Sjekk hva underlivskløen skyldes

Det er ikke bare sopp som klør

Underlivskløe er vanlig, oftest ufarlig – og behandles nesten alltid feil. Det finnes nemlig mange misforståelser og myter om hvorfor det klør.

Gynekolog Inga Sjöberg var lei av at kløen ble viftet bort som en uinteressant «liten kvinnesykdom». De holdningen fører til at mange kvinner med kløe feilaktig får høre at de har sopp. Foto: Shutterstock/NTB Scanpix
Gynekolog Inga Sjöberg var lei av at kløen ble viftet bort som en uinteressant «liten kvinnesykdom». De holdningen fører til at mange kvinner med kløe feilaktig får høre at de har sopp. Foto: Shutterstock/NTB Scanpix Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Følg oss på Facebook og Instagram, og motta nyhetsbrev ved å registrere deg her.

(Vi.no): Plutselig klør det der nede. Og jo mer du prøver å bli kvitt det, jo verre blir det. Sikkert sopp, tenker du kanskje.

Men visste du at det meste som klør, faktisk ikke skyldes sopp?

Les også: Graviditetstest kan avsløre sykdom hos menn

Sopp

Nesten alle kvinner får en soppinfeksjon i løpet av livet. For 50 prosent blir plagene gjentagende, og fem prosent får kronisk soppinfeksjon. Kalles også candida etter candida albicans, en gjærsopp som normalt finnes i tarmen.

Symptom: Kløe er vanligst. Man kan også oppleve svie, hevelse, rødt utslett og noen ganger en hvitaktig utflod.

– 60 prosent av all underlivskløe har andre årsaker, sier Inga Sjöberg, overlege og gynekolog som driver en av Sveriges legevakter spesifikt for pasienter med underlivskløe.

Mye feilbehandling

Hun startet mottaket for ti år siden. Dengang var den landet første og eneste klinikk som spesialiserte seg på kvinners underlivskløe. Inga Sjöberg var lei av at kløen ble viftet bort som en uinteressant «liten kvinnesykdom», ikke minst av hennes egne legekolleger. Det førte, og fører fortsatt, til at mange kvinner med kløe feilaktig får høre at de har sopp.

Les også: Disse pillene dreper sexlysten

Eksem

Har du eksem på kroppen er det ikke uvanlig å få det i underlivet også. Først og fremst gjelder dette atopisk eksem og psoriasis. Man kan også få kontakteksem, en allergisk reaksjon på for eksempel lateks i kondomer eller soppmiddel.

Man kan også få eksem av slitasje, for eksempel når man sykler eller rir.

Symptom: Kløe og svie er vanligst, men du kan også bli rød og hoven.

– Nesten alle kvinnene som kommer til meg har fått feil behandling. Mange har lidd i årevis og tatt feil medisin unødig eller fått en medisin som har forverret plagene, sier hun.

En vanlig misforståelse er at kløe kommer av enten sopp eller bakteriell vaginose. De to tilstandene blandes ofte sammen, selv om det er to vidt forskjellige tilstander.

– Bakteriell vaginose pleier ikke å gi kløe. Derimot får man illeluktende utflod. Problemet er at man iblant kan ha både bakteriell vaginose og sopp samtidig, og da må man behandle begge, men på ulik måte.

- Få hjelp når plagene oppstår

Ifølge Sjöberg kommer 40 prosent av all underlivskløe av eksem. Like ofte er det en soppinfeksjon. 20 prosent av kløen skyldes andre tilstander, som hudsykdommen lichen sclerosus, herpes og vestibulitt, kroniske underlivssmerter.

Les også: Skal kunne ha god sex til vi er i 90-årene

Herpes

Forårsakes av et virus som i hovedsak overføres via sex. Infeksjonen kan lege seg selv, men blir værende i kroppen.

Symptom: Mange som får herpes i underlivet har så svake symptom at de ikke merker det. Andre opplever smerte, svie og kløe, og noen får også blemmer som sprekker og danner sår.

At mange får feil diagnose og behandling handler dels om at du bør oppsøke lege tidlig, ifølge spesialisten.

– Det er veldig viktig å få hjelp når du har pågående plager. Det er nemlig da det er lettest å stille riktig diagnose, sier hun.

Venter du et par uker med å komme deg til legen, kan symptomene legge seg og risikoen for at de kobles til feil årsak er stor. da havner du fort i en vond sirkel med feil behandling og tilbakevendende plager. Tar du for eksempel soppmiddel når kløen skyldes eksem, kan huden i underlivet bli enda mer irritert.

Vestibulitt

Tilstanden skyldes økt smertefølsomhet i underlivet. Smertetilstanden kan utløses av gjentagende soppinfeksjoner ettersom vevet blir mer følsomt for smerte.

Symptom: Smerter ved samleie, noen får også vondt ved berøring og kan ikke bruke tampong. Man kan også få kløe og svie.

Har du underlivskløe uten at du vet årsaken til det, er det viktig å avstå fra sex. Av flere grunner: Et intensivt sexliv kan blant annet gi utbrudd av sopp.

Når klør det?

- Har du sopp uten å vite om det, kan det gjøre vondt å ha samleie. Sopp gjør slimhinnene mer følsomme og da øker risikoen for å utvikle vestibulitt. Derfor skal du aldri ha samleie om det gjør vondt, sier Inga Sjöberg.

Vestibulitt er en smertetilstand i underlivet der hverdagslige aktiviteter som å sykle, bruke tampong og stramme bukser kan gi uutholdelige smerter, og det kan være en lang prosess for å bli frisk. Gjentagende soppinfeksjoner er en mulig årsak til vestibulitt.

Les også: Derfor fiser vi mer med alderen

Lichen Sclerosus

Lichen er en kronisk, inflammatorisk hudsykdom som sitter på de ytre delene av kjønnsorganet. Rammer oftest eldre kvinner. Legebehandling er viktig ettersom sykdommen på lang sikt kan øka risikoen for vulvakreft.

Symptom: Kløe og bleke, hvite flekker i huden i underlivet.

Det er ikke alltid lett å vite hva som er hva. Men det finnes noen forskjeller som er bra å kjenne til: For eksempel at hvilken tid på døgnet kløen oppstår kan avsløre årsaken.

- Sopp klør mest på dagtid, og lichen hele tiden. Eksem klør derimot mest om natten, sier Inga Sjöberg.

- Har du eksem på andre deler av kroppen, er det sannsynlig at du får det i underlivet også.

Soppinfeksjon gir som regel rød hud over hele underlivet, mens eksem gir flakvis rødlig og fortykket hud. Ved lichen sclerosus blir huden hvitflekkete.

Artikkelen er først publisert i MåBra.

Vi bryr oss om ditt personvern

vi er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer