Dette gjør kaffe med fordøyelsen

Påvirker kaffe fordøyelsen, eller er det bare en myte? Kan kaffe i verste fall gi forstoppelse, halsbrann og magesår?

HARDT FOR MAGEN? Kaffe stimulerer magesyreproduksjonen, dermed har spørsmålet vært om kaffedrikking øker risikoen for magesår. Foto: NTB
HARDT FOR MAGEN? Kaffe stimulerer magesyreproduksjonen, dermed har spørsmålet vært om kaffedrikking øker risikoen for magesår. Foto: NTB Vis mer
Publisert

Følg Vi.no på Facebook og Instagram, og motta nyhetsbrev ved å registrere deg her.

Kanskje har du tenkt at det er en sammenheng mellom morgenkaffen og dagens første dobesøk, eller mellom kaffe og sure oppstøt, for den saks skyld. En studiegjennomgang publisert i Nutrients belyser hvordan kaffe påvirker fordøyelsen og organene som er involvert i prosessen. Dette er funnene:

Fremmer fordøyelsen

Gastrin er et hormon som dannes i bestemte celler i den nederste delen av magesekken. Gastrinproduksjonen stimuleres av matinntak, noe som igjen fører til at produksjonen av magesyre øker og matfordøyelsen settes igang. Studier antyder at dannelsen av gastrin også stimuleres av kaffeinntak. Kaffe kan med andre ord fremme fordøyelsen, men påvirker ikke avføringshyppigheten.

Magesyresekresjonen virker for øvrig å variere med kaffens brenningsgrad. Mørkbrent kaffe ser ut til å gi minst magesyresekresjon, uten at årsaken er fastslått.

Kan forebygge forstoppelse

Redusert motorikk i tykktarmen, med liten bevegelse av tarminnholdet, kan gi forstoppelse. Overaktivitet kan på sin side gi diaré. Koffeinholdig kaffe ser ut til å stimulere motorikken i tykktarmen i større krad enn koffeinfri kaffe, selv om effekten varierer fra person til person, presiserer rapporten.

Videre er det ingenting som tyder på at kaffe kan føre til forstoppelse, forbigående eller kronisk. Enkelte studier antyder tvert imot at kaffe kan redusere risikoen for forstoppelse.

Kan kaffe gi halsbrann, sure oppstøt og refluks?

Halsbrann, sure oppstøt og refluks er ulike tilstander, men kan ofte henge sammen. Såkalt gastroøsofogal refluks innebærer at magesaft kommer opp i spiserøret.

De fleste av studiene som ble gjennomgått fant ingen sammenheng mellom kaffedrikking og refluks. Tre studier fant på sin side en sammenheng. Enkelte undersøkelser antyder at variasjonen kan skyldes forskjeller i prosessering og brenningsgrad. Eksempelvis ser det ut til at koffeinholding malt kaffe gir mer syresekresjon enn koffeinfri malt kaffe. Koffeininnholdet spiller derimot liten rolle når det kommer til pulverkaffe.

I tillegg til kaffe har refluks vært koblet til en rekke andre drikker og matvarer, det er derfor vanskelig å skille den ene årsaken fra den andre hos enkeltindivider. Flere undersøkelser vi være til hjelp, konkluderer rapporten.

Knyttes ikke til magesår

Magesår er en fellesbetegnelse for sårdannelse i magesekken og tolvfingertarmen, og regnes som en vanlig sykdom i fordøyelsessystemet. Sårdannelsen oppstår som følge av en betennelsesreaksjon i magesekkens slimhinne, forårsaket av bakterien Helicobacter pylori.

Tidligere trodde man at overproduksjon av syre var en viktig årsak for utvikling av magesår. Denne teorien i stor grad forlatt, ifølge Store norske leksikon. Kaffedrikking stimulerer magesyreproduksjonen, dermed har spørsmålet vært om kaffe også kan føre til magesår. Ved gjennomgang av studier som har sammenlignet kaffedrikkere og ikke-kaffedrikkere, er det imidlertid ikke funnet en slik sammenheng.

Stimulerer galleproduksjonen

Galleblæren mottar og lagrer galle, som produseres i leveren, for deretter å tømme den ut i øvre del av tolvfingertarmen etter behov. Gallen bidrar der til fordøyelsen av fett. Kaffe har vist seg å stimulere produksjonen av et hormon (Cholecystokinin) som øker galleproduksjonen og fremmer tømmingen av galleblæren - og dermed fettfordøyelsen.

Kaffedrikking synes ellers å redusere risikoen for gallestein og galleblærebetennelse, viser studier.

Kan påvirke tarmbakteriene

Koblingen mellom ulike tarmbakterier og helse, og kostholdets rolle i den sammenheng, har fått mye oppmerksomhet de senere årene. Studier antyder nå at kostholdsfibre og andre stoffer i kaffe kan ha en positiv effekt på bakterietypene i tarmen, blant annet ved å øke forekomsten av probiotiske bakterier - såkalt gode bakterier.

Sammenhengen mellom kosthold, tarmbakterier og helse er et forskningsområde i utvikling. Nye funn kan komme etterhvert som den komplekse sammenhengen mellom kaffe og tarmbakterier blir gjenstand for flere studier, understreker rapporten.

Stemmer bra

Summa summarum viser studiegjennomgangen at kaffe kan fremme fordøyelsen, forebygge forstoppelse og galleblæreproblemer og øke forekomsten av gode tarmbakterier. Koblinger til magesår ble ikke funnet.

Det er imidlertid verdt å merke seg at rapporten er støttet av The Institute for Scientific Information on Coffee (ISIC), som har flere kaffeprodusenter og detaljister på medlemslista, inkludert Nestlé og Tchibo.

Dag Steinar Thelle, professor emeritus ved UiO, mener likevel at funnene i rapporten korresponderer godt med kunnskapen som finnes på dette området.

- Det er liten tvil om at kaffe har betydning for fordøyelsen, det tror jeg også folk flest har lagt merke til selv. Når det gjelder kaffe og koblingen til magesår, har dette vært en myte. Vi har imidlertid god kunnskap om hva som forårsaker magesår, og her er verken kaffe eller annen føde involvert. Magesår er en infeksjonssykdom forårsaket av bakterie. Kaffe kan riktignok forverre symptomene hos personer med magesår, men den forårsaker ikke infeksjonen, sier Thelle.

Vi bryr oss om ditt personvern

Vi er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer

Velkommen til vårt kommentarfelt

Vi setter pris på kommentarer til artiklene på vi.no. Husk at mange vil lese det du skriver. Hold deg til temaet og vær saklig. Vi gjør oppmerksom på at alle innlegg kan bli redigert eller fjernet av redaksjonen.