Kronisk forstoppelse

– Det gjorde ofte så vondt at jeg nesten besvimte

Så lenge Annika (49) kan huske har hun slitt med treg mage, og på det aller verste kunne det gå over en uke mellom hvert dobesøk.

BETYR MYE: Hundene til Annika betyr mye for henne. De hjelper henne både med å finne roen på hjemmebane, men også til å bevege seg mer og gå lange turer. Foto: Theresia Köhlin
BETYR MYE: Hundene til Annika betyr mye for henne. De hjelper henne både med å finne roen på hjemmebane, men også til å bevege seg mer og gå lange turer. Foto: Theresia Köhlin Vis mer
Publisert

Følg Vi.no på Facebook og Instagram, og motta nyhetsbrev ved å registrere deg her.

Annika Jernström levde i hele 25 år med kronisk forstoppelse, noe som innebar dobesøk så sjeldent som hver åttende dag. Dette var et stort problem i livet hennes, og i perioder hadde hun så vondt at hun ikke visste hva hun skulle gjøre.

Men for ni år siden tok livet hennes en ny vending, og plutselig kunne hun tømme tarmen opptil flere ganger i uken.

– Den nye medisinen forandret livet mitt. Sammenlignet med tidligere har jeg det kjempebra nå. Jeg har helt klart fått en ny gnist og mer livskvalitet, sier Annika.

Startet tidlig

De ordentlig store problemene med tarmen og dobesøk startet i tenårene, men Annika har vært treg i magen så lenge hun kan huske – helt siden hun var et lite barn. Hun har flere ganger fundert på hvorfor hun har disse problemene, og har sett tilbake på sin sykdomshistorie for å kanskje finne en mulig årsak.

Som seksåring fikk hun hjernehinnebetennelse og ble alvorlig syk, med nærmest uutholdelig og vedvarende oppkast, samt sterke smerter i nakken. Som åtteåring ble hun innlagt på sykehuset i flere dager på grunn av en mage- og tarminfeksjon. Nøyaktig hva det var som utløste infeksjonen og akkurat hva det var, vet hun ikke, og hun har aldri visst hvorfor hun har hatt så store problemer med treg mage.

– Da jeg var 14 år, opererte jeg bort blindtarmen som nesten hadde sprukket. Jeg har tenkt på det kanskje ble igjen noen arr eller sammenvoksninger etter den operasjonen, men jeg var jo samtidig hard i magen før det også. Hun tenker seg om før hun fortsetter:

– Noen personer har kanskje bare problemer med treg mage, uten å ha noen spesiell grunn til det. Uheldigvis ble jeg en av dem, konstaterer hun.

Hoven og øm

Et par år etter blindtarmoperasjonen tok Annika sin aller første tarmrøntgen, som ikke viste tegn til at noe var rart eller unormalt. Av legene ble hun anbefalt å spise Lunelax og Lactulos mot forstoppelse.

– Men det ble jeg bare oppblåst av, og fikk mye luft i systemet. Det var svært ubehagelig, og siden det har problemene bare ballet på seg, sier hun.

Halve livet til Annika har båret preg av problemer rundt tarmen. Smertefulle undersøkelser og legenes råd om å drikke vann, spise fiber og være i bevegelse har vært en stor del av hverdagen. Men ingenting har fungert.

Å ikke kunne gå på toalettet regelmessig har påvirket 49-åringen både fysisk og psykisk. Det å ha et tarmsystem som fungerer som det skal er noe mange av oss åpenbart tar for gitt. Annika slet med at magen var oppblåst og øm, hun hadde smerter under sex og da hun ble invitert på middag, følte hun seg dårlig fordi hun fylte de allerede fulle tarmene med enda mer mat.Opptil flere ganger har hun reist akutt til sykehuset og fått klyster for smertene sine.

Kunne ta flere timer

Annika har også slitt med å gå på do i offentligheten, eller mens hun har vært på jobb. Da hun først satte seg ned på do visste hun aldri hvor lang tid det ville ta.

– Det kunne ta flere timer uten at det skjedde noen ting, eller så stoppet avføringen halvveis ut. Det var helt forferdelig. Tarmene kjentes helt døde ut, minnes Annika.

Hadde endometriose

Sett i ettertid har Annika tenkt at magesmertene delvis kan være på grunn av forstoppelsen, og delvis på grunn av at hun har hatt endometriose som er årsaken til at hun har cyster på eggstokkene og sammenvoksninger mellom tarmene og egglederne.

Da hun i 30-årene ønsket å prøve å få barn, fikk hun høre av legene at sjansen for å bli gravid, var minimal. Likevel fikk hun hele tre stykker som i dag er 16, 19 og 21 år gamle.

– Legene sa hele tiden at jeg ikke hadde endometriose, men etter mine forferdelige opplevelser med kroppen, fikk jeg til slutt operert bort livmoren min i 2012. Da kunne man se at det faktisk var endometriose jeg hadde.

– Det er det beste jeg har gjort. Mye av smertene mine forsvant etter det, sier Annika.

