Hvordan senke høyt blodtrykk

Det er en grunn til at tilstanden kalles «den stille morder»

Særlig én gruppe er spesielt utsatt. Her får du vite hvor ofte du bør sjekke blodtrykket ditt hos legen.

HØYT BLODTRYKK: De eldste er mest utsatt for tilstanden. I artikkelen får du tipsene til hvordan du selv kan senke blodtrykket. Foto: Scanpix.
HØYT BLODTRYKK: De eldste er mest utsatt for tilstanden. I artikkelen får du tipsene til hvordan du selv kan senke blodtrykket. Foto: Scanpix. Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

(Vi.no): - Høyt blodtrykk har ingen symptomer hos folk flest, og det kalles derfor «the silent killer», eller «den stille morder», sier Nina Bryhn, lege og skribent hos Lommelegen, til Vi.no.

Høyt blodtrykk er noe mange rammes av, men det er de eldste av oss som er mest utsatt. Og tar man ikke tak i problemet, kan det bli kritisk.

Les også: Øvelsene for deg med vonde ledd

LEGE: Nina Bryhn. Foto: Lommelegen.
LEGE: Nina Bryhn. Foto: Lommelegen. Vis mer

Øker hele livet hos kvinner

- Høyt blodtrykk er mer vanlig blant eldre, både hos kvinner og menn. For de over 60 år er høyt blodtrykk vanligere hos kvinner enn hos menn, presiserer Eva Gerdts, professor i hjertesykdommer ved Universitetet i Bergen, til Vi.no.

Dette skyldes blant annet at stigning av blodtrykket med alderen er forskjellig:

- Hos kvinner øker blodtrykket gjennom hele livet, men overtrykket øker mer enn undertrykket, som et resultat av at årene blir mer stive etter overgangsalderen. Hos menn stiger blodtrykket fram til middelalderen, deretter øker blodtrykket lite, sier Gerdts.

PROFESSOR: Eva Gerdts. Foto: Universitetet i Bergen
PROFESSOR: Eva Gerdts. Foto: Universitetet i Bergen Vis mer

Andre faktorer som forklarer denne forskjellen, er forekomsten av bukfedme og autoimmune sykdommer, som begge har større innvirkning på blodtrykket hos kvinner, ifølge professoren.

- I tillegg viser forskning at høyt blodtrykk blant eldre oftere forekommer sammen med andre risikofaktorer for hjerte- og karsykdom, som fedme, diabetes og nedsatt nyrefunksjon. Derfor blir det ofte komplisert av forandringer i hjerte og pulsårer, og dermed farligere i den forstand at risikoen for hjerteinfarkt, hjerneslag, hjerteflimmer og hjertesvikt er høy selv på kort sikt, sier Gerdts videre.

Akutt høyt blodtrykk

Bryhn presiserer samtidig at selv om det er eldre som er mest utsatt for å få høyt blodtrykk, så er det farligere å ha høyt blodtrykk over lang tid.

Derfor er det også viktig at man sjekker blodtrykket selv om man er ung.

- Det er ikke relativt farligere for eldre å få høyt blodtrykk, faktisk kan de eldre ofte trenge et litt høyere trykk enn yngre. Men det kan være veldig farlig for både eldre og unge hvis de får et veldig høyt blodtrykk akutt, det vi kaller et ondartet høyt blodtrykk, sier Bryhn.

- Da kan man for eksempel få slag eller andre bivirkninger. Eldre er mer utsatt fordi de har stivere årer og andre faktorer, legger legen til.

Forebygge høyt blodtrykk

Det er i grunnen ikke så vanskelig å passe på å holde blodtrykket på et normalt nivå. Som mye annet, handler det om å ha en sunn livsstil.

- Det viktigste for å forebygge høyt blodtrykk er å spise sunt, trene regelmessig, prøve å unngå for mye stillesitting, droppe sigaretter, og ikke drikke for mye alkohol. Det vil si ikke mer enn ett glass alkohol, cirka 150 ml. vin daglig for kvinner, to glass daglig for menn under 65, og ett glass daglig for menn over 65, forklarer Bryhn.

- Det er også viktig å holde vekten optimal, og man bør sjekke blodtrykket en gang årlig hos fastlegen sin, understreker Bryhn.

Behandling med blodtrykksmedisin

Hvis du har høyt blodtrykk gjelder det å følge rådene for forebygging. I tillegg kan du trenge medisiner.

- Hos mange eldre er ikke alltid en livsstilsendring tilstrekkelig for at blodtrykket skal bli normalt, og behandling med blodtrykkssenkende medisin er da nødvendig i tillegg, understreker Gerdts.

Andre sykdommer som fedme eller diabetes kan ha betydning for valg av medisiner.

- Dette vil ha betydning både for valg av blodtrykksmedisin og hvilke andre medisiner som kan være nødvendig. De fleste med høyt blodtrykk må bruke blodtrykksmedisiner, da effekten av livsstilsendring ofte er begrenset, sier Gerdts.

Behandlingen er i prinsippet livslang.

Hensikten med blodtrykksbehandling er å redusere faren for hjerte-karsykdom som hjerteinfarkt, hjertesvikt, hjerteflimmer og hjerneslag.

- Hos kvinner er høyt blodtrykk den viktigste årsak til disse sykdommene, forteller professoren videre.

Når man bruker blodtrykksmedisin, er det svært viktig å kontrollere blodtrykket minst to ganger i året hos fastlegen.

- Samtidig bør det tas en blodprøve for å kontrollere nyrefunksjonen, avslutter Gerdts.

Gå til Vi.no-forsiden

Vi bryr oss om ditt personvern

Vi er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer

Velkommen til vårt kommentarfelt

Vi setter pris på kommentarer til artiklene på vi.no. Husk at mange vil lese det du skriver. Hold deg til temaet og vær saklig. Vi gjør oppmerksom på at alle innlegg kan bli redigert eller fjernet av redaksjonen.