Hvor ofte skal man ta livmorhalsprøve?

Disse kan sjekke seg sjeldnere

En større endring av Livmorhalsprogrammet og bruk av en HPV-test gjør at noen kan ta livmorhalsprøve sjeldnere, mens andre bør følges opp mer jevnlig enn før.

HVOR OFTE SKAL MAN TA LIVMORHALSPRØVE: Bruken av en HPV-test i forbindelse med celleprøven vil nå være med å avgjøre hvor ofte du må ta livmorhalsprøve. Foto: NTB
HVOR OFTE SKAL MAN TA LIVMORHALSPRØVE: Bruken av en HPV-test i forbindelse med celleprøven vil nå være med å avgjøre hvor ofte du må ta livmorhalsprøve. Foto: NTB Vis mer
Publisert

Følg Vi.no på Facebook og Instagram, og motta nyhetsbrev ved å registrere deg her.

Alle kvinner mellom 25 og 69 år anbefales å ta en livmorhalsprøve jevnlig som en del av Livmorhalsprogrammet. Nå gjøres det en større endring i hvordan du sjekkes - og hvor ofte du bør ta en slik prøve om du er over 34 år:

Basert på en HPV-test vil Kreftregisteret, som står bak Livmorhalsprogrammet, avgjøre intervallene for hvor ofte du må ta celleprøve.

Bruker HPV-test

Ifølge Kreftregisteret er Livmorhalsprogrammet under omlegging. Dermed innfører de gradvis en ny testmetode for alle kvinner over 34 år, nærmere bestemt en HPV-test som rutinemessig screeningprøve.

Ifølge Kreftregisterets nettsider skjer dette ved at du tar livmorhalsprøve på samme måte som tidligere, men prøven din blir testet for humant papillomavirus (HPV) i stedet for den vanlige mikroskopiske undersøkelsen på laboratoriet.

- Nesten hele landet har nå gått over til HPV-testing for de over 34 år. Innen 2023 skal alle ha gått over til det nye systemet, forteller leder for Livmorhalsprogrammet, Ameli Tropé, til Vi.no.

Er HPV-testen negativ, så er ikke forutsetningen for å utvikle verken celleforandringer eller livmorhalskreft tilstede, og siden denne utviklingen som oftest tar lang tid, er det ikke nødvendig å sjekke seg igjen før etter fem år ved negativ HPV-test, forklarer Kreftregisteret.

Er testen positiv, er risikoen for å utvikle livmorhalskreft fortsatt liten, men personen bør undersøkes jevnlig. Man ser på cellene i mikroskopet og vurderer om kvinnen skal direkte til utredning eller følges opp.

- Hva indikerer en HPV-test med tanke på muligheten for å utvikle livmorhalskreft?

Vi screener kvinner med HPV-test hvis de er mellom 34 og 69 år, eller hvis de har fått påviste lette celleforandringer eller har symptomer som tilsier at man bør undersøke prøven med en HPV-test. Symptomer kan være unormale blødninger, smerter, unormal eller illeluktende utflod, forteller Tropé.

Positiv HPV-test er svært vanlig

Hun understreker at dersom HPV-testen er positiv er risikoen for å utvikle livmorhalskreft fortsatt svært liten, og i om lag 90 prosent av tilfellene går smitten tilbake av seg selv i løpet av 6-12 måneder. Ofte trenger kroppen bare litt tid for å kvitte seg med smitten, og da holder det å overvåke jevnlig, og følge med på at dette skjer.

- I motsatt fall kan celleforandringer dukke opp. Men også blant de fleste som utvikler celleforandringer greier kroppen å ordne opp selv. Vi anslår at blant de med alvorlige celleforandringer, så kan 1 av 3, uten behandling, utvikle kreft, sier hun.

- Det å være HPV-positiv i seg selv er altså svært vanlig, og det er ikke et varsel om at man har eller kommer til å få kreft, understreker Tropé.

Jevnlig livmorhalsprøve - eller vente fem år

Dersom du er en av de som får en positiv HPV-test, vil øvrige funn avgjøre hvor ofte du bør ta livmorhalsprøve.

- Hvis prøven er positiv går man videre til også å se på celler fra prøven i mikroskop. Resultatet av celleprøven og HPV-type avgjør sammen om man skal utredes videre med det samme, eller ta ny livmorhalsprøve om 1 til 2 år, forklarer Tropé.

Er HPV-testen negativ kan man derimot vente lenge til neste celleprøve bør tas.

- Hvis man har en negativ HPV-test er risikoen for å utvikle livmorhalskreft svært liten. Det er derfor trygt å vente 5 år til neste livmorhalsprøve, understreker hun.

Når det gjelder den yngste gruppen kvinner i alderen 25-33 år er anbefalingen foreløpig å ta livmorhalsprøve hvert tredje år.

- Snart kommer imidlertid de store kullene med HPV-vaksinerte inn i screeningalder, og vi vurderer fortløpende hva som vil være best screening-opplegg for denne aldersgruppen. Kanskje blir bruk av HPV-test ved litt høyere alder en del av løsningen her også på sikt, legger hun til.

Uansett hvor du befinner deg i alderen 25-69 år får du påminnelse om å sjekke deg enten digitalt i din digitale postkasse eller som vanlig brev i postkassen.

Vi bryr oss om ditt personvern

vi er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer