Diabetes type 2

Diabetes? Slik unngår du blodsukkerfellene

- Mange tenker at nå er livet over, nå er det slutt på all kos, sier diabetessykepleieren. Men det handler om de små, gode valgene - framfor «ja» og «nei»-mat. Vi forklarer hva du må se etter i varedeklarasjonen.

DIABETES TYPE 2? Kosten den første «medisinen» du må starte opp med om du er i risikosonen for diabetes type 2 eller om du har fått diagnosen. Og det er mye å hente på å være bevisst når du handler: Les på pakken og sammenlikn produkter i samme produktgruppe med spesielt fokus på karbohydrater. Velg grove kornprodukter - og bruk gjerne nøkkelhullsmerket som en rettesnor, men husk hva merket egentlig betyr. Foto: Kristin Sørdal
DIABETES TYPE 2? Kosten den første «medisinen» du må starte opp med om du er i risikosonen for diabetes type 2 eller om du har fått diagnosen. Og det er mye å hente på å være bevisst når du handler: Les på pakken og sammenlikn produkter i samme produktgruppe med spesielt fokus på karbohydrater. Velg grove kornprodukter - og bruk gjerne nøkkelhullsmerket som en rettesnor, men husk hva merket egentlig betyr. Foto: Kristin Sørdal Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Følg Vi.no på Facebook og Instagram, og motta nyhetsbrev ved å registrere deg her.

Mellom 316.000 og 345.000 nordmenn har diabetes - derav 60 000 som ikke vet om det selv (ifølge Folkehelseinstituttet, FHI).

90 prosent av disse har diabetes type 2, også omtalt som «aldersdiabetes».

Den første behandlingen en fersk diabetespasient får foreskrevet, er kostholdsendringer, fysisk aktivitet og vektnedgang - noe mange kan synes er vanskelig, av ulike grunner.

- Om de har fått diagnosen eller om det er som forebygging, er det mye av det samme folk spør om: De lurer på hva de kan spise, sier diabetessykepleier Gry Lillejordet i Diabetesforbundet.

Om du har påvist diabetes type 2 eller om du er i faresonen eller ønsker å forebygge, er det kostrådene fra helsemyndighetene som er utgangspunktet - men med et ekstra fokus på karbohydratene.

- Tenker at nå er livet over

- Noen tenker at nå er livet over, nå er det slutt på all kos, og at man ikke kan spise noen ting, forteller Lillejordet.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Vi er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer

Velkommen til vårt kommentarfelt

Vi setter pris på kommentarer til artiklene på vi.no. Husk at mange vil lese det du skriver. Hold deg til temaet og vær saklig. Vi gjør oppmerksom på at alle innlegg kan bli redigert eller fjernet av redaksjonen.