Sjekk hva underlivskløen skyldes

Det er ikke bare sopp som klør

Underlivskløe er vanlig, oftest ufarlig – og behandles nesten alltid feil. Det finnes nemlig mange misforståelser og myter om hvorfor det klør.

Gynekolog Inga Sjöberg var lei av at kløen ble viftet bort som en uinteressant «liten kvinnesykdom». De holdningen fører til at mange kvinner med kløe feilaktig får høre at de har sopp. Foto: Shutterstock/NTB Scanpix
Gynekolog Inga Sjöberg var lei av at kløen ble viftet bort som en uinteressant «liten kvinnesykdom». De holdningen fører til at mange kvinner med kløe feilaktig får høre at de har sopp. Foto: Shutterstock/NTB Scanpix Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Følg oss på Facebook og Instagram, og motta nyhetsbrev ved å registrere deg her.

(Vi.no): Plutselig klør det der nede. Og jo mer du prøver å bli kvitt det, jo verre blir det. Sikkert sopp, tenker du kanskje.

Men visste du at det meste som klør, faktisk ikke skyldes sopp?

Les også: Graviditetstest kan avsløre sykdom hos menn

– 60 prosent av all underlivskløe har andre årsaker, sier Inga Sjöberg, overlege og gynekolog som driver en av Sveriges legevakter spesifikt for pasienter med underlivskløe.

Mye feilbehandling

Hun startet mottaket for ti år siden. Dengang var den landet første og eneste klinikk som spesialiserte seg på kvinners underlivskløe. Inga Sjöberg var lei av at kløen ble viftet bort som en uinteressant «liten kvinnesykdom», ikke minst av hennes egne legekolleger. Det førte, og fører fortsatt, til at mange kvinner med kløe feilaktig får høre at de har sopp.

Les også: Disse pillene dreper sexlysten

– Nesten alle kvinnene som kommer til meg har fått feil behandling. Mange har lidd i årevis og tatt feil medisin unødig eller fått en medisin som har forverret plagene, sier hun.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Vi er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer

Velkommen til vårt kommentarfelt

Vi setter pris på kommentarer til artiklene på vi.no. Husk at mange vil lese det du skriver. Hold deg til temaet og vær saklig. Vi gjør oppmerksom på at alle innlegg kan bli redigert eller fjernet av redaksjonen.