Fra innsiden av sykehjemmene under corona:

– Dette må jo bli en massiv smittespredning

Sykepleiere ved sykehjemsinstitusjonene er fortvilet over å ikke kunne være nok til stede for døende. I flere brev til Norsk Sykepleierforbund har de beskrevet hvordan de har opplevd de månedene med corona.

SÅRBARE: Coronapandemien har gått hardt ut over de eldste som trenger omsorg. For demente personer har det vært ekstra vanskelig. Sykepleiere er fortvilet over å ikke strekke til. Foto: Frank May/NTB Scanpix
SÅRBARE: Coronapandemien har gått hardt ut over de eldste som trenger omsorg. For demente personer har det vært ekstra vanskelig. Sykepleiere er fortvilet over å ikke strekke til. Foto: Frank May/NTB Scanpix Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Følg Vi.no på Facebook og Instagram, og motta nyhetsbrev ved å registrere deg her.

«Sånn som situasjonen er nå, med den bemanning og bare en sykepleier alene på natt, så klarer vi ikke å være der for alle pasientene. Heller ikke de som er døende. Vi har pasienter som har dødd alene, og det å vite at det skjer og kommer til å skje igjen, det gjør at jeg vet ikke om jeg orker å stå i denne jobben stort lengre».

Denne og lignende historier har sykepleiere delt med Norsk Sykepleierforbund. Mange sykepleiere som har følt coronapandemien spesielt tungt på kroppen.

– Det er historier om døende personer som blir liggende alene fordi det ikke er nok pleiere. Jeg har fått melding om det fra flere plasser i landet. Sykepleierne har mange sterke historier, sier Lill Sverresdatter Larsen, forbundsleder i Norsk Sykepleierforbund til Vi.no.

Hun understreker at det ikke har vært like ille alle steder. De fleste har fått et bra helsetilbud.

- Selv om de fleste pasienter har fått hjelp, og skal føle seg trygge på helsetjenestetilbudet, så har vi også fått beskrivelser fra fortvilte sykepleiere, sier hun.

Smitte på avdelingen

Sverresdatter Larsen forteller at mange sykepleiere også har uttrykt redsel for å bli smittet og for å spre smitte. Som denne sykepleieren som stiller spørsmål ved det som skjer på arbeidsplassen:

«Jeg jobber ved alderspsykiatrisk avdeling. En pasient ble i helga testet med positivt resultat for covid-19. Inneliggende lenge, så er smittet fra avdeling. Jeg og flere kollegaer har hatt nærkontakt med pasienten over tid. I tillegg er det flere pasienter med symptomer. Fikk beskjed av leder at vi er i karantene, men skal på jobb så lenge vi ikke har symptomer og heller ikke testes. Vet at en av kollegaene jeg jobbet med natt til lørdag 21. mars har utviklet symptomer, da luftveissymptomer med feber. Vedkommende er testet i dag. Vil tro det er mange ansatte som kan være smittet. Er det riktig at ansatte skal gå på jobb når man har hatt nærkontakt med pasienten, og da potensielt smitte andre pasienter og ansatte som ikke er smittet. Dette må jo bli en massiv smittespredning.»

– Sykepleiere og annet helsepersonell var potensielle smittebærere og kunne i verste fall forvolde alvorlig skade med døden til følge under pandemien, sier Sverresdatter Larsen.

– Alvorlig bekymret

Sverresdatter Larsen sier bemanningen ved institusjonene har vært for lav gjennom den verste perioden med covid-19. Tilbakemeldingen fra sykepleierne er at de er alvorlig bekymret for pasientene.

Ifølge medlemsundersøkelsen til Norsk Sykepleierforbund har 80 % av sykepleierne, og 91,8 % av sykepleierne i hjemmesykepleien, meldt om engstelse for å smitte eldre og sårbare grupper i tjenesten. Det samme gjelder ansatte på sykehjem og boliger.

Med coronapandemien måtte ressursene i helsevesenet omdisponeres. Ifølge Sverresdatter Larsen har dette betydd at demenssyke og ruspasienter har fått et dårligere tilbud.

– Sykepleierne har vært veldig urolige for dem i vår. De har sett at de blir langt sykere. Sykepleierne ble pasientenes nærmeste når de pårørende ikke fikk lov til å komme på besøk, sier Sverresdatter Larsen.

Leder i Norsk Sykepleierforbund Lill Sverresdatter Larsen. Foto: Rune Stoltz Bertinussen/NTB Scanpix
Leder i Norsk Sykepleierforbund Lill Sverresdatter Larsen. Foto: Rune Stoltz Bertinussen/NTB Scanpix Vis mer

På dødsleie i smittevernutstyr

Sverresdatter Larsen forteller en annen historie om en sykepleier som har fått coronapandemien ekstra tett på kroppen:

Sykepleierens bror på 67 var innlagt på skjermet enhet på grunn av demenslidelse. Broren var likevel fortsatt glad i livet, sosial og utadvendt. Han ble mer forvirret og fikk større vansker med å snakke og kjenne igjen sin egen familie under coronatida. Han fikk ikke motta besøk av barn, barnebarn eller søsken. I tillegg ble han smittet av corona og liggende syk og isolert. Den siste uka kler sønnene på seg smittvernsutstyr, og setter seg bokstavelig ved sengekanten og følger sin far til han dør. En søster som er i risikosonen, besøker sin bror på et kort besøk nær inntil dødsøyeblikket, i fullt smittevernutstyr og med restriksjoner. Til stor sorg fikk ikke bestefaren, pappaen, broren og vennen oppleve å ha sine nærmeste hos seg i livets siste fase.

– Det er egentlig typisk. Bemanningen er i utgangspunktet lav på sykehjem og i hjemmetjenestene. I tillegg får vi en pandemi som fører til at personalet må omdisponeres. Hjelpen tas fra de døende og demenssyke, sier Sverresdatter Larsen.

Hun mener vi må ha et system som tar høyde for at kriser som pandemien kan oppstå.

– Pasienter skal være trygge på at de får helsehjelp uavhengig av alder. Det er viktig at konsekvensene av en ny smittetopp kommer fram. Jeg vil oppfordre folk til å ta hensyn og følge rådene for smittevern, understreker hun.

Uheldig og uforsvarlig

Vi.no har tidligere skrevet at den sosiale isoleringen av den eldre befolkningen er blitt vurdert som uheldig av helsemyndighetene.

I Helsedirektoratets Vurdering av besøksstans og sosial isolering under covid-19 pandemien står det: «Det er uheldig, og kan være uforsvarlig, å isolere beboere og pasienter fra sosial kontakt med sine nærmeste over lang tid».

– Vi vet at sosial isolasjon og ensomhet kan gi økt risiko for andre alvorlige fysiske og psykiske plager og sykdommer. Derfor må vi finne måter å løse besøk, sosial kontakt og aktivitet i hverdagen og beskyttelse mot smitte på også for disse gruppene, sa Frøydis Høyem, statssekretær ved Helse- og omsorgsdepartementet, til Vi.no i begynnelsen av mai.

På samme tid uttrykte helseminister Bent Høie under en pressekonferanse at besøksforbudet i forbindelse med coronaviruset var blitt praktisert for strengt ved flere sykehjem.

Vi bryr oss om ditt personvern

Vi er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer

Velkommen til vårt kommentarfelt

Vi setter pris på kommentarer til artiklene på vi.no. Husk at mange vil lese det du skriver. Hold deg til temaet og vær saklig. Vi gjør oppmerksom på at alle innlegg kan bli redigert eller fjernet av redaksjonen.