Kvinnehelse og likestilling

- Det er på tide å ta kvinners helse på alvor

KOMMENTAR: Helseforskningen lider fortsatt av manglende likestilling, der kvinners helse står på vent.

KVINNEHELSE: Kvinners helse blir ikke prioritert i forskning, hverken det som spesifikt rammer kvinner, eller kjønnsforskjellene som preger de allmenne sykdommene. Foto: NTB
KVINNEHELSE: Kvinners helse blir ikke prioritert i forskning, hverken det som spesifikt rammer kvinner, eller kjønnsforskjellene som preger de allmenne sykdommene. Foto: NTB Vis mer
Publisert

Følg Vi.no på Facebook og Instagram, og motta nyhetsbrev ved å registrere deg her.

Biologiske forskjeller mellom menn og kvinner bidrar både til at kvinner får andre sykdommer enn menn, og at sykdommer som rammer begge kjønn oppleves annerledes for kvinner enn for menn.

Altså må forskningen ta utgangspunkt i disse forskjellene. Det ser ikke ut til å være tilfellet.

Selv i et av verdens mest likestilte land er kvinners helse satt på vent. Kvinner har gjerne mer sammensatte helseproblemer, og med lite forskning på det som særlig rammer kvinner, fører dette ikke bare til en vanskelig hverdag for de kvinnene det gjelder, det er også et samfunnsproblem:

I den voksne befolkningen er andelen kvinner som blir uføretrygdet, langt større enn menn:

I alt 10,6 prosent av befolkningen var ufør i 2020, hvorav det var 217 616 kvinner og 152 433 menn, viser tall fra SSB.

Det er muskel- og skjelettsykdommer som er den vanligste årsaken til at de over 55 år får en uførediagnose - og som er den mest utbredte diagnosen blant kvinner, ifølge rapporten «Hva vet vi om kvinners helse» fra 2018.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Vi er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer

Velkommen til vårt kommentarfelt

Vi setter pris på kommentarer til artiklene på vi.no. Husk at mange vil lese det du skriver. Hold deg til temaet og vær saklig. Vi gjør oppmerksom på at alle innlegg kan bli redigert eller fjernet av redaksjonen.