved litt høyere alder en del av løsningen her også på sikt, legger hun til.

Uansett hvor du befinner deg i alderen 25-69 år får du påminnelse om å sjekke deg enten digitalt i din digitale postkasse eller som vanlig brev i postkassen.

Vi bryr oss om ditt personvern

Vi er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer

Velkommen til vårt kommentarfelt

Vi setter pris på kommentarer til artiklene på vi.no. Husk at mange vil lese det du skriver. Hold deg til temaet og vær saklig. Vi gjør oppmerksom på at alle innlegg kan bli redigert eller fjernet av redaksjonen.