Gnissing i lysken

- Det svir voldsomt mellom lårene på hvert eneste skritt

Får du gnisninger mellom lårene på løpeturen burde du grue deg voldsomt til dusjen.

VONDT MELLOM LÅRENE: Sebastian Conrad Håkansson kommer aldri mer til å løpe med dårlig bokser. Foto: Halvor Ekeland.
VONDT MELLOM LÅRENE: Sebastian Conrad Håkansson kommer aldri mer til å løpe med dårlig bokser. Foto: Halvor Ekeland. Vis mer
Publisert

(Vi.no): Snøen smelter og våren er rett rundt hjørnet. Du er ute på årets første løpetur og alt virker bra, men plutselig svir det voldsomt på innsiden av lårene. Det er bare litt rødt, men herregud så vondt det gjør.

Det er ikke bare Vi.nos egen journalist som har opplevd dette. Sebastian Conrad Håkansson, som er en av Norges beste maratonløpere har også hatt problemer med lårgnissning, under både trening og konkurranse.

- Det svir voldsomt mellom lårene på hvert eneste skritt. På hvert steg prøver man å vinkle beina litt mer utover for å få minst mulig smerte, og det påvirker jo løpesettet veldig. Det er grusomt på det verste, sier han.

Les også: Derfor er overvekt et problem for hele samfunnet

Nervene blir mer eksponert

Dag S. Holsen, som er seksjonsoverlege for hudavdelingen ved Haukeland Sykehus forklarer at tilstanden kalles «intertrigo».

NERVENE BLIR MER EKSPONERTE: Dag S. Holsen forklarer at nerveendene blir mer eksponerte når det ytterske hudlaget er slitt av. Foto: Privat.
NERVENE BLIR MER EKSPONERTE: Dag S. Holsen forklarer at nerveendene blir mer eksponerte når det ytterske hudlaget er slitt av. Foto: Privat. Vis mer

- Intertrigo er en betennelsesreaksjon i huden på steder der hud eller plagg gnisser mot hud, med lite luftsirkulasjon. Det røde utslettet er også utsatt for å bli infisert med sopp eller bakterier, som kan forverre tilstanden.

Han sier det er en god grunn til at de små røde merkene gjør så vondt.

- Det ytterste hudlaget løsner av, en dypere del av huden blir eksponert, og der ligger det masse nerveender. Når de fortsatt stimuleres av fortsatt gnissing vil det gjøre veldig vondt.

Hvis dette gjentar seg over tid, så vil disse små overfladiske hudsårene gi en veldig god grobunn for gjærsopp og bakterier.

Holsen forklarer at det er ofte overvektige personer som opplever hud som gnisser mot hud, mens de som trener oftest opplever tilstanden av plagg mot hud.

- Den største utfordringen med intertrigo er at det stort sett skjer på steder hvor det er litt trangt fra før, og gjerne gode vekstforhold for bakterier og sopp, som lysker, lår, nedentil, under bryster og armhuler, sier han.

Les også: Tegnene på at du begynner å få dårlig hørsel

Klesplagg er det viktigste

Det finnes mange tips på nettet til hvordan man skal forhindre utvikling av intertrigo, som å bruke talkum, teipe eller smøre på vaselin på det utsatte området før løpeturen. Håkansson prøvde det sistnevnte, uten hell.

- Jeg synes ikke vaselin fungerer særlig godt. Man kan sikkert bruke det på korte turer, men opp mot maraton vil det slites vekk. Jeg har prøvd det i armhulen også, men det ble slitt vekk der også.

SKRUBBES VEKK: Når den øverste huden skrubbes vekk blir nervene mer eksponerte: NTB Scanpix.
SKRUBBES VEKK: Når den øverste huden skrubbes vekk blir nervene mer eksponerte: NTB Scanpix. Vis mer

Det som viste seg å være nøkkelen til å unngå smerter var et spesielt plagg.

- Bokseren viste seg å være ekstremt viktig, når den er for løs så gnisser det. Jeg anbefaler alle å bruke litt tid og penger på å finne en riktig god løpebokser.

- Det er et plagg man ikke hører så mye om, men som er utrolig viktig. Jeg setter den høyest av plaggene, sier han.

Les også: Her er husarbeidet som gir best trening

- Dusjen etterpå er det verste

Når skaden først har skjedd, er det å rense såret godt noe av det viktigste, for å forhindre at såret blir infisert. Men vær beredt, få vann på de røde merkene kan være en meget smertefull opplevelse, sier Håkansson.

- Dusjen etterpå er det verste. Når du får vann på det røde brannsåret svir det voldsomt. Jeg husker spesielt en gang bestekompisen min hylte og skreik og måtte sette seg i dusjen, etter et løp han slet med gnisninger.

- ALDRI IGJEN: - Aldri igjen, sa Håkansson etter han fikk ødelagt et maratonløp av intertrigo. Foto: Privat.
- ALDRI IGJEN: - Aldri igjen, sa Håkansson etter han fikk ødelagt et maratonløp av intertrigo. Foto: Privat. Vis mer

Det er en god grunn til at det gjør så vondt å dusje med slike sår, sier Holsen. Har vannet en annen saltkonsentrasjon, blir nervene stimulert.

- Det vannet vi dusjer i har ikke samme saltsammensetning som kroppsvæskene, dermed blir det en stimulering av nerveendene som ligger udekket i disse områdene uten øverste laget av huden. Det kan gjøre skikkelig vondt.

- Det hadde også svidd hvis du hadde dusjet i saltvann fra sjøen, da hadde du fått for mye salt i vannet. Det må være akkurat likt for å unngå smerte, sier han.

Etter dusjen tar det som regel en uke for Håkansson før han kan trene optimalt.

- Jeg gjør egentlig ikke noe spesielt med såret i etterkant, jeg lar det hvile og få luft. Det blir et sår med litt skorpe, og det tar en ukes tid før du kan løpe ordentlig igjen.

Holson mener Håkansson gjør det lurt i å la det være i fred et par dager uten trening og uten trange klær. Det kan nemlig forverre situasjonen.

- Hvis såret svir og væsker mye, kan det være tegn på infeksjon med bakterier, og det anbefales da å smøre med en bakteriedrepende krem. Intertrigo som er infisert med sopp, vil gjerne klø og flasse, og kan behandles med en reseptfri soppdrepende krem med litt hydrokortison i, kjent som Daktacort.

Gå til Vi.no-forsiden

Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

Vi er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer

Velkommen til vårt kommentarfelt

Vi setter pris på kommentarer til artiklene på vi.no. Husk at mange vil lese det du skriver. Hold deg til temaet og vær saklig. Vi gjør oppmerksom på at alle innlegg kan bli redigert eller fjernet av redaksjonen.