Coronavirus i Norge:

«Det er ikke deg det er synd i nå»

KOMMENTAR: Det er kjipt når konserten blir avlyst eller du har gledet deg til en reise det ikke blir noe av. Men det er ikke deg det er synd i nå.

Elever ved Oslo-skoler bes om å være hjemme på grunn av ansatte som er satt i koronakarantene som skaper utfordringer for skoledriften. Her fra Sinsen skole, der hele andretrinn ble satt i karantene tidligere i uka. Foto: Stian Lysberg Solum/NTB scanpix
Elever ved Oslo-skoler bes om å være hjemme på grunn av ansatte som er satt i koronakarantene som skaper utfordringer for skoledriften. Her fra Sinsen skole, der hele andretrinn ble satt i karantene tidligere i uka. Foto: Stian Lysberg Solum/NTB scanpix Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Følg oss på Facebook og Instagram, og motta nyhetsbrev ved å registrere deg her.

(Vi.no): I dag holder jeg barna mine hjemme fra skolen, selv om skolen ikke stenger før på mandag. Jeg holder hjemmekontor i likhet med de aller fleste av mine kolleger, selv om kontorene våre er åpne. Dette gjør jeg ikke av frykt for egen helse, men av hensyn til andres.

Jobben min kan gjøres fra kjøkkenbordet hjemme. Det er ikke ideelt, spesielt ikke når barna også er hjemme og må ha hjelp med skolearbeidet, men det går.

Kommenterer: Vi.nos redaksjonssjef Birgitte Hoff Lysholm. Foto: Astrid Waller
Kommenterer: Vi.nos redaksjonssjef Birgitte Hoff Lysholm. Foto: Astrid Waller Vis mer

Jeg følger den danske skolens prinsipp om at de som kan holde barna hjemme gjør det, så de som ikke har mulighet til å være hjemme kan sende barna sine på skolen med redusert risiko for smitte. De strenge fraværsreglene i videregående skole er endret ut skoleåret på grunn av pandemien, og for yngre elever er det opp til foreldre å melde fravær.

Les også: Dette bør beredskapslageret ditt inneholde

Flokkimmunitet

I bygget der jeg jobber, har jeg kolleger som utfører oppgaver som kun kan gjøres på jobb. Du kan si hva du vil om pressen, men i en situasjon som den vi er i nå, har vi et samfunnsoppdrag å fylle. Vi må prøve å holde oss friske for at informasjonen skal nå ut til folket. Vi skal rapportere om det som skjer, vi skal stille spørsmål ved håndteringen og kreve handling fra de ansvarlige myndigheter, og vi skal tilby underholdning til de som etter hvert vil føle på isolasjon.

Jeg er glad i begrepet flokkimmunitet, som oftest benyttes når vi snakker om vaksine. Når jeg vaksinerer meg mot sykdommer som tidligere tok liv i hopetall, beskytter jeg ikke bare meg selv, men de som ikke kan ta vaksinen selv på grunn av sykdom eller allergi. En vaksinert flokk beskytter ved at de ikke blir syke, og dermed ikke sprer smitte.

Det er der vi er nå. Frivillig hjemmeliv er vår vaksine mot en virusspredning som nyere norsk helsevesen ikke har sett maken til.

Vi har undervurdert dette viruset fordi det for mange gir lette symptomer. Det er ikke symptomene i seg selv de fleste av oss trenger å beskytte oss mot, det er det faktum at smitten spres så fort at sykehusene kommer til å gå tomme for nødvendig utstyr.

Derfor trenger du ikke å vente på å bli satt i karantene, du trenger ikke vente på at skoler og arbeidsplasser skal bli stengt og elever sendt hjem. Du trenger ikke vente på at kulturinstitusjoner avlyser konserter og teateroppsetninger, du kan avlyse selv.

Les også: Disse slurver mest med håndvasken

Og som en nødhjelp til kulturinstitusjoner som neppe vil overleve om de må holde stengt over tid: Vurder om du virkelig trenger å få billetten din refundert, eller om du kan se på dine hundrelapper som et bidrag til overlevelsen av en scene du vil ønske å besøke når dette er over.

Hold sammen - hold avstand

Det er kjipt når konserten blir avlyst, fotballkampen går for tomme tribuner eller du har gledet deg til en reise det ikke blir noe av. Men det er ikke deg det er synd i nå. La oss innføre det som mantra: Det er ikke meg det er synd i nå! Folk kommer til å bli syke, noen kommer til å dø, helsearbeidere kommer til å jobbe til de stuper, bedrifter kommer til å gå konkurs, flere av oss kommer til å miste jobben. Vi kan stå foran den mest altomgripende krisen vi har sett i fredstid. Det eneste vi kan gjøre, er å holde sammen ved å holde avstand.

Det handler ikke om å spre panikk eller opptre overdrevent varsomt, det handler om å beskytte flokken vår. Regjeringen varsler de mest inngripende tiltakene Norge har sett i fredstid. De tiltakene skal vi følge, men vi trenger ikke å vente på at de skal bli innført.

Hvis vi overlater plassen på offentlig transport, arbeidsplasser og offentlige steder til de som MÅ være der, er vi med på å beskytte flokken vår.

Flokkimmunitet, altså. Jeg tror det seiler opp som nytt favorittord.

Vi bryr oss om ditt personvern

Vi er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer

Velkommen til vårt kommentarfelt

Vi setter pris på kommentarer til artiklene på vi.no. Husk at mange vil lese det du skriver. Hold deg til temaet og vær saklig. Vi gjør oppmerksom på at alle innlegg kan bli redigert eller fjernet av redaksjonen.