Følg Vi.no på Facebook og Instagram, og motta nyhetsbrev ved å registrere deg her.
Det anerkjente amerikanske tidsskriftet U.S. News har i januar hvert år en kåring av de sunneste kostholdene verden kan by på - og nok en gang er det samme kosthold som går til topps: Middelhavskostholdet.

Derfor er middelhavsdietten så sunn
Vi Pluss
Feil valg gir ingen helsegevinst
Vi PlussGrønnsaker, fisk, nøtter og olivenolje
Dette er strengt tatt ingen stor nyhet: Middelhavskostholdet er flere år på rad kåret til verdens sunneste, og anbefales av ernæringseksperter verden over. Utgangspunktet for anbefalingene er en rekke studier som startet allerede på 1950-tallet, og som viste at det tradisjonelle kostholdet på Kreta, som besto av mye frukt og grønt, bønner, nøtter, fisk og olivenolje, førte til langt lavere forekomst av hjerte- og karsykdommer enn andre steder i verden. Dette kostholdet er utgangspunktet for det som i dag kalles middelhavskosthold eller middelhavsdietten.
Middelhavskostholdet består i hovedsak av rikelige mengder grønnsaker, bønner, belgfrukter, nøtter og frø, helkorn og olivenolje, mye fisk og sjømat, et moderat inntak av meieriprodukter (i hovedsak ost og yoghurt), fjærkre og egg, og lite kjøtt og kjøttvarer. Kostholdet er basert på ferske råvarer, og det er lite rom for mettet fett, sukker, salt og ultraprosessert mat.

Maten som er snill mot hjertet
Vi PlussMindre kreft, diabetes, hjertesykdom og demens
Studier har vist at personer som følger et tradisjonelt middelhavskosthold lever lenger, har redusert risiko for kreft, diabetes og hjerte- og karlidelser, og er bedre beskyttet mot demens. De rapporterer også om bedre livskvalitet.
Ekspertpanelet til US. News, som består av leger og ernæringseksperter, mener at middelhavskostholdet, i tillegg til å være svært sunt, også har flere fordeler: Det er familievennlig, relativt billig, miljøvennlig og enkelt å tilpasse for vegetarianere, veganere og glutenallergikere. Maten er lett å lage og fokuserer verken på én matvaregruppe eller en lang liste med nei-mat, men baserer seg på en stor variasjon av sunne råvarer. Du trenger verken å telle kalorier eller karbohydrater, men kan lage velsmakende, mettende måltider som hele familien liker.

Superrot med dokumentert helseeffekt - men disse bør styre unna
Vi Pluss
Disse tabbene ødelegger olivenoljen
Ligner på nordisk kosthold
Godt nytt for oss nordmenn er også denne fordelen: Middelhavskostholdet ligner mistenkelig på det nordiske kostholdet. Følger du kostrådene til Helsedirektoratet er du allerede langt på vei - den eneste store forandringen du trenger å gjøre er å bytte ut smør og annet mettet fett med olivenolje.
U.S. News skriver:
«Det nordiske kostholdet ligner på middelahavskostholdet og deler de samme helsefordelene. I det nordiske kostholdet spiser du også hovedsakelig plantebasert - det er rikt på sesongbasert mat, komplekse (langsomme) karbohydrater, ferske råvarer og mye sjømat. Både middelhavskostholdet og det nordiske kostholdet baserer seg på bær, laks, tunfisk, sardiner, makrell, yoghurt eller Skyr og rikelig med belgfrukter. Ingen av disse kostholdene inneholder mye fast-food, usunt kjøttpålegg, hvitt brød eller brus.»

Glad i Pepsi Max? Dette mener ekspertene om lettbrus
Vi PlussHelsedirektoratet: - I tråd med våre anbefalinger
Også Helsedirektoratet trekker fram likheten med det nordiske kostholdet, og er ikke særlig overrasket over at middelhavskostholdet er kåret til verdens sunneste.
– Dette kostholdet er omtrent det samme som det nordiske kostholdet. Det er veldig i tråd med våre anbefalinger, sier seniorrådgiver Henriette Øien til Aftenposten.

Bedre helse uten å gå ned i vekt

Velkommen til vårt kommentarfelt
Vi setter pris på kommentarer til artiklene på vi.no. Husk at mange vil lese det du skriver. Hold deg til temaet og vær saklig. Vi gjør oppmerksom på at alle innlegg kan bli redigert eller fjernet av redaksjonen.