Følg Vi.no på Facebook og Instagram, og motta nyhetsbrev ved å registrere deg her.
Ved utgangen av august 2022 mottok 135 809 personer arbeidsavklaringspenger (AAP). Drøyt 80 000 av disse er kvinner - og altså rundt 55 000 menn. Som prosent av befolkningen totalt, mottar 4,7 prosent av kvinnene og 3,1 prosent av mennene AAP (i utgangen av august).
Det er flest i aldersgruppa 50-59 år som mottar AAP, med rundt 32 500 personer- tett fulgt av 40-29 år, hvor det er cirka 31 300 på AAP.
Fra 60 år og oppover er det 14 500 på AAP, som er cirka det samme antallet som de fra 25-29 år.
Torsdag 15. desember kom den ferske statistikken fra Nav, som viser mange detaljer om AAP-mottakere. I tillegg til alder og kjønn, forteller statistikken mye om hva som er årsakene til at folk mottar arbeidsavklaringspenger.

Taper penger: Uføretabbene du ikke må gjøre
Vi Pluss
Hva skjer med lånet ditt om du blir ufør, må på AAP - eller privatøkonomien plutselig endrer seg?
Vi PlussOg for de aller fleste handler det om psykiske lidelser og muskel- og skjelettlidelser - hvor førstnevnte er den største gruppen med drøyt 58 000 personer og rundt 40 000 med muskel- og skjelettlidelser.
Deretter følger en «sekkepost» med «andre lidelser», med 10 000 mottakere; «allment og uspesifisert» med nesten 9000 - og de med sykdommer i luftveiene med rundt 8400 brukere.
Men hva slags psykiske lidelser og muskel- og skjelettlidelser er det AAP-mottakere er rammet av? Det kan Navs ferske rapport gi svar på - som du kan se i mer detalj nedenfor.

Mange fordeler ved godkjent yrkesskade: Slik får du det
Vi Pluss
Uføre-avslag fra Nav? Her kan du likevel få uførestøtte
Vi PlussMuskel- og skjelettlidelser kommer med åra
Men aller først: Vi nevner innledningsvis at det er de voksne aldersgruppene som utgjør hovedtyngden av AAP-mottakerne. Og den største diagnosegruppen alle sett under ett, er psykiske lidelser.
Men den ferske Nav-statistikken viser tydelig at vanligste diagnose for 50-åringer og oppover er en annen enn for de yngre:
- For aldersgruppen 50 pluss står muskel- og skjelettlidelser for 43,4 prosent av tilfellene og psykiske lidelser for 23,3 prosent.
- For aldersgruppen under, 30-49 år, er psykiske lidelser registrert som diagnose i 44,6 prosent av tilfellene - og muskel- og skjelettlidelser står for 28,6 prosent.
- Det har vært en økning i antall mottakere for alle diagnosegruppene i løpet av det siste året - og det er spesielt muskel- og skjelettlidelser og psykiske lidelser som øker, med hhv. 5,2 og 3 prosent, skriver Erik Grønlien i Nav i en rapport tidligere i sommer.
Han forteller videre at den største økningen for dem med muskel- og skjelettlidelser har vært de med «andre muskel- og skjelettlidelser» og de med rygglidelser.
- Og for dem med psykiske lidelser øker antallet klart størst hos dem med lettere psykiske lidelser, hvor antallet er økt med over 900 personer, eller 5,9 prosent, skriver Grønlien i notatet fra juni.

Detaljene om deg som Nav kan fortelle andre
Vi Pluss
Banklån på uføretrygd eller AAP? - Uføre er høyt prioritert
Vi PlussDetaljene om de største AAP-diagnosene nå
Så hvilke diagnoser er det egentlig som står bak en AAP-stønad? Her er detaljene for de største diagnosegruppene (for august, kun de ti største diagnosene):
Psykiske lidelser:
- 32 prosent: Depressiv lidelse
- 9 prosent: Posttraumatisk stresslidelse
- 9 prosent: Angstlidelse
- 5 prosent: Hyperkinetisk forstyrrelse
- 5 prosent: Psykiske symptomer/plager IKA (IKA betyr at tilstanden ikke kan plasseres i noen av de andre diagnosene)
- 5 prosent: Fobi/obsessiv-kompulsiv lidelse
- 4 prosent: Stoffmisbruk
- 4 prosent: Psykisk lidelse IKA
- 4 prosent: Personlighetsforstyrrelse
- 4 prosent: Affektiv lidelse
Muskel- og skjelettlidelser:
- 16 prosent: Utbredte muskelsmerter/fibromyalgi
- 12 prosent: Ryggsyndrom med smerteutstråling
- 8 prosent: Skuldersyndrom
- 5 prosent: Muskel- skjelettsykdom IKA
- 5 prosent: Nakkesyndrom
- 5 prosent: Ryggsyndrom uten smerteutstråling
- 4 prosent: Kneleddsartrose
- 4 prosent: Korsrygg symptomer/plager
- 4 prosent: Reumatisk sykdom
- 4 prosent: Ryggsymptomer/plager
—

Matbutikken med den beste rabatten
Vi Pluss
Velkommen til vårt kommentarfelt
Vi setter pris på kommentarer til artiklene på vi.no. Husk at mange vil lese det du skriver. Hold deg til temaet og vær saklig. Vi gjør oppmerksom på at alle innlegg kan bli redigert eller fjernet av redaksjonen.