Helvetesild

- Det var som ansiktet og hodet brant

Å behandle smertetilstander kan være utfordrende. Ikke minst intense smerter ved helvetesild. Kristin Torgersen Frogner fikk utbruddet på venstre side av ansiktet og i hodebunnen og hadde sterke smerter dag og natt.

SMERTEHELVETE. Helvetesild er svært smertefullt. Alle som har hatt vannkopper tidligere kan rammes av viruset som kalles varicella-zoster, sier Kristin Torgersen Frogner. Hun fikk utbruddet på venstre side av ansiktet og i hodebunnen. - Smertene var forferdelige dag og natt, forteller hun.
SMERTEHELVETE. Helvetesild er svært smertefullt. Alle som har hatt vannkopper tidligere kan rammes av viruset som kalles varicella-zoster, sier Kristin Torgersen Frogner. Hun fikk utbruddet på venstre side av ansiktet og i hodebunnen. - Smertene var forferdelige dag og natt, forteller hun. Vis mer
Publisert

Få tilgang til våre aller beste artikler på Vi Pluss her, og motta nyhetsbrev ved å registrere deg her.

Alle som har hatt vannkopper som barn kan utvikle helvetesild. Spesielt har man økt risiko for å utvikle sykdommen senere i livet. Viruset trekker seg nemlig tilbake og blir værende i nervecellene. Vanligvis ligger det i ro der uten å skape problemer fordi immunsystemet holder det i sjakk. Men hos eldre og de som har svekket immunforsvar av andre årsaker, kan viruset spre seg ut langs nervebaner igjen og ende opp i huden. Utbruddene gir smertefulle, brennende utslett og vabler – og herjer i ukevis. I verste fall kan det føre langvarige smerter, såkalt postherpetisk nevralgi, det vil si en vedvarende nevropatisk smerte. Helvetesild kan også oppstå uten utslett. Sykdommen kan også angripe øyet og ansiktet. I enkelte tilfeller kan det bli så alvorlig at man må behandles på sykehus, sier Aud Nome Dueland, Dr. med og spesialist i nevrologi.

Hun har doktorgrad på helvetesild og jobber ved Sandvika Nevrosenter.

Vanligvis vil utslettet ved helvetesild forsvinne i løpet av fire til seks uker, forteller hun. De små blemmene brister, får skorper og gror. Noen ganger etterlater de seg arr eller fargeendringer i huden.

Årsaken til helvetesild

Blant omstendigheter som kan trigge det sovende varicella-zoster-viruset, som er et herpesvirus, er et aldersrelatert svekket immunforsvar. Enkelte medisiner som cellegift og antiinflammatoriske medisiner kan også trigge viruset. I tillegg autoimmune sykdommer som Crohns sykdom, revmatoid artritt eller lupus, og også hiv. Psykisk stress er også en mulig trigger. Spesielt å oppleve akutt kortvarig, men betydelig stress eller kronisk langvarig stress, har vist seg å påvirke immunfunksjonen slik at viruset vekkes til live, forteller Nome Dueland.

Symptomer på helvetesild

Den smertefulle sykdommen starter vanligvis med prikking eller smerter i et avgrenset hudområde, og noen får sykdomsfølelse, tretthet og hodepine, magesmerter og rastløshet. Etter noen dager oppstår blemmer og utslett i et hudområde. Da er det viktig å komme raskt til lege. Antivirale midler kan nemlig gi raskere bedring av tilstanden, men de må helst tas innen 72 timer etter utbrudd, forklarer spesialist Nome Dueland.

Ikke sjelden er det også aktuelt å skrive ut resept på sterke smertestillende medikamenter. Blant annet kan tabletter som inneholder kodein og tramadol være nødvendig smertelindring. Epilepsimedisiner og trisykliske antidepressiver blir også enkelte ganger brukt.

– Viktig å få frem er at om du har smerter i et hudområde, uten det karakteristiske utslettet, bør man alltid oppsøke lege. Viruset kan nemlig reaktiveres uten utslett. Og går du med helvetsildsmerter over lang tid, i et område som vanligvis får utslett, kan det får alvorlige følger. I verste fall kan det være dødelig. I dag er det mulig å vaksinere seg mot helvetesild. Spesielt er det en god nyhet for eldre, sier nevrologen.

Et smerteinferno

En av de mange som har erfart den smertefulle sykdommen er Kristin Torgersen Frogner.

– Jeg var ikke klar over fenomenet, men i dag vet jeg at det rammer mange, sier hun.

