Sex etter 60:

- Det er latskap å ikke ta vare på sexlivet i et forhold

- Vi tenner på sex, men har en annerledes kropp. Vi må finne ut hvordan vi skal kunne ha god sex med den kroppen vi har, sier programlederen bak NRK-podkasten «Sex over 60».

SEX FOR VOKSNE: Programleder Hege Holm sier det var lite å finne om sex og samliv for godt voksne i podkastverden. Det har hun og podkast-makker, sexolog og psykiater Haakon Aars gjort noe med. I podkasten snakker de om temaene du lurer på. Foto: Privat
SEX FOR VOKSNE: Programleder Hege Holm sier det var lite å finne om sex og samliv for godt voksne i podkastverden. Det har hun og podkast-makker, sexolog og psykiater Haakon Aars gjort noe med. I podkasten snakker de om temaene du lurer på. Foto: Privat Vis mer
Publisert

Følg Vi.no på Facebook og Instagram, og motta nyhetsbrev ved å registrere deg her.

I radioprogrammet «Holm» på NRK1+ fikk programleder Hege Holm jevnlig besøk av psykiater og sexolog Haakon Aars som snakket om sex og samliv. Reaksjonene var delt: Noen lyttere likte ikke å høre sex-snakk på radioen. Andre kom med tibakemeldinger som viste et behov for åpenhet rundt sex for et voksent publikum.

Samarbeidet førte til podkasten «Sex over 60». I 15 minutter snakker de om temaer som blant annet sex og sjalusi, sex og tenning, sex og skam og sex og skilsmisse.

- Det var lite å finne i podkastverden om sex for personer i denne aldersgruppa. Det er mye for ungdom, som «Juntafil» på P3, men spørsmål som «må jeg ha analsex» er nok ikke et tema for de voksne, mener Holm.

- Det er andre utfordringer for de over 60. Det er fysiske utfordringer som kan gjøre sex vanskelig.

Holm understreker at vi fortsatt den samme selv om vi er 60, 70 eller 80 år.

Fikk på pukkelen

- Vi tenner på sex, men har en annerledes kropp. Vi må finne ut hvordan vi skal kunne ha god sex med den kroppen vi har.

Programlederen har oppdaget at det er noen myter som må avlives. Selv har hun fått på pukkelen av lyttere som mente hun var for negativ da temaet var seksuelle hjelpemidler.

- Det var noen damer som sendte melding om at det ikke var flaut å bruke hjelpemidler eller glidekrem. De hadde det minst like gøy med sex etter at de hadde blitt bestemødre som tidligere, forteller hun.

- De fortalte at det var masse morsomt å finne på og at de brukte hjelpemidler som en del av forspillet til sex.

Samtidig påpeker programlederen at mange i denne aldersgruppa også synes sexlivet er problematisk. Hun viser til podkast-makker Haakon Aars´erfaringer fra terapirommet.

- Haakon forteller at han snakker med mange i terapirommet som er fortvila. Det er flere som opplever at den ene i forholdet fortsatt har lyst på sex mens den andre ikke har lyst lenger. Jeg tror ikke det er så uvanlig, sier hun og forteller at Aars har et godt råd til par som sliter med lyst:

Legg dere i skje, tett inntil hverandre og se hva som skjer. Dropp tanken om at seksuelle relasjoner må ende i penetrering.

Lim i et forhold

Når vi blir eldre får vi andre utfordringer med sexlivet enn yngre mennesker.

- Skjedene blir tørrere og testosteronet går ned. Noen har også sykdommer som gjør det vanskelig. Og det å føle seg mindre attraktive er nok en vanlig følelse som gjelder alle.

- Er det et behov for en podkast med dette temaet?

- Ja. Mange tenker at sex ikke er noe de bør tenke på. Etter overgangsalderen skal de ikke lage barn lenger så da er det ikke lenger nødvendig med sex. Men da går vi glipp av mye som er nødvendig for å ha et godt liv, sier Holm og viser til at ekspert-makker Aars´ tanker om sex i forhold:

- Haakon er opptatt av at sex er limet i forholdet uansett alder. Han vil si at det er latskap å ikke ta vare på sexlivet i et forhold. Sex forhindrer forholdet i å bli bare vennskap.

Holm understreker at single over 60 også må unne seg seksuallivets gleder.

- Da må du finne deg en partner i ny og ned eller onanere, sier hun.

Interesse for sex og utroskap

Holm forteller at det har vært spesielt stor interesse for episoden som handlet om sex og utroskap og episoden som handlet om sex uten lyst.

- Hva tyder det på? Fantaserer folk om utroskap?

- Ja, det kan jo hende det er noen fantasier.

Siden de første episodene ble lagt ut 1. juli i fjor er podkasten blitt lastet ned nesten 27 000 ganger. Nå ligger det ute 21 episoder som du finner på nrk.no/radio.

- Det er noe folk liker. Det er befriende og kan sette i gang samtaler med partner. Vi får mange reaksjoner fra folk som lurer på om vi kan ta opp ulike tema. I morgen skal vi snakke om fetisjer etter tilbakemelding fra en lytter.

Mange av lytterne har også reagert positivt på episoden om homofili hvor Holm og Aars stiller spørsmålet: Er det greit å bytte fil etter fylte 60?

- Vi fikk mailer fra folk som var glade for at vi tok opp temaet og at vi også snakket om homofiles vanskelige historie. Denne generasjonen har jo levd med at homofili var forbudt og ble ansett som en psykisk sykdom.

Sex under coronapandemien

At coronapandemien også påvirker sexlivet til godt voksne mennesker, tas opp i podkasten. For par som blir isolerte handler det om å gi hverandre rom, luft og lys. For single er utfordringene annerledes.

- Du må ikke tenke at du bare må være alene selv om det er corona. For single er det en fin mulighet til å bli bedre kjent før forholdet blir fysisk. Coronaviruset er en unnskyldning for å få det til. Ta deg litt bedre tid og se på det som en mulighet og ikke et problem, sier Holm.

Hun mener det ikke er noe som tyder på at folk over 60 lar være å date selv om vi er i en pandemi.

- Det er ikke stillstand. Dateappene blomstrer.

Vi bryr oss om ditt personvern

Vi er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer

Velkommen til vårt kommentarfelt

Vi setter pris på kommentarer til artiklene på vi.no. Husk at mange vil lese det du skriver. Hold deg til temaet og vær saklig. Vi gjør oppmerksom på at alle innlegg kan bli redigert eller fjernet av redaksjonen.