Hvordan senke høyt blodtrykk

Det er en grunn til at tilstanden kalles «den stille morder»

Særlig én gruppe er spesielt utsatt. Her får du vite hvor ofte du bør sjekke blodtrykket ditt hos legen.

HØYT BLODTRYKK: De eldste er mest utsatt for tilstanden. I artikkelen får du tipsene til hvordan du selv kan senke blodtrykket. Foto: Scanpix.
HØYT BLODTRYKK: De eldste er mest utsatt for tilstanden. I artikkelen får du tipsene til hvordan du selv kan senke blodtrykket. Foto: Scanpix. Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

(Vi.no): - Høyt blodtrykk har ingen symptomer hos folk flest, og det kalles derfor «the silent killer», eller «den stille morder», sier Nina Bryhn, lege og skribent hos Lommelegen, til Vi.no.

Høyt blodtrykk er noe mange rammes av, men det er de eldste av oss som er mest utsatt. Og tar man ikke tak i problemet, kan det bli kritisk.

Les også: Øvelsene for deg med vonde ledd

Øker hele livet hos kvinner

- Høyt blodtrykk er mer vanlig blant eldre, både hos kvinner og menn. For de over 60 år er høyt blodtrykk vanligere hos kvinner enn hos menn, presiserer Eva Gerdts, professor i hjertesykdommer ved Universitetet i Bergen, til Vi.no.

Dette skyldes blant annet at stigning av blodtrykket med alderen er forskjellig:

- Hos kvinner øker blodtrykket gjennom hele livet, men overtrykket øker mer enn undertrykket, som et resultat av at årene blir mer stive etter overgangsalderen. Hos menn stiger blodtrykket fram til middelalderen, deretter øker blodtrykket lite, sier Gerdts.

Andre faktorer som forklarer denne forskjellen, er forekomsten av bukfedme og autoimmune sykdommer, som begge har større innvirkning på blodtrykket hos kvinner, ifølge professoren.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Vi er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer

Velkommen til vårt kommentarfelt

Vi setter pris på kommentarer til artiklene på vi.no. Husk at mange vil lese det du skriver. Hold deg til temaet og vær saklig. Vi gjør oppmerksom på at alle innlegg kan bli redigert eller fjernet av redaksjonen.