Leve hele livet-kåring

Dette er vinneren: Norges beste kommune å bli eldre i

Leve hele livet skal bidra til at eldre kan mestre livet lenger og ha en trygg og aktiv alderdom. Nå er Norges beste kommune kåret.

GOD ALDERDOM: Hva skal til for å ha en trygg og aktiv alderdom? Å få hjelp og støtte til å mestre livet er et av fokusområdene i Leve hele livet-reformen. Foto: NTB/Scanpix
GOD ALDERDOM: Hva skal til for å ha en trygg og aktiv alderdom? Å få hjelp og støtte til å mestre livet er et av fokusområdene i Leve hele livet-reformen. Foto: NTB/Scanpix Vis mer
Publisert

Følg Vi.no på Facebook og Instagram, og motta nyhetsbrev ved å registrere deg her.

Melhus kommune er kåret til Norges beste kommune for eldre, under utdeling av Leve hele livet-prisen.

Tre kommuner var nominert til prisen:

Sør-Varanger kommune, Melhus kommune og Vennesla kommune. Og det er altså Melhus som har stukket av med gullet.

Leve hele livet-prisen utdeles av Helse- og omsorgsdepartementet til en kommune som gjennom kvalitetsforbedringsarbeid jobber godt med «Leve hele livet-reformen» – som er myndighetenes reform for et mer aldersvennlig Norge. Du kan lese mer om hva reformen innebærer lenger nede i artikkelen, men i korte trekk handler det om at eldre skal kunne mestre livet lenger og ha en trygg og aktiv alderdom.

Prisen deles ut årlig og vinneren premieres med 100 000 kroner.

Vinnerkommunen Melhus: – Det viktigste er hva innbyggeren har behov for

Det er kommunene som har ansvar for å følge opp reformen. Så hvordan jobbes det med dette i kommunene – og hva er fokus i de beste kommunene, om vi tar utgangspunkt i at dette er de tre nominerte?

– Arbeidet vårt handler om en vridning av tjenester og en satsing mot mer forebygging og hjemmebaserte tjenester vi jobber med i Melhus kommune. Arbeidet startet med prosjektet «100 år i eget hjem» i 2017, og ble enda mer presisert i «Veivalg»-prosjektet, som ble vedtatt i vår, sier Albert Verhagen, kommunalsjef Melhus kommune til Vi.no.

Han poengterer at dette oppsummert handler dom forebygging og helsefremming i alle kommunale ledd – og en vridning over til mer hjemmebaserte tjenester som kan bidra til at alle kan bo hjemme livet ut.

– Blant annet styrker vi hjemmetjenestene og tjenestene som arbeider med barn og unge og vi har en stor satsing på bruk av velferdsteknologi og bruk av innbyggere som ressurs, for eksempel gjennom frivilligheten.

– Viktigste utgangspunkt er ikke våre tjenester, men hva innbyggeren har behov for, understreker Verhagen.

Vennesla: – Det skal lukte mat på et gamlehjem

Vennesla er en av de andre kommunene som var nominert til prisen. Ragnhild Elisabeth Bendiksen, kommunalsjef i Vennesla kommune, forteller Vi.no om mye av det kommunen jobber med og poengterer samtidig at det skjer mye, takket være ei bygd og en kommune med omsorg for hverandre og kultur for å skape løsninger sammen.

– Vennesla er et godt sted å bli gammel. Ikke fordi vi bruker mye mer penger på eldreomsorg enn andre steder, eller fordi vi har overflod av tilbud og fagfolk. Men fordi vi har satt demografi opp som en av kommunes hovedutfordringer. Vi har begynt å planlegge og tenkte på hvordan vi skal håndtere eldrebølgen i samskaping med resten av lokalsamfunnet, sier Bendiksen.

Hun forteller om mange aktiviteter og initiativ fra stor frivillighet:

Besøksbabyer på sykehjemmet, i regi av Frivilligsentralen i Vennesla. Skytebane i kjelleren på Hægelandsheimen, i regi av Frivilligsentralen i Hægeland og Øvrebø. Bygdefolkdugnad som bygger og driver ei grillbu sammen med kommunen, rett utenfor Hægelandsheimen omsorgssenter.

– Der har de også høns og dyr om sommeren i et samarbeid med frivillige. Besøkshunder via Røde Kors kommer også på ukentlig besøk, og vi har et ekstra godt aktivitetstilbud for eldre takket være frivilligsentralenes og frivilliges bidrag. Frivilligheten lager også utekafé om sommeren sammen med ansatte – en dag i uka ved begge omsorgssentrene og kafeen på Vennelsatunet, forteller hun, og poengterer at det er så mange eldre som vil bidra for andre eldre.

Et poeng hun trekker fram er også at institusjonene har egne produksjonskjøkken:

– Det skal lukte mat på en gamleheim. Da spiser beboerne bedre. I tillegg driver kommunen en egen kafé for eldre samlokalisert med mange omsorgsboliger mitt i sentrum.

LÅN OG GJELD: Lars har tatt opp kreditt- og forbrukslån for å finansiere bilinteressen - og skylder nå over 1 million kroner. I tillegg går han 14 000 kroner i minus hver måned. Han holder gjeldsordning og lønnstrekk på avstand med pengehjelp fra sin pensjonerte mamma på over 80 år. Video: Lyxfellan/Viaplay Vis mer

Leve hele livet-prisen

Kriteriene for prisen varierer fra år til år i tråd med ulike faser i reformen.

I 2022 har juryen fokusert på kommuner som har involvert og engasjert seniorbefolkningen og som jobber for samskaping med sivilsamfunn, frivillige og næringsliv.

Videre har de sett på om og hvordan kommunene som nomineres til prisen har kartlagt, planlagt og tatt stilling til reformen gjennom politiske vedtak og forankring. Juryen har også vurdert konkrete endringer på systemnivå i kommunen og de har tiltak som merkes positivt av befolkningen i alderen 65+.

Vi bryr oss om ditt personvern

Vi er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer

Velkommen til vårt kommentarfelt

Vi setter pris på kommentarer til artiklene på vi.no. Husk at mange vil lese det du skriver. Hold deg til temaet og vær saklig. Vi gjør oppmerksom på at alle innlegg kan bli redigert eller fjernet av redaksjonen.