Korona

Dette sier FHI om vaksiner nå

Det åpnes nå for at de som er 80 år eller eldre kan ta en ny oppfriskningsdose med koronavaksine. Det kan også bli behov for nye doser for de på 65 år pluss.

FJERDE DOSE: Det åpnes nå opp for en fjerde dose av Covid-vaksine til disse gruppene. Foto: NTB
FJERDE DOSE: Det åpnes nå opp for en fjerde dose av Covid-vaksine til disse gruppene. Foto: NTB Vis mer
Publisert

Følg Vi.no på Facebook og Instagram, og motta nyhetsbrev ved å registrere deg her.

– Folkehelseinstituttets vurdering er at vi åpner opp for at personer 80 år og eldre som selv ønsker det, kan få tilbud om en ekstra dose, altså fjerde dose, sier Geir Bukholm, assisterende direktør ved Folkehelseinstituttet.

De understreker at de ikke ser grunnlag for å gi en generell anbefaling om en ny oppfriskningsdose, altså en fjerde dose, til alle over 80 år, men de mener dette kan vurderes og velges av den enkelte.

Utover det opprettholdes eksisterende anbefaling, skriver FHI.

Ifølge FHIs beregninger kan det være snakk om maksimalt 180 000 eldre over 80 år som kan være i den aktuelle gruppen som vil ønske 4. vaksinedose.

FHI henviser også til det europeiske smittevernbyrået (ECDC) og det europeiske legemiddelkontorets (EMA) vurderinger, som også påpeker at de ikke finner faglig grunnlag for allmenn anbefaling av en fjerde vaksinedose til alle - men at en dose 4 kan være aktuelt til personer over 80 år.

Ny dose for 65+ til høsten

Også for aldersgruppen 65 pluss kan det bli aktuelt med nye vaksinedoser:

- FHI anser det som sannsynlig at personer i aldersgruppen 65 år og eldre vil ha behov for ytterligere oppfriskningsdose seinest i løpet av høsten 2022, skriver FHI i en ny vurdering av vaksineråd.

De sier videre at den beste effekten av en ny oppfriskningsdose etter deres vurdering oppnås ved at den tas tett opp til den forventede smitteøkningen til høsten.

- Ettersom smitten nå er på vei ned i Norge, og den vaksinebeskyttelsen vi har mot alvorlig sykdom fortsatt er god, er vurderingen at det vil være liten ekstra nytte av en 2. oppfriskningsdose den nærmeste tiden.

Dose 4? Du må selv be om vaksine

Folkehelseinstituttet skriver at ettersom tilbudet om vaksine til de over 80 år kun er et tilbud - og ikke en generell anbefaling - så vil det ikke være aktuelt for at kommunene å aktivt kalle inn til vaksinasjon.

Dersom det er aktuelt for deg eller noen av dine nærmeste, må du altså sjekke med kommunen hvordan du må gå fram for å få en ekstra vaksinedose.

Kommunene er oppfordret til å ha slik informasjon tilgjengelig på nettsider og eventuelt på andre måter der de treffer de aktuelle innbyggerne.

- Flere med alvorlig svekket immunforsvar bør ta oppfriskningsdose

Folkehelseinstituttet ønsker at flere med alvorlig svekket immunforsvar tar en oppfriskningsdose.

For disse er det anbefalt grunnvaksinasjon med 3 doser koronavaksine, samt én oppfriskningsdose 3 måneder etter dose 3.

Det er fortsatt mange i denne gruppen som kun har tre doser vaksine.

Dette kan være pasienter som har alvorlig svekket immunforsvar grunnet sykdom eller som på grunn av bruk av immundempende medikamenter har dårligere respons på vaksiner sammenliknet med friske personer.

Ifølge FHI har disse pasientgruppene i tillegg høyere risiko for å bli alvorlig syke dersom de blir smittet med koronaviruset.

– Vi ser at oppslutning om de tre første dosene har vært svært god, men det er fortsatt mange med alvorlig svekket immunforsvar som ikke har tatt oppfriskningsdose i tillegg. Vi ønsker at flere følger anbefalingen for å få økt beskyttelse sier Bukholm.

FHI poengterer at det per nå ikke er behov for en generell anbefaling om ytterligere doser til denne gruppen (altså ikke mer enn de 4 dosene som allerede er anbefalt) - men at enkelte personer med alvorlig svekket immunforsvar likevel kan ha nytte av ytterligere doser.

Kan komme nye vurderinger

FHI understreker at de følger situasjonen nøye, og vil gjøre jevnlige vurderinger i også tiden framover for å fange opp ny kunnskap om vaksinenes effekt, og for å kunne avdekke en eventuell endring i smittesituasjon eller sykdomsbyrde som tilsier behov for endring i vaksinasjonsanbefalingene.

Vi bryr oss om ditt personvern

Vi er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer

Velkommen til vårt kommentarfelt

Vi setter pris på kommentarer til artiklene på vi.no. Husk at mange vil lese det du skriver. Hold deg til temaet og vær saklig. Vi gjør oppmerksom på at alle innlegg kan bli redigert eller fjernet av redaksjonen.