Tannbehandling

– Det har blitt en uvane å smile med lukket munn. Skammen sitter hardt i

Som aktiv rusavhengig, fikk hun støtte til tannlegetimer. Som rusfri, med jobb i 100 prosent stilling, har ikke Mari-Ann (53) råd til å gå til tannlegen i Norge.

ET ALVORLIG HELSEPROBLEM: Mari-Ann slet med rus i mange år, noe som gikk hardt ut over tennene hennes. - Jeg håper jeg lærer meg å vise tennene når jeg smiler, sier hun, etter å ha fått tannbehandling i utlandet. Foto: Privat
ET ALVORLIG HELSEPROBLEM: Mari-Ann slet med rus i mange år, noe som gikk hardt ut over tennene hennes. - Jeg håper jeg lærer meg å vise tennene når jeg smiler, sier hun, etter å ha fått tannbehandling i utlandet. Foto: Privat Vis mer
Publisert

Følg Vi.no på Facebook og Instagram, og motta nyhetsbrev ved å registrere deg her.

Mari-Ann Green er oppvokst og bor i Verdal. Hun har en datter, samboer og to bonussønner. De siste 15 årene har Mari-Ann jobbet som rusterapeut ved en klinikk i Nord-Norge.

Men livet har langt fra gått på skinner for Mari-Ann.

– Jeg startet tidlig å utforske, og likte følelsen av å forsvinne vekk i rusen. Det eskalerte med både alkohol, piller, hasj, amfetamin og heroin. Etter hvert tok rusen over livet mitt, forteller Mari-Ann nøkternt.

– Jeg var livredd tannlegen jeg hadde i oppveksten; gruet og skammet meg når jeg skulle dit. Da jeg på slutten av tenårene fikk bestemme selv, lot jeg tannlegeangsten råde og gikk ikke til tannlegen på flere år. Fra jeg var 23 år, har jeg slitt med store problemer i munnen.

Det var TV2 som omtalte saken først.

Kortsiktig og rimelig løsning

Mari-Ann fortsatte å ruse seg til hun var 30 år. Hun gikk til tannlegen bare av og til, fordi hun da hadde så store smerter at hun måtte ha hjelp. Hun tenkte kortsiktig, og akutt trekking var den rimeligste løsningen ved rotbetennelser, tannpine og når emaljen ramlet ut. Da tannen var trukket og smerten borte for denne gang, ble det ikke gjort oppfølgende behandling. Mari-Ann var heller ikke særlig nøye med munnhygienen.

Hun skammet seg for tilstanden i munnen, for hun hadde selvsagt lært å pusse tenner som barn. Nå orket hun ikke å prioritere tannstell.

– Da jeg ble rusfri, fant jeg en tannlege jeg aldri kommer til å glemme. Han tok tak i ting, kjempet min sak og ordet det slik at jeg kunne få satt inn noe nytt og reparert det gamle som kunne reddes, sier Mari-Ann.

– Jeg fikk ikke midler som dekket en varig løsning, men bare det å møte forståelse og omsorg betydde uendelig mye for meg.

Et alvorlig helseproblem

– Da jeg var cirka 37 år, falt jeg dessverre tilbake til rusen en periode, sier Mari-Ann.

– Som følge av å være i behandling, fikk jeg da time hos tannlegen igjen. Her ble det ikke gjort annet enn å trekke nok en tann, og fastslå at det sto dårlig til i munnen min.

Mari-Ann forteller at hun ikke hadde tenner igjen i underkjeven på høyre side, og at det senere raste enda mer sammen. Hun hadde så store smerter at hun nøye måtte vurdere hva kun kunne spise. Tanntrekkingen hadde bare vært brannslukning. Nå anstrengte Mari-Ann seg veldig for å klare å mose maten i munnen, så den kunne gå videre i fordøyelsessystemet.

– Jeg mener dårlig tannhelse er et alvorlig helseproblem, sier Mari-Ann.

– Selv fikk jeg angst, sosiale problemer, jeg tenkte og grublet meg enda sykere enn rusen hadde gjort meg.

Mari-Ann legger vekt på at hennes historie bare er et eksempel på hvor urettferdig støtten til tannbehandling er. Hun nevner studenter, uføretrygdede, minstepensjonister og andre med dårlig råd, som ikke har økonomisk mulighet til tannlegebehandling i Norge.

– Det er så urettferdig at jeg har ikke ord, sier Mari-Ann.

