Selvbilde og alder:

Disse er mest fornøyd med utseendet

- Tilhører en generasjon som har opplevd lite press på utseende og kropp.

Eldre menn er mer tilfreds med egen kropp og utseende enn kvinner på samme alder - og alle andre aldersgrupper av begge kjønn. De trener også mer, men ikke for å se bedre ut. Illustrasjonsfoto: Shutterstock/NTB Scanpix
Eldre menn er mer tilfreds med egen kropp og utseende enn kvinner på samme alder - og alle andre aldersgrupper av begge kjønn. De trener også mer, men ikke for å se bedre ut. Illustrasjonsfoto: Shutterstock/NTB Scanpix Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Følg Vi.no på Facebook og Instagram, og motta nyhetsbrev ved å registrere deg her.

Menn mellom 65 og 79 år er mest fornøyd med eget utseende, viser en ny undersøkelse fra Garmin. Nesten 6 av 10 menn i denne aldersgruppa føler aldri at utseendet deres ikke er godt nok. Kvinnene i samme alder er mer selvkritiske, det samme er yngre av begge kjønn.

- Menn over 65 tilhører en generasjon som har opplevd lite press på utseende og kropp, og som har hatt andre forbilder. Det får de igjen for i pensjonistalderen i form av å ha et avslappet forhold til eget utseende, mener Marcus Bjärneroth, Director of Public/Media Relations i Garmin.

Eldre generelt mer fornøyd

- Det er et godt poeng, sier forsker Thomas Hansen ved velferdsforskningsinstituttet NOVA til Vi.no.

- Yngre menn føler nemlig samme press som yngre kvinner. Ungdata-undersøkelsen vår viser at menn også er blitt veldig kroppsfokuserte, det stilles veldig strenge krav til menn i yngre generasjoner. Eldre menn har opplevd helt andre sosiale forventninger gjennom livet.

Hansen er psykolog og forsker blant annet på aldring og livskvalitet. Sammen med sin forskerkollega Tilmann von Soest har han tidligere funnet at 60-åringer er mest tilfreds med livet. Data fra den norske panelstudien om aldring, livsløp og generasjon (NorLAG) bekrefter funnene i den nye undersøkelsen Garmin Helserapport 2020, som ble utført i vår.

Eldre av begge kjønn har senket kravene til seg selv. Eldre menn har oftest ikke opplevd krav til utseende i det hele tatt. Men det er i ferd med å endres for neste generasjon. Illustrasjonsfoto: Shutterstock/NTB Scanpix
Eldre av begge kjønn har senket kravene til seg selv. Eldre menn har oftest ikke opplevd krav til utseende i det hele tatt. Men det er i ferd med å endres for neste generasjon. Illustrasjonsfoto: Shutterstock/NTB Scanpix Vis mer

- Eldre er mer fornøyd med det meste enn det yngre er. De har lavere forventninger, har senket kravene til seg sjøl og hva de skal prestere, og blir tryggere på seg selv. Dette er et av de positive trekkene ved å bli eldre, mener Hansen.

- I NorLAG-undersøkelsen finner vi også at tilfredsheten med utseendet og med seg selv mer generelt øker med alderen. Mange har forsonet seg meg endringene etter kneika i midtlivet der man ofte er mer misfornøyd med de kroppslige forandringene som alderen fører med seg. I 60-70-årsalderen resignerer vi gjerne litt og senker skuldrene. Å ha den perfekte kroppen i egen eller andres øyne er ikke lenger like viktig. Dette er dessuten en god tilpasning til alderdommen, da det å stride mot de ubønnhørlige endringene og forsøke å fremstå ungdommelig, vil koste mye krefter og gå utover selvbilde og livskvalitet.

Ungdomsforherligelse og alderdomsfrykt

Ifølge Hansen er det en frykt for aldring, svekkelse og avhengighet, og et ideal om ungdommelighet i vår kultur. Særlig gjelder dette blant yngre aldersgrupper, noe som kan bety at fremtidens eldre vil ha særlige utfordringer med å akseptere svekkelse og forfall i senlivet.

Hansen tror dagens eldre har lavere forventninger og lettere for å akseptere aldersforandringene. De vokste opp i en tid der besteforeldre og foreldre var enten døde eller skrøpelig da de var på samme alder. De opplever å være mye friskere enn tidligere generasjoner var.

Særlig de eldre mennene tilhører dessuten en generasjon som i mindre grad enn de yngre har sin identitet og selvfølelse knyttet til utseende og kropp. Om dagens eldre menn er mer fornøyd med egen kropp fordi de aldri har opplevd et utseendepress fra samfunnet rundt seg, vil dette kunne endre seg for neste generasjons eldre.

- Kjønnsforskjellene i undersøkelsen viser at alderdommen nok er litt lettere for menn enn for kvinner i samfunnet fortsatt. Du kan si at våre undersøkelser blant ungdommer er mer kjønnsrettferdig, sier han.

Ut fra dette forventer han at økt kroppspress blant menn kan prege dem over tid, og gjøre fremtidens eldre menn mindre fornøyd med eget utseende enn det dagens eldre er.

Vi bryr oss om ditt personvern

Vi er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer

Velkommen til vårt kommentarfelt

Vi setter pris på kommentarer til artiklene på vi.no. Husk at mange vil lese det du skriver. Hold deg til temaet og vær saklig. Vi gjør oppmerksom på at alle innlegg kan bli redigert eller fjernet av redaksjonen.