Gå som trening

- Det nærmeste vi kommer en vidundermedisin

Det skal minimalt til for å bedre helsa i det daglige. Det eneste som kreves av deg er en kort gåtur hver dag, slår Harvard Medical School fast.

GÅ HVER DAG: Du trenger ikke å gå lange turen daglig før helsegevinstene slår inn, viser forskning. Foto: NTB
GÅ HVER DAG: Du trenger ikke å gå lange turen daglig før helsegevinstene slår inn, viser forskning. Foto: NTB Vis mer
Publisert

Følg Vi.no på Facebook og Instagram, og motta nyhetsbrev ved å registrere deg her.

Syns du det å gå 10 000 skritt om dagen er mye å få til? Vi.no har tidligere skrevet om at helseeffektene slår inn lenge før du når såpass mange skritt daglig. Dette slår også Harvard Medical School fast:

Går du 21 minutter om dagen, gir dette flere gunstige effekter på helsa.

Hvilke helsegevinster gir det å gå?

Ifølge Nettavisen har Harvard Medical School gått gjennom store deler av forskningen på helseeffektene av å gå, som de oppsummerer i et eget hefte.

Her konkluderer de med at det å gå gir mange helsegevinster, og de slår inn tidlig:

Å gå tur kan ha en større innvirkning på risikoen for å bli syk og rammes av ulike helsetilstander enn omtrent hvilken som helst annet lett tilgjengelig middel, skriver de, og legger til at det praktisk talt ikke har noen negative bivirkninger.

Å gå 2,5 timer i uken, som tilsvarer 21 minutter om dagen, kan redusere risikoen for hjertesykdom med hele 30 prosent.

Andre helseeffekter av å gå er redusert risiko for diabetes og kreft, god effekt på blodtrykk og kolesterol, og positivt for hjernen. Harvard viser også til at flere studier har vist at det å gå er like effektivt som medisiner for å redusere depresjon.

Å gå = en vidundermedisin

Det er altså ikke uten grunn av Dr. Thomas Frieden, som er direktør for det amerikanske Centers for Disease Control and Prevention, påpeker at det å gå er «det nærmeste vi kommer en vidundermedisin».

Dette har også lege og hjerneforsker Ole Petter Hjelle påpekt overfor Vi.nos lesere tidligere i år, som støtter at selv korte gåturer gir et godt bidrag til bedre helse.

Helsedirektoratet lar deg få ditt eget tilpassede treningsprogram, etter alt fra alder til yrke og eventuelle helseplager. Vis mer

- For veldig mange nordmenn vil femten til tjue minutter gange om dagen gi en formidabel helsegevinst sammenlignet med det å holde seg i ro, sier Hjelle.

Her kan du lese mer om hvorfor Hjelle mener det å gå er så bra for oss, og hvorfor hvert skritt teller i det daglige.

Vi bryr oss om ditt personvern

Vi er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer

Velkommen til vårt kommentarfelt

Vi setter pris på kommentarer til artiklene på vi.no. Husk at mange vil lese det du skriver. Hold deg til temaet og vær saklig. Vi gjør oppmerksom på at alle innlegg kan bli redigert eller fjernet av redaksjonen.