Dette gjør poteten sunnere

Poteter kan som kjent gi rask blodsukkerstigning, men det er flere måter å unngå det på.

IKKE HIPP SOM HAPP: Hvorfor er kald potet sunnere enn nykokt potet? Er nykokt potet mindre sunt enn oppvarmet potet? Og hva skjer med blodsukkeret når poteten kombineres med grønnsaker? Foto: NTB
IKKE HIPP SOM HAPP: Hvorfor er kald potet sunnere enn nykokt potet? Er nykokt potet mindre sunt enn oppvarmet potet? Og hva skjer med blodsukkeret når poteten kombineres med grønnsaker? Foto: NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Følg Vi.no på Facebook og Instagram, og motta nyhetsbrev ved å registrere deg her.

At kokt potet som har stått i kjøleskapet en stund er mer gunstig for blodsukkeret ditt enn nykokt potet, visste du kanskje fra før. Årsaken er at det tar lengre tid for kroppen å ta opp glukosen etter å ha spist kald potet. Med andre ord unngår du at blodsukkeret stiger raskt.

La oss friske opp hukommelsen og ta det fra børjan:

Karbohydrater, som brytes ned til glukose når de inntas gjennom mat, kan være «raske» eller «langsomme», avhengig hvor fort de tas opp i tarmen. Spiser du raske karbohydrater, som altså tas fort opp i tarmen, går glukosen raskt ut i blodet. Det vil si at blodsukkeret stiger umiddelbart, for deretter å falle like fort. Resultatet kan bli økt sultfølelse og søtsug, som igjen kan føre til større matinntak og ekstra kilo. Over tid kan gjentatte raske og store blodsukkersvingninger øke risikoen for livsstilssykdommer som diabetes.

40 prosent reduksjon

Så til poteten: Her kommer mesteparten av karbohydratene i form av stivelse. En gjennomsnittlig potet inneholder omlag 20 prosent stivelse (resten er vann). For at stivelsen i en rå potet skal kunne fordøyes, må den påvirkes av varme og væske slik at den sveller og blir til en litt seig masse. Krystallstrukturen oppløses. Når vi koker poteter, blir stivelsen på den måten lettere "tilgjengelig", for å bruke begrepet forskerne opererer med. Den er lett fordøyelig og absorberes raskt som glukose i kroppen.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Vi er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer

Velkommen til vårt kommentarfelt

Vi setter pris på kommentarer til artiklene på vi.no. Husk at mange vil lese det du skriver. Hold deg til temaet og vær saklig. Vi gjør oppmerksom på at alle innlegg kan bli redigert eller fjernet av redaksjonen.