Rett etter operasjonen fikk hun likevel større problemer med å gå på do enn tidligere. Da hun verken fikk hjelp eller medisin på sykehuset, ble hun selv tvunget til å fjerne avføringen som nektet å komme ut. Smertene var så sterke at hun holdt på å besvime.

Nytt legemiddel

Et halvt år senere kjente Annika at nok var nok. Hun spurte gynekologen sin om hun kunne få en henvisning til en tarmlege. Da kom hun omsider til Södersykehuset i Stockholm, hvor en spesialist spurte om hun ville teste legemiddelet Resolor, som på den tiden var helt nytt på markedet.

Annika nølte ikke et sekund, og var raskt i gang med en ny behandling. Full av håp og forventninger, men også forberedt på at heller ikke denne behandlingen trenger å fungere.

– Jeg merket forskjell med en gang. Det er så fascinerende å tenke på hvor mye en liten tablett kan gjøre! Jeg har ingen bivirkninger og den har ikke samme effekt som lakserende middel, der man plutselig må løpe på do. Jeg kjenner liksom ikke at magen jobber. Det er mer det at hjernen nå får signaler om at jeg trenger å gå på do, noe jeg ikke har fått tidligere.

For ett år siden startet Annika også med Constella – en kompletterende og mer direktevirkende medisin. Det tar hun en gang i uken eller ved behov.

– Det kan være hvis jeg har spist mye en periode, for eksempel etter helgen, eller hvis jeg plutselig kjenner at jeg er litt hard i magen. Det er som å rense magen på en måte. Men Constella gjør at jeg blir løs i magen, så da må jeg være i nærheten av et toalett, sier Annika og ler.

BRA FOR MAGEN: Annika har funnet ut at enkelte yogaøvelser virker svært positivt på magen hennes. Foto: Theresia Köhlin
BRA FOR MAGEN: Annika har funnet ut at enkelte yogaøvelser virker svært positivt på magen hennes. Foto: Theresia Köhlin Vis mer

Kan få tilbakeslag

Til tross for at Annika i dag går på do mellom hver dag til hver tredje dag, og iblant flere ganger på en dag, så kan det fortsatt skje at hun blir veldig hard i magen.

– Jeg kan bli så hard at avføringen pakker seg sammen og fører til et totalstopp i tarmen, noe som selvfølgelig er veldig slitsomt. Men selv om det kjennes ut som et tilbakefall, så vet jeg at det er tilfeldig, og det er ikke i nærheten av hvordan det var tidligere, sier hun.

Annika gjør også mye selv for å unngå at hun blir hard i magen. Hun har en relativt aktiv jobb som tannlegeassistent, i tillegg går hun minst 10 000 skritt hver dag takket være hundene sine.

– Hvis jeg hadde hatt en stillesittende jobb, hadde jeg kanskje hatt behov for å ta Constella oftere. Jeg merker også at hvis jeg spiser mer knekkebrød med frø og trener, så blir det bedre. Og spiser jeg hvitt brød eller hvetemel så blir det vondt, så det prøver jeg å unngå.

VONDT I MAGEN? Symptomer fra magen kan skyldes svært mange sykdommer. Det er viktig å skille mellom kroniske mageproblemer og akutte magesmerter. Video: Lommelegen Vis mer

Vil fortelle sin historie

I dag trenger ikke Annika å være urolig når hun blir invitert i middagsselskap eller skal reise bort over lengre tid. Hun slipper å føle seg dårlig på grunn av giftene som samler seg i kroppen når man har forstoppelse. Nå synes hun det er viktig å gå ut og spre sine erfaringer til folk som trenger informasjon.

– Det er nok vanligere at man snakker høyt om smerter som ryggvondt og hjerteproblemer enn tarmhelse. Men hvis vi begynner å snakke om det, er det kanskje flere som også tør å åpne seg om dette vanlige problemet. Jeg tror at yngre folk har lettere for å snakke om slike tabubelagte temaer enn det generasjonen før meg har hatt – det håper jeg i alle fall. For min del føltes det lettere å prate om det da jeg var i gang med å få den hjelpen jeg trengte. Man leser gjerne artikler om lignende temaer når man selv blir syk.

Annika håper at noen med samme problemer leser dette og synes det er nyttig å høre om hennes historie.

– Kanskje den personen kan spørre legen sin om Resolor, for det er kanskje ikke alle som vet at den finnes.

For ett år siden tok Annika en tarmrøntgen som viste at alt så bra ut. Hun kommer likevel til å fortsette med medisinene sine livet ut.

– Medisinen har gitt meg et liv som fungerer, selv om tarmene mine fortsatt ikke er perfekte.

Vi bryr oss om ditt personvern

Vi er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer

Velkommen til vårt kommentarfelt

Vi setter pris på kommentarer til artiklene på vi.no. Husk at mange vil lese det du skriver. Hold deg til temaet og vær saklig. Vi gjør oppmerksom på at alle innlegg kan bli redigert eller fjernet av redaksjonen.