– Vi får dekket så mye annet, som operasjon av tunge øyelokk, overflødig hud og utstående ører. Det å ha gode tenner i en frisk munn er faktisk en viktig del av helsetilstanden vår.

Jobber for bedre ordninger

Vi.no har kontaktet Helse- og omsorgsdepartementet, som opplyser følgende:

I dag har barn rett på gratis tannbehandling. Hovedregelen er at voksne må betale selv for tannbehandlingen. Det finnes imidlertid en rekke unntak, blant annet eldre på sykehjem og som mottar hjemmepleie, personer med tannlegeskrekk og rusavhengige.

Vi.no har også kontaktet Den norske tannlegeforeningen, som jobber for å få til bedre stønadsordninger.

– Vi i Den norske tannlegeforeningen (NTF) er bekymret over at stønad til tannbehandling kun gis så lenge pasienten er rusavhengig eller på LAR (legemiddelassistert rehabilitering). NTF har levert et forslag om utvidede rettigheter innen ROP (rus og psykiatri), også etter at man er friskmeldt, sier president i Den norske tannlegeforeningen, Heming Olsen-Bergem.

Han poengterer at han ikke kan kommentere situasjonen til en enkelt pasient, men gjerne gir betraktninger på generelt grunnlag.

– Behandling i munnhulen er en spesialisert helsetjeneste som for voksne er organisert i en helprivat tannhelsetjeneste. Dette medfører at behandling i munn/tenner vil være dyrere sammenlignet med den subsidierte øvrige helse- og omsorgstjenesten, sier Heming Olsen-Bergem.

– Flesteparten av den voksne befolkningen i Norge går regelmessig til tannlege, og er svært godt fornøyd med tjenesten som tilbys. Allikevel vil det for noen være dyrt å gå til tannlegen, særlig for de som har et større behandlingsbehov, uten at de har rettigheter etter Lov om Folketrygd eller Tannhelsetjenesteloven.

Olsen-Bergen forteller at tannlegeforeningen kontinuerlig jobber opp mot myndighetene for å få bedre stønadsordninger, slik at alle i Norge skal ha mulighet til å få utført nødvendig tannbehandling. De er bekymret for dem som i dag ikke har mulighet til å få utført slik tannbehandling på grunn av økonomi.

Myndighetenes svar

På våre spørsmål om støtte til tannbehandling, har Vi.no fått følgende svar på mail fra statssekretær Ellen Rønning-Arnesen i Helse- og omsorgsdepartementet:

– Tannhelsetjenester kan være svært dyre. Det rammer de som har svakest økonomi i samfunnet. Vi vet at dårlig tannhelse påvirker den generelle helsen. Regjeringen ønsker derfor en gradvis utvidelse av den offentlige tannhelsetjenesten. Målet vårt er å likestille tannhelsetjenesten med andre helsetjenester.

– Siden vi kom i regjering har det skjedd tre store endringer.

Vi har utvidet tilbudet for 21 og 22-åringer slik at de får halv pris. I budsjettforhandlingene har vi nå også blitt enig med SV om 280 millioner kroner til ytterligere å utvide den offentlige tannhelsetjenesten. Det innebærer at det blir halv pris for tannbehandling også for alle i alderen 23 til 26 år. Vi har gjort det bedre for de som har ekstra stort behov for tannhelsetjenester, tortur- og overgrepsutsatte og de med tannlegeskrekk.

Vi har også styrket den offentlige tannhelsetjenesten med 100 millioner kroner.

– I tillegg har vi satt ned et offentlig utvalg som skal gjøre en helhetlig gjennomgang av tannhelsetjenesten, og foreslå tiltak for å utvide det offentlige tannhelsetilbudet. Det er nesten 20 år siden dette ble gjort sist. Utvalgets rapporter vil bli et viktig grunnlag for videre veivalg for helsetjenesten. Noe av det vi vil vurdere, er hvordan vi kan sikre et bedre og billigere tilbud til de med størst udekket behov for tannbehandling.

Bestemte seg for å ta grep

Sommeren for to år siden brukte Mari-Ann nesten 10 000 kroner på å få limt fast det hun kaller «huggtanna». Hun innså at hun var nødt til å gjøre det hun kunne for å få orden på tennene.

Mari-Ann manglet jeksler på begge sider og klarte ikke å tygge maten. Den ene broen hun hadde kjentes løs ut, og hun var engstelig for at den skulle falle ut.

