Følg Vi.no på Facebook og Instagram, og motta nyhetsbrev ved å registrere deg her.
Melhus kommune er kåret til Norges beste kommune for eldre, under utdeling av Leve hele livet-prisen.
Tre kommuner var nominert til prisen:
Sør-Varanger kommune, Melhus kommune og Vennesla kommune. Og det er altså Melhus som har stukket av med gullet.
Leve hele livet-prisen utdeles av Helse- og omsorgsdepartementet til en kommune som gjennom kvalitetsforbedringsarbeid jobber godt med «Leve hele livet-reformen» – som er myndighetenes reform for et mer aldersvennlig Norge. Du kan lese mer om hva reformen innebærer lenger nede i artikkelen, men i korte trekk handler det om at eldre skal kunne mestre livet lenger og ha en trygg og aktiv alderdom.
Prisen deles ut årlig og vinneren premieres med 100 000 kroner.

Kommunen kan ta av pensjonssparingen din
Vi Pluss
Fremtidsfullmakten kan avvises og erklæres ugyldig: Slik unngår du fellene
Vi PlussVinnerkommunen Melhus: – Det viktigste er hva innbyggeren har behov for
Det er kommunene som har ansvar for å følge opp reformen. Så hvordan jobbes det med dette i kommunene – og hva er fokus i de beste kommunene, om vi tar utgangspunkt i at dette er de tre nominerte?
– Arbeidet vårt handler om en vridning av tjenester og en satsing mot mer forebygging og hjemmebaserte tjenester vi jobber med i Melhus kommune. Arbeidet startet med prosjektet «100 år i eget hjem» i 2017, og ble enda mer presisert i «Veivalg»-prosjektet, som ble vedtatt i vår, sier Albert Verhagen, kommunalsjef Melhus kommune til Vi.no.
Han poengterer at dette oppsummert handler dom forebygging og helsefremming i alle kommunale ledd – og en vridning over til mer hjemmebaserte tjenester som kan bidra til at alle kan bo hjemme livet ut.
– Blant annet styrker vi hjemmetjenestene og tjenestene som arbeider med barn og unge og vi har en stor satsing på bruk av velferdsteknologi og bruk av innbyggere som ressurs, for eksempel gjennom frivilligheten.
– Viktigste utgangspunkt er ikke våre tjenester, men hva innbyggeren har behov for, understreker Verhagen.

Unngå at eksen arver pensjonen din
Vi Pluss
Livet etter Kåre: - Jeg roper etter han men får ikke noe svar
Vi PlussVennesla: – Det skal lukte mat på et gamlehjem
Vennesla er en av de andre kommunene som var nominert til prisen. Ragnhild Elisabeth Bendiksen, kommunalsjef i Vennesla kommune, forteller Vi.no om mye av det kommunen jobber med og poengterer samtidig at det skjer mye, takket være ei bygd og en kommune med omsorg for hverandre og kultur for å skape løsninger sammen.
– Vennesla er et godt sted å bli gammel. Ikke fordi vi bruker mye mer penger på eldreomsorg enn andre steder, eller fordi vi har overflod av tilbud og fagfolk. Men fordi vi har satt demografi opp som en av kommunes hovedutfordringer. Vi har begynt å planlegge og tenkte på hvordan vi skal håndtere eldrebølgen i samskaping med resten av lokalsamfunnet, sier Bendiksen.
Hun forteller om mange aktiviteter og initiativ fra stor frivillighet:
Besøksbabyer på sykehjemmet, i regi av Frivilligsentralen i Vennesla. Skytebane i kjelleren på Hægelandsheimen, i regi av Frivilligsentralen i Hægeland og Øvrebø. Bygdefolkdugnad som bygger og driver ei grillbu sammen med kommunen, rett utenfor Hægelandsheimen omsorgssenter.
– Der har de også høns og dyr om sommeren i et samarbeid med frivillige. Besøkshunder via Røde Kors kommer også på ukentlig besøk, og vi har et ekstra godt aktivitetstilbud for eldre takket være frivilligsentralenes og frivilliges bidrag. Frivilligheten lager også utekafé om sommeren sammen med ansatte – en dag i uka ved begge omsorgssentrene og kafeen på Vennelsatunet, forteller hun, og poengterer at det er så mange eldre som vil bidra for andre eldre.
Et poeng hun trekker fram er også at institusjonene har egne produksjonskjøkken:
– Det skal lukte mat på en gamleheim. Da spiser beboerne bedre. I tillegg driver kommunen en egen kafé for eldre samlokalisert med mange omsorgsboliger mitt i sentrum.

Hva skjer med lånet ditt om du blir ufør, må på AAP - eller privatøkonomien plutselig endrer seg?
Vi Pluss
Det enkle svaret om den beste pensjonssparingen
Vi PlussLeve hele livet-prisen
Kriteriene for prisen varierer fra år til år i tråd med ulike faser i reformen.
I 2022 har juryen fokusert på kommuner som har involvert og engasjert seniorbefolkningen og som jobber for samskaping med sivilsamfunn, frivillige og næringsliv.
Videre har de sett på om og hvordan kommunene som nomineres til prisen har kartlagt, planlagt og tatt stilling til reformen gjennom politiske vedtak og forankring. Juryen har også vurdert konkrete endringer på systemnivå i kommunen og de har tiltak som merkes positivt av befolkningen i alderen 65+.
–

Ferie med storfamilien: - De forventer takknemlighet, men føler seg i stedet avvist
Vi Pluss
- Jeg er ikke lenger det viktigste i mine barns liv, og det er en sorg
Vi Pluss
Gift i 60 år: - Vi har aldri forsøkt å eie hverandre
Vi Pluss
Velkommen til vårt kommentarfelt
Vi setter pris på kommentarer til artiklene på vi.no. Husk at mange vil lese det du skriver. Hold deg til temaet og vær saklig. Vi gjør oppmerksom på at alle innlegg kan bli redigert eller fjernet av redaksjonen.