– Det er mye skam knyttet til forfall

Psykolog Sissel Gran kaller det «aktivitetstyranniet»: I dag forventes det at også eldre skal være tøffe og sterke i kroppen. - Det er trist, og jeg mener at man skal slippe å kjenne på skam for sykdommer og plager, sier hun.

SKAMMEN: Psykolog Sissel Gran mener vi må kvitte oss med skammen mange føler når kroppen ikke er like sprek som i yngre år. Foto: Lars Eivind Bones/Dagbladet
SKAMMEN: Psykolog Sissel Gran mener vi må kvitte oss med skammen mange føler når kroppen ikke er like sprek som i yngre år. Foto: Lars Eivind Bones/Dagbladet Vis mer
Publisert

Følg Vi.no på Facebook og Instagram, og motta nyhetsbrev ved å registrere deg her.

Mange opplever at både sykdommer og andre utfordringer kommer som en del av aldringsprosessen. Psykolog og forfatter Sissel Gran påpeker viktigheten av å forstå at man har rett til ikke å være supersprek.

– I dette foryngende samfunnet hvor alt handler om å være glatt og sprek, kan man også se «aktivitetstyranniet» der det forventes at eldre skal være tøffe og sterke i kroppen. Det er mange som har slitsomme utfordringer med kropp og helse, og jeg skriver mye om det å leve med plager i boka mi, sier hun.

Gran henviser til boka «Inni er vi alltid unge - aldringsmeditasjoner», der hun utforsker temaet aldring på personlig og samfunnsmessig nivå. I forbindelse med boka har hun reist over hele Norge og snakket med små og store forsamlinger med eldre.

Hvordan håndtere aldringen

– Jeg sier: «Jeg vet at mange av dere sitter her med smerter og plager, og kanskje dere ikke danser rumba eller står på ski. Dere har vondt i knær og bekken, har slitsomme artrosehender og sliter med smerter i skuldre og nakke.» Jeg snakker ikke til en supersprek gjeng da, men til en tapper gjeng, sier Gran.

Mange takker henne for å sette fokus på at man kan få slippe å leve opp til det spreke eldreidealet som er i Norge.

– Det er mye skam knyttet til forfall. Det er trist, og jeg mener at man skal slippe å kjenne på skam for sykdommer og plager, og at man skal regnes med som et betydningsfullt menneske selv om man bruker rullator eller sitter i rullestol.

Psykologen mener at når man blir eldre, vil det å velge venner med omhu og mennesker som regulerer en, være viktig for hvordan man har det.

Olav Flaate (74) fra Sørreisa i Troms holder seg ung til sinns ved å alltid være åpen for nye ting. Han har alltid følt seg yngre enn mange av sine jevnaldrende.

– «Evig ung» hører bare reklamebransjen til! Vi er underlagt de biologiske lovene, så aldringen skjer om man vil eller ikke. Men jeg føler meg oppegående og kroppen fungerer uten medisiner, forteller han.

- Jeg mener også at det er viktig å ikke være forutinntatt, men heller ta livet litt som det kommer.

EVIG UNG? Det finnes bare i reklamen, mener Olav Flaate. Selv om han er frisk og aktiv, kjenner han alderen på kroppen som de aller fleste av oss. Foto: Privat
EVIG UNG? Det finnes bare i reklamen, mener Olav Flaate. Selv om han er frisk og aktiv, kjenner han alderen på kroppen som de aller fleste av oss. Foto: Privat Vis mer

Olav sier at han ikke føler aldringen i topplokket.

– Jeg ser jo at kroppen forandrer seg, men sinnet er fortsatt meg. Og jeg identifiserer meg med den jeg alltid har vært, og jeg har jo alltid vært yngre, sier han og ler.

Olav har tro på å holde kroppen i gang, og trener kondisjon og styrke.

– Det hjelper godt i hverdagslivet, og har mye å si for tankevirksomheten og hvordan man føler seg. Endorfinene som strømmer på når man tar seg ut fysisk gir et løft. Da føler jeg meg levende og sterk, sier han.

Det er mye fokus på «ungdomskilden», både i hverdagslivet og på internett.

– De fleste ønsker å være «evig ung», men jeg tror det er viktig å akseptere at livet ikke varer evig, at det skjer ting i kroppen hele veien og at man må godta det man ikke kan endre på. Da blir man roligere og mer avbalansert til sinns, tror jeg.

Olav mener det er viktig å bruke de mulighetene man har, og hele tiden være seg selv.

– Ikke prøv å gå for noe som andre mennesker forventer, gjør det du selv ønsker å gjøre med livet ditt. Det viktigste i livet er å trives med seg selv akkurat sånn som man er.

Ikke snakk deg selv ned

– Når du merker at du blir eldre, vil det være viktig at du ikke snakker deg selv ned. Det kan selvsagt være en sorg knyttet til aldring, at du ikke lenger kan gjøre alt du gjorde før, men aldersforskerne advarer mot det de kaller «negativ selvstereotypisering» siden det kan få oss til å føle oss dårligere enn vi er og redusere vårt selvbilde, forklarer hun.

– Vær sammen med mennesker som du liker og som liker deg, som gir deg energi og som ikke stresser deg. Det er lov å «si opp» relasjoner når man blir eldre, trippe litt stille ut bakdøra fra gamle venner eller kolleger du har slitt med hele livet. Vi trenger «leirbål», folk som ser oss, ser forbi alderen, ser den unge som er inni oss.

Gran mener det ligger en frihet i å bli eldre. Man slipper ut av hamsterhjulet og får tid til å gjøre mer av det man helst har lyst til.

– Når man blir eldre kan man være mer med familie, reise, trene, sove til ni og realisere en hel del som man ikke har hatt tid til tidligere. Man kan ta opp fag, treffe venner midt på dagen, le seg i hjel på kafé, det er superdeilig!

Vi bryr oss om ditt personvern

Vi er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer

Velkommen til vårt kommentarfelt

Vi setter pris på kommentarer til artiklene på vi.no. Husk at mange vil lese det du skriver. Hold deg til temaet og vær saklig. Vi gjør oppmerksom på at alle innlegg kan bli redigert eller fjernet av redaksjonen.