Den pensjonerte frisøren i Enebakk kjente ikke til sykdomsfenomenet helvetesild da hun for noen måneder siden plutselig begynte å kjenne prikking og svie på venstre side av ansiktet og hodebunnen. Etter noen dager la hun merke til noen hvite vabler i området – og hun oppsøkte lege.

– Jeg fikk konstatert helvetesild og begynte straks på antivirale medisiner. Men til tross for at jeg kom rask til behandling, var smertene forferdelige dag og natt. Det var som ansiktet og hodet brant. Det er noe av det verste jeg har opplevd. Smertestillende midler hjalp knapt, sier Kristin.I likhet med mange i hennes generasjon hadde hun hatt vannkopper som liten, og hun googlet alt hun kom over om sykdommen.

– Siden har jeg fått kjennskap til flere andre på min egen alder som har opplevd det samme. Man vet at sykdommen har sammenheng med svekket immunforsvar, men jeg hadde verken vært syk i forkant, eller spesielt stresset. Utbruddet kom først etter at jeg hadde tatt den tredje vaksinen mot covid-19. I etterkant har jeg spekulert på om det kan ha vært en sammenheng. Uansett unner jeg ikke min verste fiende denne sykdommen. Den er som navnet sier et helvete. Heldigvis er jeg nå på bedringens vei. Jeg håper bare at jeg ikke vil få noen langtidsproblemer, slik jeg har lest at enkelte kan få med nervesmerter som varer i månedsvis, sier Kristin.

Mikrostrømbehandling ved helvetesild

Svært få har kunnskap om behandling med mikrostrøm mot smerter. Det gjelder blant annet i forhold til helvetesild, sier Hilde Hjertholm, fysioterapeut og spesialist i Bioelektronisk terapi.

Hun har lang erfaring med en naturlig og enkel metode for smertebehandling gjennom mikro-strøm. Et dataapparat, som ser ut som en liten mobiltelefon, har vist seg å være vellykket ved smertebehandling, blant annet i forbindelse med helvetesild. Små ledninger med padder på endene er festet til apparatet, og paddene festet på huden. Hilde samarbeider blant annet med smerteklinikker som på Rikshospitalet og Drammen sykehus. Hun driver i tillegg opptrening i hvordan apparatet skal brukes overfor pasienter. Den lille dingsen er nemlig smartteknologi basert på mikrostrømfrekvenser som blokkerer smertesignaler til hjernen. Folk med ulike smertetilstander har gode erfaringer med elektrostimuli, sier Hilde.

SMERTELINDRING: Fysioterapeut Hilde Hjertholm forteller at mikrostrømbehandling kan hjelpe mot ulike smertetilstander, blant annet i forbindelse med helvetesild. Her med det lille apparatet som kan benyttes til hjemmebruk. Foto: Anne-Karine Strøm
SMERTELINDRING: Fysioterapeut Hilde Hjertholm forteller at mikrostrømbehandling kan hjelpe mot ulike smertetilstander, blant annet i forbindelse med helvetesild. Her med det lille apparatet som kan benyttes til hjemmebruk. Foto: Anne-Karine Strøm Vis mer

– Mange som plages av smerter i forbindelse med helvetesild, og også ved såkalt postherpetisk nevralgi, tyr til tunge smertestillende medikamenter, epilepsimedisin og antidepressiver – medikamenter som har en rekke stygge bivirkninger. De er mer ment som et forsøk på å lindre smertene enn å helbrede helvetesilden. Behandling med mikrostrøm virker imidlertid på selve viruset, fordi mikrostrøm fungerer på samme elektriske nivå som kroppens egne celler, eller rettere sagt de kommuniserer med dem, sier Hilde Hjertholm.

Enkelt forklart forstyrrer vannkoppeviruset frekvenser i kroppens celler, og mikrostrømmen kan etter sigende gjenopprette balansen. Metoden kalles ATP, og den kan brukes på alt fra reparasjon av skadet og betent vev, ryggsmerter som for eksempel ved isjias og prolaps, og frozen shoulder. Den kan også anvendes etter operasjoner, ved arrdannelser, sår og brudd – og flere andre problemer. Blant dem er også tilstander som nevropati og Plantar Fascitt. Sistnevnte vil si smerter på undersiden av foten like foran hælen, forklarer hun.

Bioelektrisk medisin kombinerer fagfelt som biologi, nevrovitenskap og teknologi. Det kan behandle et bredt spekter av smerter, sier Hilde Hjertholm.

Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

Vi er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer

Velkommen til vårt kommentarfelt

Vi setter pris på kommentarer til artiklene på vi.no. Husk at mange vil lese det du skriver. Hold deg til temaet og vær saklig. Vi gjør oppmerksom på at alle innlegg kan bli redigert eller fjernet av redaksjonen.