Søvn og aldring:

Derfor sover hun aldri mindre enn 7,5 timer

- Det er mange helsegevinster i å legge om livsstilen også i høy alder, noe kan ha nærmest tilbakevirkende kraft, sier molekylærbiolog Sigrid Bratlie. Her forteller hun hvilke grep hun selv tar for å få et langt liv med god helse.

EKSPERT: Sigrid Bratlie er forsker og forfatter, og vet for mye om hva som skal til for å få god helse til at hun vil unngå å gjøre det hun kan for å påvirke sin egen helsealder. Foto: Kagge forlag
EKSPERT: Sigrid Bratlie er forsker og forfatter, og vet for mye om hva som skal til for å få god helse til at hun vil unngå å gjøre det hun kan for å påvirke sin egen helsealder. Foto: Kagge forlag Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Følg Vi.no på Facebook og Instagram, og motta nyhetsbrev ved å registrere deg her.

I boka «Fremtidsmennesket, hva den bioteknologiske revolusjonen betyr for deg», oppsummerer forfatterne hvordan ny teknologi og kunnskap gjør det mulig å holde oss friske lenger, og i beste fall legge år til vår egen levealder. For med kunnskap følger muligheter til selv å påvirke vår egen helse og livslengde.

- Vi har ulike forutsetninger. Noen har høyere sannsynlighet for å leve lenger og være friskere. Men livsstilen er viktigere enn genetikken, cirka en fjerdedel skyldes gener. 75 prosent skyldes andre eksterne faktorer, som du kan påvirke selv, konstaterer Sigrid Bratlie.

Hun har en doktorgrad i molekylærbiologi og jobber blant annet i Næringsklyngen NCE Heidner Biocluster. «Fremtidsmennesket» har hun skrevet sammen med historiker Hallvard Kvale.

Og hvis du nå tenker at livsstilen din kanskje ikke har vært den beste gjennom livet, har forskeren godt nytt til deg: Det er aldri for seint.

Melkesyre er bra for hjernen

- Det er mange helsegevinster i å legge om livsstilen også i høy alder. Du kan øke kroppens evne til reparasjon, mye kan ha gunstig, nærmest tilbakevirkende effekt. Du vil ikke kunne tilbakestille alle dårlige valg du har gjort gjennom livet, men du vil merke stor forskjell, sier Bratlie.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Vi er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer

Velkommen til vårt kommentarfelt

Vi setter pris på kommentarer til artiklene på vi.no. Husk at mange vil lese det du skriver. Hold deg til temaet og vær saklig. Vi gjør oppmerksom på at alle innlegg kan bli redigert eller fjernet av redaksjonen.