Høyt blodtrykk

Disse bør drikke under to kopper kaffe om dagen

Kaffe regnes for å ha positive helseeffekter ved et inntak som ikke er for høyt. Samtidig øker de negative risikoene allerede ved to kopper kaffe om dagen for de med svært høyt blodtrykk, viser denne studien.

SVÆRT HØY BLODTRYKK? Da skal du passe nøye på kaffeinntaket ditt, ifølge en studie. Foto: NTB
SVÆRT HØY BLODTRYKK? Da skal du passe nøye på kaffeinntaket ditt, ifølge en studie. Foto: NTB Vis mer
Publisert

Følg Vi.no på Facebook og Instagram, og motta nyhetsbrev ved å registrere deg her.

Tall fra Statistisk sentralbyrå (SSB) viser at rundt 15 prosent av norske kvinner og menn har for høyt blodtrykk. Dermed er dette en av de vanligste helseplagene i befolkningen, etter artrose.

Har du høyt blodtrykk, kan du ta grep som å være fysisk aktiv, da fysisk inaktivitet øker blodtrykket. Et høyt alkoholinntak og saltinntak vil også påvirke blodtrykket negativt.

Det kan også inntaket av kaffe, og ifølge en amerikansk studie omtalt av KK, bør de med høyt blodtrykk være forsiktig med hvor mye kaffe de drikker daglig.

Økt risiko ved to kopper eller mer

Studien, som er publisert i Journal of the American Heart Association, og omtalt i Medical Daily, viser at det å drikke to kopper kaffe om dagen dobler risikoen for hjerteinfarkt blant personer med høyt blodtrykk.

Å drikke to eller flere kopper kaffe om dagen kan gi personer med alvorlig høyt blodtrykk større risiko for å få hjerneslag eller hjerteinfarkt.

Funnene fra studien viste at regelmessig inntak av koffeinholdig kaffe på to eller flere kopper daglig kan doble risikoen for å dø av hjerteinfarkt, hjerneslag og andre kardiovaskulære sykdommer.- Samtidig ble ikke de samme resultatene funnet blant de som drakk grønn te eller bare en kopp kaffe daglig.

Det er også viktig å påpeke at risikoen er knyttet til de med spesielt høyt blodtrykk, som normalt sett vil gjelde de med undertrykk høyere enn 100 og overtrykk høyere enn 160.

For de med et lavere høyt blodtrykk, viste ikke studien at risikoen til inntak av kaffe var den samme.

Antall kaffekopper for friske?

Har du normalt eller lettere forhøyet blodtrykk, er det altså ikke grunn til å frykte at den ekstra koppen er knyttet til økt risiko for hjerteproblemer.

Det er likevel en generell anbefaling om hvor mange kopper om dagen man bør holde seg til:

Ifølge Dag Steinar Thelle, professor emeritus ved UiO, innebærer et normaltinntak av filtrert kaffe, nærmere bestemt 4-6 kopper per dag, ingen negative konsekvenser for hverken hjertehelsa eller for dødeligheten. Det er heller ikke noe som tilsier at kaffe er kreftfremkallende.

Vi snakker altså her om filterkaffe, mens inntak av ufiltrert kaffe som espresso og presskannekaffe, har vist seg å gi en økning av det ugunstige kolesterolet i blodet. Du kan lese mer om helseaspektene ved å drikke kaffe i denne Vi Pluss-artikkelen.

Vi bryr oss om ditt personvern

Vi er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer

Velkommen til vårt kommentarfelt

Vi setter pris på kommentarer til artiklene på vi.no. Husk at mange vil lese det du skriver. Hold deg til temaet og vær saklig. Vi gjør oppmerksom på at alle innlegg kan bli redigert eller fjernet av redaksjonen.