Medisiner som egenberedskap

Dette bør du ha ekstra av nå

Medisiner du er avhengig av, er en av tingene du bør ha i beredskap, ifølge myndighetene.

EKSTRA MEDISINER FRA APOTEK: Myndighetene anbefaler alle å ha en ekstra beholdning av legemidler eller medisinske hjelpemidler som du er avhengig av, som en del av egenberedskapen. Foto: NTB
EKSTRA MEDISINER FRA APOTEK: Myndighetene anbefaler alle å ha en ekstra beholdning av legemidler eller medisinske hjelpemidler som du er avhengig av, som en del av egenberedskapen. Foto: NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Følg Vi.no på Facebook og Instagram, og motta nyhetsbrev ved å registrere deg her.

Det har vært mye snakk om Jodix og jodtabletter i det siste, på grunn av Russlands angrep på Ukraina og frykten for atomhendelser.

Selv om du anbefales å ha jodtabletter i hus for alle hjemmeboende barn under 18 år - og at jod kan bli anbefalt å ta også for alle under 40 år - er det andre varer fra apoteket som kanskje er vel så viktig å ha i hus:

Medisiner du er avhengig av.

Dette er listet opp i anbefalingene om egenberedskapslager, sammen med andre ting som fyrstikker, mat og vann.

- Snakk med legen om medisiner i reserve

- Hvis man er avhengig av faste medisiner, bør man snakke med legen sin eller apoteket om det er mulig å ha noen dagers forbruk i reserve, har Tore Kamfjord, kommunikasjonsdirektør i DSB, tidligere uttalt til Vi.no.

Dette skriver også Direktoratet for samfunnssikkerhet og beredskap (DSB) på nettsida sikkerhverdag.no, hvor de legger til at du må huske å sjekke holdbarheten og at du bør erstatte det som går ut på dato.

Generelt er det ikke mulig å hente ut faste medisiner som dekkes av det offentlige, altså medisiner på blå resept, for mer enn tre måneders forbruk av gangen.

På Sikkerhverdag.no oppfordres du imidlertid til å snakke med legen din eller apotek om muligheten for ekstra beholdning dersom du er avhengig av legemidler eller medisinske hjelpemidler.

BEREDSKAP: Skulle det oppstå en krisesituasjon av større eller mindre omfang, som for eksempel et lengre strømbrudd, lønner det seg å ha noen ting i beredskap. Video: Berit B. Njarga. klipp: Tobias Fjeldvang. Vis mer

Dette bør du ha av ekstra medisiner

Det er ikke bare for «kriseberedskap» du bør ha liggende en buffer med medisiner du er avhengig av. Det anbefales også som et generelt råd - også i tilfelle legemiddelmangel.

Ifølge anbefalingene fra DSB, bør egenberedskapen kunne dekke grunnleggende behov i minst tre døgn.

Medisinsk fagdirektør i Legemiddelverket, Steinar Madsen, anbefaler alle som er avhengige av medisiner på blå resept til å hente medisiner slik at man har overlappende forsyning i ei uke eller to.

- Det kan være lurt at man ikke venter til siste dag med å hente ut nye medisiner, men at man henter nye ei uke eller to før man går tom. Og særlig om man bruker viktige legemidler på blå resept, uttaler Madsen i denne artikkelen på Vi.no

Dette gir deg bedre tid til å finne et alternativ dersom legemiddelet ikke er tilgjengelig akkurat da - eller du trenger en ny resept fra legen.

Kritiske medisiner

Noen medisiner er mer kritiske enn andre - og blåreseptmedisiner som er spesielt kritiske er for eksempel insulin, blodtrykks- eller hjertemedisiner, som er vanlige medisiner for den eldre delen av befolkningen.

Noen av disse er også mer sensitive for lagring og holdbarhet enn andre medisiner.

- Man bør sjekke utløpsdatoen på etiketten, og få ny medisin før denne er utløpt. Spesielt viktig er dette for kritiske legemidler som insulin, adrenalin og hjertemedisin, sier Madsen.

Insulin, nitrogyserin eller adrenalin kan ha mistet effekt om de er utgått på dato - noe som kan få dramatiske konsekvenser når du trenger de.

Smertestillende

Vanlige smertestillende medisiner er også noe som DSB anbefaler deg å ha i hus for egenberedskap, sammen med førstehjelpsutstyr.

Det er paracetamol (Paracet og liknende) som er anbefalt som førstevalg når det kommer til smertestillende. Ibuprofen (som for eksempel Ibux) kan være forbundet med blødningsfare samt flere alvorlige bivirkninger mange ikke kjenner til.

Vi bryr oss om ditt personvern

Vi er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer

Velkommen til vårt kommentarfelt

Vi setter pris på kommentarer til artiklene på vi.no. Husk at mange vil lese det du skriver. Hold deg til temaet og vær saklig. Vi gjør oppmerksom på at alle innlegg kan bli redigert eller fjernet av redaksjonen.