Statsbudsjettet 2023

- Det kan se mørkt ut for en trygg, verdig og tilrettelagt alderdom, hvis vi ikke bidrar til å skape dette selv

KRONIKK: - Statsbudsjettet har kommet og du er invitert til dugnad! skriver Tone Bye og Christine Sandø Lundemo, generalsekretær og leder for Livsgledehjem, Livsglede for Eldre.

GODE DAGER SOM ELDRE? - Statsbudsjettet for 2023 ga oss noen tydelige signaler om fremtiden; en fremtid med enda mer nedbemanning og nedleggelse av sykehjemsplasser, skriver Bye og Lundemo i Livsglede for eldre. Foto: Livsglede for eldre
GODE DAGER SOM ELDRE? - Statsbudsjettet for 2023 ga oss noen tydelige signaler om fremtiden; en fremtid med enda mer nedbemanning og nedleggelse av sykehjemsplasser, skriver Bye og Lundemo i Livsglede for eldre. Foto: Livsglede for eldre Vis mer
Publisert

Følg Vi.no på Facebook og Instagram, og motta nyhetsbrev ved å registrere deg her.

  • Hva skal vi jobbe med: eldreomsorgen
  • Sted: Norge
  • Tidspunkt: akkurat når det passer for deg
  • Ta med: det du ønsker å bidra med

Vi elsker å tenke at vi nordmenn, vi bryr oss om hverandre. Ja, vi stiller opp. Vi er født med ski på beina, og med dugnadsånden i våre hjerter. Dugnadens opphav i Norge er basert på en sterk kollektiv ånd, og en tillit til at innsatsen blir gjengjeldt, basert på hvem som trenger hjelpen mest.

Nå trenger eldreomsorgen vår hjelp. Ikke bare i dag, men hver dag de neste 30 årene. Vil du bli med som frivillig på dugnaden? Eller er det sant som de sier, at vi nordmenn har blitt litt mer fri og litt mindre villig?

Egentlig er det jo kommunene som har ansvar for å sørge for gode og forsvarlige helse- og sosialtjenester til alle som trenger det, uavhengig av alder eller diagnose. Staten har ansvar for å sikre like rammevilkår gjennom regelverk og økonomiske rammer. Eldreomsorg er det offentliges ansvar. Men er dette nok?

Christine Sandø Lundemo, leder for Livsgledehjem, Livsglede for Eldre. Foto: Livsglede for eldre
Christine Sandø Lundemo, leder for Livsgledehjem, Livsglede for Eldre. Foto: Livsglede for eldre Vis mer

Vi i Livsglede for Eldre samarbeider med nesten 150 norske sykehjem, og vi vet at det er tøffe tider i kommune-Norge om dagen.

Statsbudsjettet for 2023 ga oss noen tydelige signaler om framtida; ei framtid med enda mer nedbemanning og nedleggelse av sykehjemsplasser.

Alt som ikke er lovpålagt ligger laglig til for hogg, og kan bli kuttet bort. Vi kan få en enda mer presset hjemmetjeneste, og kan bare tenke oss hvordan arbeidsbetingelsene i sektoren vil bli. Vi kan vente oss enda flere utslitte ansatte, flere sykemeldinger, flere avvik og enda mer helsepersonell som vil finne seg et annet yrke. Det hjelper ikke å utdanne mer helsepersonell hvis vi mister dem til andre bransjer raskere enn skolene rekker å produsere dem.

Det kan altså se mørkt ut for en trygg, verdig og tilrettelagt alderdom, hvis vi ikke bidrar til å skape dette selv.

Det er du og jeg som er framtidas eldre - og hvilken alderdom ønsker vi oss? Vi må rett og slett begynne å ta ansvar og planlegge vår egen alderdom. Livsglede for Eldre er med på å organisere dugnaden, og vi håper du blir med. For noen er det du velger å bidra med betydningsfullt og til stor glede.

Så, alle mann til pumpene!

Tone Bye, generalsekretær i Livsglede for eldre. Foto: Livsglede for eldre
Tone Bye, generalsekretær i Livsglede for eldre. Foto: Livsglede for eldre Vis mer

Vi skal vise at dugnadsånden enda banker i norske hjerter! Og du vet hvordan det er med dugnader. De som ikke stiller, de får heller ikke være med på festen.

På mandag starter dugnaden for oss. Da skal vi ringe til vårt lokale sykehjem og si: Hei. Har dere bruk for oss? Vår arbeidsgiver har gitt oss fire timer i måneden til frivillig arbeid, og vi ønsker å bruke dem, samt fire timer av vår egen fritid, hos dere. Hva kan vi bidra med?

Når starter dugnaden for deg?

-

Vi bryr oss om ditt personvern

Vi er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer

Velkommen til vårt kommentarfelt

Vi setter pris på kommentarer til artiklene på vi.no. Husk at mange vil lese det du skriver. Hold deg til temaet og vær saklig. Vi gjør oppmerksom på at alle innlegg kan bli redigert eller fjernet av redaksjonen.