– Det er mye skam knyttet til forfall

Psykolog Sissel Gran kaller det «aktivitetstyranniet»: I dag forventes det at også eldre skal være tøffe og sterke i kroppen. - Det er trist, og jeg mener at man skal slippe å kjenne på skam for sykdommer og plager, sier hun.

SKAMMEN: Psykolog Sissel Gran mener vi må kvitte oss med skammen mange føler når kroppen ikke er like sprek som i yngre år. Foto: Lars Eivind Bones/Dagbladet
SKAMMEN: Psykolog Sissel Gran mener vi må kvitte oss med skammen mange føler når kroppen ikke er like sprek som i yngre år. Foto: Lars Eivind Bones/Dagbladet Vis mer
Publisert

Følg Vi.no på Facebook og Instagram, og motta nyhetsbrev ved å registrere deg her.

Mange opplever at både sykdommer og andre utfordringer kommer som en del av aldringsprosessen. Psykolog og forfatter Sissel Gran påpeker viktigheten av å forstå at man har rett til ikke å være supersprek.

– I dette foryngende samfunnet hvor alt handler om å være glatt og sprek, kan man også se «aktivitetstyranniet» der det forventes at eldre skal være tøffe og sterke i kroppen. Det er mange som har slitsomme utfordringer med kropp og helse, og jeg skriver mye om det å leve med plager i boka mi, sier hun.

Gran henviser til boka «Inni er vi alltid unge - aldringsmeditasjoner», der hun utforsker temaet aldring på personlig og samfunnsmessig nivå. I forbindelse med boka har hun reist over hele Norge og snakket med små og store forsamlinger med eldre.

Hvordan håndtere aldringen

– Jeg sier: «Jeg vet at mange av dere sitter her med smerter og plager, og kanskje dere ikke danser rumba eller står på ski. Dere har vondt i knær og bekken, har slitsomme artrosehender og sliter med smerter i skuldre og nakke.» Jeg snakker ikke til en supersprek gjeng da, men til en tapper gjeng, sier Gran.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Vi er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer

Velkommen til vårt kommentarfelt

Vi setter pris på kommentarer til artiklene på vi.no. Husk at mange vil lese det du skriver. Hold deg til temaet og vær saklig. Vi gjør oppmerksom på at alle innlegg kan bli redigert eller fjernet av redaksjonen.