Går ikke ned i vekt

Derfor står vekta på stedet hvil

Har du prøvd alt for å gå ned i vekt? Det er frustrerende, men ikke umulig. Tre eksperter gir deg sine beste tips.

NÅR VEKTA STÅR STILLE: Har du fulgt all verdens slankeråd mens vekta likevel står på stedet hvil? I artikkelen under får du noen gode råd. Foto: NTB Scanpix.
NÅR VEKTA STÅR STILLE: Har du fulgt all verdens slankeråd mens vekta likevel står på stedet hvil? I artikkelen under får du noen gode råd. Foto: NTB Scanpix. Vis mer
Publisert

(Vi.no): Svaret er i utgangspunktet enkelt: For å gå ned i vekt må du innta mindre energi enn du forbruker. Altså spise mindre, bevege deg mer.

- Har man et tilstrekkelig kaloriunderskudd over tid, vil de aller fleste lykkes med å gå ned i vekt, sier Karoline Steenbuch Lied, som er fagansvarlig for kosthold og ernæring ved Roede AS.

Har du fulgt dette rådet mens vekta likevel står på stedet hvil?

Her får du tipsene som kan hjelpe deg nedover.

Les også: Midjemålet avslører hvor sunn du er

Kroppen sparer på energien

- Hvis man ikke lykkes med å gå ned i vekt, er det i de fleste tilfeller fordi underskuddet ikke har vært stort nok over en lang nok periode. Men faktorer som gener, medisiner og tidligere slankehistorikk spiller også inn, og kan bidra til å redusere forbrenningen, sier Lied.

KAROLINE STEENBUCH LIED: Fagansvarlig kosthold og ernæring ved Roede AS. Foto: Grete Roede AS.
KAROLINE STEENBUCH LIED: Fagansvarlig kosthold og ernæring ved Roede AS. Foto: Grete Roede AS. Vis mer

For kvinner kan overgangsalderen også føre til at man lettere legger på seg.

- Men disse hormonelle forandringene forårsaker ikke nødvendigvis vektøkningen helt alene. Her spiller også faktorer som aldring, livsstil og gener inn, understreker Lied.

Klinisk ernæringsfysiolog Tine Sundfør mener at det er viktig å vite at det å slite med å gå ned i vekt ikke handler om at man har dårlig viljestyrke:

TINE SUNDFØR: Klinisk ernæringsfysiolog. Foto: Privat.
TINE SUNDFØR: Klinisk ernæringsfysiolog. Foto: Privat. Vis mer

- Det er utfordrende å endre vaner og det er en langvarig jobb. Kroppen vil alltid tro at «her holder jeg på å dø», for den får jo mye mindre mat. Kroppen setter i gang med å bruke litt lavere kroppstemperatur, litt mindre energi når man beveger seg en viss avstand, og har en evne til å spare litt, forklarer Sundfør.

Les også: Maten som er bra for deg

Jo eldre, jo vanskeligere

Lied forteller at «hvilestoffskiftet» vårt, altså den energien som kroppen bruker ved hvile og for å holde i gang livsviktige funksjoner, består av 65-70 prosent av forbrenningen. Denne reduseres litt etter litt når vi blir eldre, og det kan vi ikke gjøre så mye med, opplyser hun:

- Fysisk aktivitet står for cirka 15-30 prosent av forbrenningen. Når man blir eldre opplever man en naturlig reduksjon i muskelmasse, noe som også vil føre til lavere forbrenning, forklarer Lied.

Sundfør forteller at energibehovet, altså hvor mange kalorier man trenger, reduseres noe med alderen. Og fordi man taper litt muskelmasse hvert år, vil man merke at man må enda lavere ned i kaloriinntak.

- Mange merker også at når man er eldre, kan aktivitetsnivået gå litt ned. Man har gjerne tid til masse trening som pensjonist, men det kan være mer bedagelig når man har mer tid til å slappe av. En annen ting er at fettet fordeler seg litt annerledes. Etter menopausen har kvinner lettere for å legge på seg rundt magen, sier Sundfør.

Likevel mener begge ekspertene at det er fullt mulig å gå ned i vekt også i godt voksen alder.

- Spiser man sunt og variert, og i tillegg har ekstra fokus på å være fysisk aktiv – spesielt med tanke på styrke, har man som godt voksen god mulighet for å gå ned i vekt, understreker Lied.

