Influensa symptomer 2022

Dette er influensasymptomene nå

Årets influensasesong er i gang og influensavaksinen har lav effekt, spesielt blant eldre. Her er symptomene du skal se etter nå.

HVORDAN VITE AT DET ER INFLUENSA? Effekten av årets influensavaksine ser ut til å være lav, spesielt blant eldre, ifølge FHI - som forventer 150-300 innlagte med influensa par uke i april. Foto: NTB/Shutterstock
HVORDAN VITE AT DET ER INFLUENSA? Effekten av årets influensavaksine ser ut til å være lav, spesielt blant eldre, ifølge FHI - som forventer 150-300 innlagte med influensa par uke i april. Foto: NTB/Shutterstock Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Følg Vi.no på Facebook og Instagram, og motta nyhetsbrev ved å registrere deg her.

Sesongens influensautbrudd er i gang.

– Det har så langt denne sesongen vært usedvanlig lavt nivå av influensa i Norge, men fra uke 10 har økningen vært markant, sier lege Trine Hessevik Paulsen ved Folkehelseinstituttet (FHI).

Det er stadig flere med influensa som legges inn ved sykehus - og man venter opp mot 150-300 innleggelser per uke i april.

Ifølge FHI er det betraktelig færre av den eldre delen av befolkningen som er vaksinert mot influensa, enn som er vaksinert mot korona. I tillegg vet man nå at årets influensavaksine ikke beskytter så godt - som du kan lese lenger nede i artikkelen.

En annen influensavariant

- Det er uvanlig med en økning i influensa på denne tiden av året. Normalt sett er influensaepidemiene på hell på denne tiden, skriver FHI.

Influensaviruset som dominerer nå er ifølge FHI en litt annen virusutgave enn vi tidligere har hatt i Norge - og det forventes derfor at immuniteten i befolkningen er lavere mot denne varianten enn tidligere varianter.

I tillegg forventes det at immuniteten i befolkningen er lavere enn normalt fordi det nærmest ikke har vært influensa i sirkulasjon gjennom pandemien - til forskjell fra tidligere sesonger.

Det er usikkert når toppen av utbruddet nås, og hvor omfattende influensautbrudd det vil bli.

FHI mener det er sannsynlig at vi vil se en videre økning i influensaaktivitet de nærmeste ukene - men samtidig kan påsken bidra til å legge en demper på influensasmitten, sammen med det faktum at det nå raskt går mot vår og sommer.

Hvordan vet jeg om jeg har influensa?

Hvilke symptomer er det så som kjennetegner influensaen nå?

- Denne sesongens influensa ser ut til å gi det samme sykdomsbildet som den pleier. Vi har fått rapportert at mange har hatt klassiske influensasymptomer som hodepine, vondt i kroppen, feber i flere dager og sykdomsfølelse, forteller Hessevik Paulsen til Vi.no.

Hun sier videre at dette er i overensstemmelse med slik influensainfeksjonen vanligvis opptrer:

- Ved typisk influensa kommer symptomene brått med feber, muskelsmerter, hodepine og påvirket allmenntilstand. I tillegg kan man ha luftveissymptomer som rennende nese, sår hals og tørrhoste. Mageplager som oppkast og diaré er sjeldne hos voksne, men kan opptre hos barn. Influensa varer oftest i sju til ti dager. Ofte er man syk i ei uke og trenger deretter ei uke å komme seg på.

Hessevik Paulsen sier at det i tillegg til virussykdommen kan oppstå komplikasjoner i form av bakterielle infeksjoner som for eksempel lungebetennelse, bihulebetennelse eller ørebetennelse.

Er det influensa eller korona?

Det er fremdeles mye koronasmitte i befolkningen, i tillegg til økningen av influensasmittede. Så hvordan kan du vite sikkert om det er influensa du har symptomer på?

- En del andre luftveisinfeksjoner kan gi liknende symptomer som influensa, for eksempel covid-19, infeksjon med metapneumovirus eller parainfluensavirus. For å være sikker på at det er influensa, er det nødvendig med en prøve fra nese eller hals som analyseres ved et laboratorium (PCR-prøve), sier Hessevik Paulsen til Vi.no.

- Influensavaksinen beskytter ikke så godt

Ifølge FHIs risikovurdering av covid-19 og influensasituasjonen, ventes det en større influensaepidemi nå - og det er de eldre som er mest utsatt for alvorlig forløp.

Kommunene bes være forberedt på å håndtere utbrudd i sykehjem. Sykehusene bør være forberedt på flere innleggelser av pasienter med influensa.

Ifølge risikoanalysen kan man i løpet av april komme opp i 150-300 innleggelser av pasienter med influensa per uke, og høyere tall kan ikke utelukkes.

FHI påpeker at det er langt færre som er vaksinert for influensa enn for covid-19 – og at det også blant risikogruppene er mange som ikke er influensavaksinert.

- Dette gjelder først og fremst personer under 65 år hvor vaksinasjonsdekning er under 40 prosent. Blant de over 65 år har cirka 64 prosent tatt vaksinen, skriver FHI.

Eldre og barn under 4 år er normalt særlig utsatt for alvorlig influensa.

MEDISINER: Visste du at du kan levere medisinene dine til et apotek for destruksjon? Video: Berit B. Njarga. Klipp: Tobias Fjeldvang. Vis mer

Og ifølge FHI synes effekten av årets influensavaksine blant eldre personer å være lav:

- Estimater fra Danmark og Frankrike tilsier at vaksinen har moderat effekt mot infeksjon blant yngre under 45 år mot det viruset vi ser i Norge nå. Effekten blant eldre personer ser ut til å være lav. Vaksinene har trolig noe bedre effekt mot å utvikle alvorlig sykdom, ifølge FHI.

Personer i risikogruppene som ikke er vaksinert, kan fremdeles tilbys vaksine, men full effekt av denne vil ikke komme før etter 14 dager.

Vi bryr oss om ditt personvern

Vi er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer

Velkommen til vårt kommentarfelt

Vi setter pris på kommentarer til artiklene på vi.no. Husk at mange vil lese det du skriver. Hold deg til temaet og vær saklig. Vi gjør oppmerksom på at alle innlegg kan bli redigert eller fjernet av redaksjonen.