Hun fikk prisoverslag fra flere norske tannleger, med summene var svimlende høye, og hun har ikke mulighet til å betale dette.

– Jeg bestemte meg for å få vurderinger i utlandet, og reiste til flere land. Det rimeligste alternativet, som også virket seriøst og trygt, fant jeg i Tyrkia. I motsetning til i Norge, ble jeg møtt med forståelse og respekt, sier Mari-Ann.

– Jeg var hos den tyrkiske tannlegen i sommer, og har så å si komplette tenner nå. Til våren skal jeg ned igjen for å få satt inn tre jeksler til.

Mari-Ann kunne ikke betale for tannbehandling i Norge. For henne ble det eneste alternativet å få tannbehandling i utlandet. Foto: Privat
Mari-Ann kunne ikke betale for tannbehandling i Norge. For henne ble det eneste alternativet å få tannbehandling i utlandet. Foto: Privat Vis mer

Mari-Ann har vært nødt til å ta opp et forbrukslån, som hun egentlig ikke har råd til. I tillegg betaler hun fremdeles på gjeld fra 80-tallet. Hun ser med gru på renteøkning og at alt blir dyrere, men hun er helt klar på at hun ikke vil fortsette livet som tannløs. Hun har møtt mange andre nordmenn i Tyrkia, som sliter med akkurat samme problemstilling. Skamfølelse er noe som går igjen hos alle.

Advarer mot helse- og tannbehandling i land utenfor Norge

Når det gjelder tannlegebehandling i utlandet, sier presidenten i Den norske tannlegeforening, Heming Olsen-Bergem, at tannleger innad i EU generelt holder bra standard. Det er allikevel forskjeller som det er verdt å peke på.

Heming Olsen-Bergem i Den norske tannlegeforening. Foto: NTF
Heming Olsen-Bergem i Den norske tannlegeforening. Foto: NTF Vis mer

– Tannleger i Norge er i stor grad organisert gjennom NTF, og er ved dette forpliktet til å følge en norm som innebærer faglige og etiske standarder. I tillegg er norske tannleger gjennom helselovgivningen forpliktet til god journalføring og til å gi pasienter et skriftlig kostnadsoverslag ved behandling over 5000 kroner. Pasienter hos norske tannleger er også forsikret gjennom Norsk Pasienterstatning. Alle disse faktorene er en sikring av pasientrettighetene, sier Olsen-Bergem.

– Folkehelseinstituttet har gått ut med en klar anbefaling om å unngå pasientreiser til utlandet. Dette på grunn av smittevernhensyn, og spesifikt for å redusere risikoen for pandemi og økende antibiotikaresistens, sier Olsen-Bergem.

Han forklarer videre at det å ha en fast tannlege er et godt fundament for å få en helhetlig vurdering og målrettet behandling som varer over tid. Et slikt forhold innebærer en mulighet for å fordele kostandene til nødvendig behandling over en avtalt periode.

– Dette er betydelig mer vanskelig hvis man foretar behandling i utlandet, sier Heming Olsen-Bergem.

– Disse behandlingene innebærer en økt risiko for en større behandling, og også økt risiko for overbehandling, sammenlignet med behandling i Norge.

Hjelper andre

En av Mari-Anns oppgaver på rusklinikken der hun jobber, er å hjelpe pasienter, slik at de får nødvendig tannbehandling. Hun vet av egen erfaring hvor viktig det er , og nesten daglig kjører hun noen av beboerne til tannlegen. Hun mener at ingen skal gå rundt med smerter, og ønsker at ingen får den samme forferdelige tannreisen som hun har hatt.

– Jeg har fått mange kommentarer opp gjennom årene. Folk har spurt hvorfor jeg ikke ler ordentlig, men holder hånden over munnen, sier Mari-Ann.

– Det har blitt en uvane å smile med lukket munn. Skammen sitter hardt i, selv om jeg nå ser helt vanlig ut med åpen munn. Jeg håper jeg lærer meg å vise tennene når jeg smiler.

Vi bryr oss om ditt personvern

Vi er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer

Velkommen til vårt kommentarfelt

Vi setter pris på kommentarer til artiklene på vi.no. Husk at mange vil lese det du skriver. Hold deg til temaet og vær saklig. Vi gjør oppmerksom på at alle innlegg kan bli redigert eller fjernet av redaksjonen.