- I tillegg til økt forbrenning gir fysisk aktivitet en rekke andre positive virkninger, som økt overskudd, bedre humør, bedre søvnmønster, og det forebygger hjerte- og karsykdom, kreft og diabetes, legger hun til.

- Bør bevare muskelmassen

Thomas Olsen, stipendiat ved Seksjon for molekylær ernæring ved Universitetet i Oslo, mener også at det er et for lite fokus på at eldre bør sørge for å bevare muskelmasse, spesielt under vektreduksjon.

- Konsekvensen av underkommuniseringen på dette området er at vekttap i forbindelse med sykdom eller behandling ikke ansees som uheldig hverken av pasient eller helsepersonell, understreker Olsen.

Han legger til at det tidligere har vært foreslått at BMI hos eldre bør ha et høyere normalområde enn for andre voksne. Olsen mener at det er to viktige spørsmål man bør stille når det gjelder vektnedgang hos eldre:

- Når vi vet at det er store utfordringer knyttet til at matinntaket blir for lite, hvor stort fokus skal vi ha på vektnedgang hos eldre? Bør vi heller ha større fokus på å bevare av muskelmasse med økt alder?

Les også: Derfor bør du trene styrke i godt voksen alder

- Vær realistisk

Olsen mener at det er vanskelig å lykkes med vektnedgang om man setter seg litt for urealistiske mål, skal få til alle endringer på én gang og har for dårlig tid.

THOMAS OLSEN: Stipendiat ved Seksjon for molekylær ernæring ved Universitetet i Oslo. Foto: UIO.
THOMAS OLSEN: Stipendiat ved Seksjon for molekylær ernæring ved Universitetet i Oslo. Foto: UIO. Vis mer

- Det er viktig å huske på at en type kosthold, enten det er godt, dårlig eller midt i mellom, tar et liv å bygge opp. Da er det klart at endringer ikke kan implementeres over natten, sier Olsen.

En realistisk inngang til vektnedgang, mener Olsen kan være å først og fremst ta tak der man er komfortabel med å gjøre endringer.

- Det kan være noe så enkelt som å bytte ut sukkerholdig brus med sukkerfri brus, eller fylle halve tallerkenen med frukt/grønt per måltid. Med andre ord: en ekstrem diett bestående av pulver, eller svært mye enkeltmatvarer, vil sannsynligvis bryte fullstendig med de matvanene man har bygget seg opp over et langt liv og blir vanskelig å etterleve, understreker han.

Nøkkeltips

De tre ekspertene har flere råd til deg som sliter med å slanke deg.

Her er deres viktigste tips:

  • Bestem deg: Noen foretrekker å gå raskt ned i vekt med et stort kaloriunderskudd, mens andre foretrekker en mer gradvis vektreduksjon. Når du har bestemt deg for metode, og har et tilstrekkelig kaloriunderskudd over tid, vil de fleste lykkes med å gå ned i vekt.
  • Planlegg: Sørg for å ha tilgjengelig det du bør spise, og ikke det du ikke bør spise.
  • Realistiske endringer: Gjør endringer som du kan trives med og som er realistisk å gjennomføre. Mestring avler mestring.
  • Dokumentere: Skriv ned en periode hva du spiser, eller ta bilder av måltidene! Se tilbake på uken - hva er det du egentlig har spist?
  • Tenk «skal» fremfor «skal ikke»: Mye av fokuset når du skal ned i vekt handler om hva du ikke skal gjøre. Tenk heller mer på hva som er alternativer for hva du skal gjøre, og mindre energi på hva du ikke skal gjøre.
  • Nyt måltidet: Ta den tiden du trenger, og ikke hastespis.
  • Fortsett videre: Det er viktig å huske at du ikke er i mål når du oppnår målvekten. Det er da den virkelige jobben begynner - å holde vekten.

Vi bryr oss om ditt personvern

Vi er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer

Velkommen til vårt kommentarfelt

Vi setter pris på kommentarer til artiklene på vi.no. Husk at mange vil lese det du skriver. Hold deg til temaet og vær saklig. Vi gjør oppmerksom på at alle innlegg kan bli redigert eller fjernet av redaksjonen.