Hovne bein

Dette prøver føttene dine å fortelle deg

Hovne bein i varmen eller etter en lang flytur er normalt og stort sett helt ufarlig. Men hovne og vonde føtter, ankler og bein kan også være et tegn på mer alvorlige tilstander.

HOVNE FØTTER OG BEIN: Å hovne opp litt i føttene når det er varmt, etter en lang reise eller når du har sittet mye stille er helt normalt. Men har du ofte hovne bein kan det være et tegn på andre sykdommer. Foto: NTB
HOVNE FØTTER OG BEIN: Å hovne opp litt i føttene når det er varmt, etter en lang reise eller når du har sittet mye stille er helt normalt. Men har du ofte hovne bein kan det være et tegn på andre sykdommer. Foto: NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Følg Vi.no på Facebook og Instagram, og motta nyhetsbrev ved å registrere deg her.

Det er tid for sommer, sol, varme, ferie - og hovne bein. De fleste av oss har opplevd det: Skoene strammer, leggene verker, og anklene er plutselig flere centimeter større enn normalt. Pensko kan du bare glemme. Om du til slutt får presset føttene ned i skoene, ser det ut som en litt kompakt gjærdeig er i ferd med å tyte over kanten.

Trøsten er at det i de aller fleste tilfeller er helt ufarlig, ifølge amerikanske medisinske forskere. Ubehagelig ja, men som regel skyldes det ingenting mer alvorlig enn at du har stått eller sittet stille for lenge, for eksempel når du er på reise.

Mer vanlig med alderen

Hovne bein skyldes væskeansamling i beina, og det blir mer vanlig jo eldre vi blir. Den vanligste årsaken til væskeansamlingen er at venene - de blodårene som frakter blod fra kroppen og tilbake til hjertet - ikke får gjort jobben sin godt nok.

Venene i armene og beina har klaffer som hindrer tilbakestrømming av blod, og ved helt vanlig aktivitet, for eksempel gåing, vil muskelsammentrekninger trykke på utsiden av venene og virke som en pumpe. Når du ikke får vært i aktivitet, vil blodet samle seg i venene nederst i kroppen - altså beina og føttene - og føre til at de hovner opp.

Dette kan du gjøre selv

Hovne bein er plagsomt, men stort sett ufarlig. Det er vanlig å få tyngdefornemmelse og oppleve at det sprenger i beina. Plagene vil gå over av seg selv, men det finnes ting du kan gjøre både for å unngå at beina hovner opp, og for å lindre plagene hvis de oppstår. Disse rådene gis av det amerikanske helsenettstedet WebMD, som drives av leger og forskere:

  • Hold deg aktiv, gå gjerne en tur i raskt tempo hver dag.
  • Bruk støttestrømper/kompresjonsstrømper, særlig ved lange flyreiser. Dette bidrar til bedre blodgjennomstrømming og mindre opphovning.
  • Drikk mye vann, og unngå eller begrens inntaket av salt mat og alkohol.
  • På lange flyturer: Reis deg fra setet ditt og beveg deg så mye som mulig på lange flyturer. Bruk støttestømper.
  • På lange bilturer: Ta mange pauser slik at du får strukket på beina og beveget deg.
  • Dersom beina er hovnet opp, hold dem løftet over hjertehøyde i en halvtime. Gjenta flere ganger om dagen.

Kan være tegn på sykdom

Men: Selv om hovne bein som regel er helt ufarlig, bør du følge litt ekstra godt med dersom du ofte er plaget av det eller det oppstår uten noen naturlig forklaring. Hovne bein kan nemlig i enkelte tilfeller være et tegn på mer alvorlig sykdom.

Helsedirektoratet lar deg få ditt eget tilpassede treningsprogram, etter alt fra alder til yrke og eventuelle helseplager. Vis mer

Kommer hevelsen plutselig og uten noen sannsynlig årsak, er fulgt av smerter eller oppstår kun i det ene beinet, bør du kontakte lege. Det samme gjelder dersom hevelsen ikke går ned etter om lag et døgn.

– Hvis ankler og fotblad er hovne døgnet rundt uten at hevelsen går inn igjen og sokkemerkene ikke forsvinner, er det lurt å kontakte fastlegen. Det kan være et tidlig tegn på hjertesvikt, nyresvikt eller annen sirkulasjonsforstyrrelse, har Marita L. Bjerke, sykepleier og helsefaglig rådgiver ved Landsforeningen for hjerte- og lungesyke, tidligere uttalt til Vi.no.

Dette er noen av sykdommene du bør være oppmerksom på dersom du ofte har hovne bein:

Hjertesvikt

En tilstand der hjertets pumpefunksjon er svekket, slik at det ikke klarer å pumpe tilstrekkelig blod ut i kroppen. Dette fører til væskeansamling i kroppen, særlig i beina. Vær spesielt oppmerksom dersom du også opplever tung pust, hoste og fatigue.

Nyresvikt

Når nyrene ikke fungerer ordentlig, kan det føre til væskeansamling i kroppen. Andre symptomer er nedsatt urinproduksjon, trøtthet, kortpustethet, kvalme, tørste og konsentrasjonsvansker.

Blodpropp i beina (dyp venetrombose)

I noen tilfeller kan hovne bein skyldes en blodpropp i en av venene i beinet, såkalt dyp venetrombose. Dersom kun det ene beinet hovner opp, kan venetrombose være årsaken. Typiske symptomer er ømhet og hevelse i beinet, det kan føles varmt, og huden kan være rødlig eller blålig misfarget, og man har ofte lett feber, ifølge Felleskatalogen.

Oppsøk lege ved mistanke om blodpropp i beinet. Deler av blodproppen kan rive seg løs og ende som en blodpropp i lungen, noe som potensielt kan være faretruende. Symptomer kan være stikkende smerter når man trekker pusten, eller plutselig oppstått kortpustethet.

Legemidler kan være en årsak

Enkelte legemidler kan også forårsake hovne bein.

- Unngå bruk av betennelsesdempende medisiner som Ibux. De kan også bidra til opphopning av væske. Bruk heller Paracet, har Jostein Grimsmo, overlege ved LHL-sykehuset på Gardermoen tidligere uttalt til Vi.no.

I tillegg til betennelsesdempende midler, kan legemidler mot blant annet diabetes, hjerte- og karsykdommer og depresjon føre til hovne bein. Snakk med legen din dersom du bruker slike medisiner og ofte opplever hovne bein.

Men dersom du ikke mistenker noen annen grunn til at føttene dine har hovnet opp enn stillesitting og varme, kan du se det an noen dager før du oppsøker lege. Gå deg en tur, legg deg på sofaen med føttene høyt hevet, bytt ut drinken med vann og potetgullet med fersk frukt - og nyt sommeren barbeint mens du venter på at føttene får tilbake sin normale størrelse.

Vi bryr oss om ditt personvern

Vi er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer

Velkommen til vårt kommentarfelt

Vi setter pris på kommentarer til artiklene på vi.no. Husk at mange vil lese det du skriver. Hold deg til temaet og vær saklig. Vi gjør oppmerksom på at alle innlegg kan bli redigert eller fjernet av redaksjonen.