Demens

Dette har demente katter og mennesker til felles

Joda, pus kan også bli dement, men det kan forebygges på samme måte som hos mennesker.

DEMENT: Gamle katter kan, som oss mennesker, bli demente. Foto: Scanpix.
DEMENT: Gamle katter kan, som oss mennesker, bli demente. Foto: Scanpix. Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Svikt i daglige rutiner som egenhygiene og bruk av kattetoalettet, lavere appetitt og aktivitetsnivå, mer aggresjon mot andre katter og av og til mennesker, økt kontaktmjauing, rastløshet, desorientering, oppvåkning tidligere på natten og sterkere krav til kontakt med eierne.

Alt dette er symptomer på at katten ikke lenger mestrer livet så godt som tidligere, sansene svekkes, og de føler seg derfor mer utrygge.

Katten kan ha utviklet demens.

​Paralleller mellom katt og menneske

Den fremste eksperten på kognitiv svikt hos katter og hunder er kanadieren Gary Landsberg. Han har samlet data fra mange atferdsklinikker, og det er tydelig at disse atferdsendringene er typiske for gamle katter over 10 år, og mer utpreget jo eldre de blir.

​- Noen av disse symptomene kan ha sammenheng med typiske sykdommer hos gamle katter, som urinveissykdommer, diabetes, artrose, kreft og hjertefeil. Når veterinæren kan utelukke at det er slike sykdommer som er årsaken, så kan en sette diagnosen demens, forklarer Bjarne O. Braastad, professor ved Fakultet for biovitenskap, Institutt for husdyr-og akvakulturvitenskap ved NMBU.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Vi er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer

Velkommen til vårt kommentarfelt

Vi setter pris på kommentarer til artiklene på vi.no. Husk at mange vil lese det du skriver. Hold deg til temaet og vær saklig. Vi gjør oppmerksom på at alle innlegg kan bli redigert eller fjernet av redaksjonen.