Trening for eldre:

- Det er absolutt mulig for mange å være på sitt sterkeste i 70-årene

Trikset er enkelt.

Yngvar Andersen er treningsekspert og motivator. Han har skrevet flere bøker om trening, blant annet Kom i form 60+, sammen med idrettslege Thor-Øistein Endsjø. Foto: Christian Roth Christensen / Dagbladet
Yngvar Andersen er treningsekspert og motivator. Han har skrevet flere bøker om trening, blant annet Kom i form 60+, sammen med idrettslege Thor-Øistein Endsjø. Foto: Christian Roth Christensen / Dagbladet Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Følg oss på Facebook og Instagram, og motta nyhetsbrev ved å registrere deg her.

(Vi.no): - Muskulaturen taper seg hvis ikke den blir stimulert. Det gjelder alle voksne i alle aldre. Tapet er likevel større etter at man har fylt 60 år, men trener man godt er det absolutt mulig for mange å være på sitt sterkeste i 70- årene, sier treningsekspert og motivator Yngvar Andersen.

Sammen med idrettslege Thor-Øistein Endsjø har han skrevet boka Kom i form 60+.

Andersen trekker fram sin gamle nabo i Luster, Johan Heltne, som eksempel.

Viktigere med alderen

– For få år siden satte han verdensrekord i markløft med 262,5 kilo. Han var da i klassen 75–79 år. Han har trent mye, men er et av mange eksempel på hvor bra det blir hvis man står på og gjerne øker treningsmengden litt for hvert år. Det er i alle fall en super metode for å holde seg sterk, rask og bevegelig, år etter år.

Andersen viser til at vi har kunnskap om at forskjellen på å la være å trene er langt større for en 70-åring enn en 40-åring eller en 15-åring.

– Mange aktive eldre som jeg snakker med knytter også den sunne livsstilen til ønsket om å få være en sprek besteforelder så lenge de kan. Jeg synes likevel det kan være greit å minne om at det store flertallet av eldre trener veldig lite eller ingenting. Det er bare det at det står enda dårligere til blant yngre. Trening blir viktigere jo eldre man blir. Forskjellen på å komme i gang med å trene mot å la være, blir større for hvert år som går etter at du er passerer 35.

HEIV UT SYKKELEN TIL STOLTENBERG: Statsministeren fikk opp pulsen da hun deltok på en treningsøkt i regi av Aktiv mot kreft. Video: Emilie Rydning / Dagbladet TV Vis mer

Be om hjelp!

Treningseksperten liker ikke å anbefale treningsform ut fra alder. Andre kriterier er langt viktigere, mener han.

– Alt passer så lenge det er tilpasset formen, kroppen og erfaringen man har. Dette gjelder uansett alder. Styrketrening, som gjerne er det vanskeligste å få til for de fleste, er ekstra viktig for å kunne holde seg i form, ha god holdning, spenstige steg og klare seg selv så lenge som mulig, mener han.

Er du helt fersk? Vær grådig etter hjelp, råder Andersen: Spør fastlege, frisklivssentral, fysioterapeut eller ansatte på treningssenteret.

- Om du har noen kroner til overs er det lurt å bruke en personlig trener i noen timer, for å bli trygg på et opplegg. Uansett er effekten av å komme i gang med regelmessig trening så stor at det er verdt litt masing, litt penger eller begge deler, mener Yngvar Andersen.

Jeanette Dalseghagen er personlig trener og eier to treningssentre. Omtrent tjue prosent av medlemmene der er godt voksne.

– Jo voksnere folk er, jo mer opptatt er de av å ha en fungerende kropp som er brukbar i hverdagen. Mange yngre er mer fokuserte på utseende og vekt, forteller hun.

TRENING: Camilla Aastorp Andersen, treningsfrue.no, illustrerer enkle treningsøvelser alle kan gjøre for en sterkere rygg. Video: Per Ervland / Dagbladet Her er saken som ble laget i forbindelse med videoen: https://www.dagbladet.no/mat/ovelsene-som-styrker-ryggen/69342731 Vis mer

Trening mot smerter

Dalseghagen støtter Andersen i at trening er viktigere jo eldre vi blir.

– Fra vi fyller 30 år begynner vi å miste muskler om vi ikke bruker dem. Trening gjør stor forskjell. Skal kroppen fungere er vi nødt til å bruke den. Og det er ikke bare styrken som trenger å vedlikeholdes, det er også veldig viktig å trene balansen for å unngå fall, mener hun

Dalseghagens erfaring er at godt voksne er flinkere til å følge opp når de først har begynt å trene, enn yngre kunder.

– De er også veldig flinke til å sette realistiske mål. Yngre går gjerne for hardt ut, og det blir lite bærekraftig over tid, sier hun.

- En sterk motivasjon blant eldre er også at mange trener på grunn av smerter. Dersom de ikke trener får de rett og slett dårligere livskvalitet. Det viktigste er å begynne veldig lett og å kjenne på mestringsfølelsen. Gjør man det, er sjansen stor for at man blir en av dem som vil fortsette å trene.

Artikkelen er først publisert i Vi over 60.

Vi bryr oss om ditt personvern

Vi er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer

Velkommen til vårt kommentarfelt

Vi setter pris på kommentarer til artiklene på vi.no. Husk at mange vil lese det du skriver. Hold deg til temaet og vær saklig. Vi gjør oppmerksom på at alle innlegg kan bli redigert eller fjernet av redaksjonen.