Tannbehandling

– Det har blitt en uvane å smile med lukket munn. Skammen sitter hardt i

Som aktiv rusavhengig, fikk hun støtte til tannlegetimer. Som rusfri, med jobb i 100 prosent stilling, har ikke Mari-Ann (53) råd til å gå til tannlegen i Norge.

ET ALVORLIG HELSEPROBLEM: Mari-Ann slet med rus i mange år, noe som gikk hardt ut over tennene hennes. - Jeg håper jeg lærer meg å vise tennene når jeg smiler, sier hun, etter å ha fått tannbehandling i utlandet. Foto: Privat
ET ALVORLIG HELSEPROBLEM: Mari-Ann slet med rus i mange år, noe som gikk hardt ut over tennene hennes. - Jeg håper jeg lærer meg å vise tennene når jeg smiler, sier hun, etter å ha fått tannbehandling i utlandet. Foto: Privat Vis mer
Publisert

Følg Vi.no på Facebook og Instagram, og motta nyhetsbrev ved å registrere deg her.

Mari-Ann Green er oppvokst og bor i Verdal. Hun har en datter, samboer og to bonussønner. De siste 15 årene har Mari-Ann jobbet som rusterapeut ved en klinikk i Nord-Norge.

Men livet har langt fra gått på skinner for Mari-Ann.

– Jeg startet tidlig å utforske, og likte følelsen av å forsvinne vekk i rusen. Det eskalerte med både alkohol, piller, hasj, amfetamin og heroin. Etter hvert tok rusen over livet mitt, forteller Mari-Ann nøkternt.

– Jeg var livredd tannlegen jeg hadde i oppveksten; gruet og skammet meg når jeg skulle dit. Da jeg på slutten av tenårene fikk bestemme selv, lot jeg tannlegeangsten råde og gikk ikke til tannlegen på flere år. Fra jeg var 23 år, har jeg slitt med store problemer i munnen.

Det var TV2 som omtalte saken først.

Kortsiktig og rimelig løsning

Mari-Ann fortsatte å ruse seg til hun var 30 år. Hun gikk til tannlegen bare av og til, fordi hun da hadde så store smerter at hun måtte ha hjelp. Hun tenkte kortsiktig, og akutt trekking var den rimeligste løsningen ved rotbetennelser, tannpine og når emaljen ramlet ut. Da tannen var trukket og smerten borte for denne gang, ble det ikke gjort oppfølgende behandling. Mari-Ann var heller ikke særlig nøye med munnhygienen.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Vi er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer

Velkommen til vårt kommentarfelt

Vi setter pris på kommentarer til artiklene på vi.no. Husk at mange vil lese det du skriver. Hold deg til temaet og vær saklig. Vi gjør oppmerksom på at alle innlegg kan bli redigert eller fjernet av redaksjonen.