Coronavirus i Norge

Derfor skal du ikke bruke antibac på mobilen

Mobiltelefonen er en potensiell smittebombe. Slik vasker du den enkelt og trygt.

REN MOBIL: Her er de beste rådene for å holde mobilen ren og for å unngå smitte. Video: Ellen Karin Moen Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Følg oss på Facebook og Instagram, og motta nyhetsbrev ved å registrere deg her.

(Vi.no): Er det én ting corona-pandemien har lært oss, så er det å vaske hendene riktig. Men hva hjelper vel det, om vi hele tiden tar på en skitten mobiltelefon? Andre ting vi omgir oss med og tar på ofte, som dørhåndtak og nøkler, kan lett desinfiseres. Men mobiltelefonen kan ikke akkurat dynkes i såpevann, det vet alle som har vært så uheldig å få vannsprut på telefonen.

En gjennomsnittlig mobilbruker tar på telefonen sin over 2600 ganger i døgnet. I tillegg er den utsatt for dråpesmitte hver gang du snakker i den. Enkelte undersøkelser har konkludert med at noen mobiltelefoner kan ha like mye bakterievekst som et toalettsete. Her strides imidlertid de lærde.

Antibac kan skade

Men mobilen kan og bør vaskes. Hvordan, ser du i videoen over. Og glem for all del ikke mobildekselet, spesielt om det er av denne typen.

Antibac er topp erstatning for vann og såpe om du ikke har en vask tilgjengelig for håndvask. Men det skal ikke brukes på mobiltelefonen: Ifølge telefonprodusentene kan det nemlig skade den beskyttende hinnen på telefonen.

Slik vasker du mobiltelefonen raskt og effektivt:

  • Slå av telefonen.
  • Ha vann og litt såpe på en mikrofiberklut, og vri den godt.
  • Tørk overflaten på mobil og deksel, IKKE åpningene til lader, mikrofon og høyttaler. Du vil ikke risikere å få fuktighet inn i selve telefonen.

Så enkelt, og så effektivt. Ifølge rengjøringsekspert Lena Furuberg fjerner en mikrofiberklut med rent vann 99,9 prosent av alle mikroorganismer, men det er viktig at du vasker hendene før du begynner å vaske omgivelsene.

Slik sikrer du deg at også hendene er skikkelig rene:

VASKER DU RIKTIG?: De fleste nordmenn sluntrer unna med dette viktigste enkelttiltaket for god helse. Seniorrådgiver Nina Sorknes ved Folkehelseinstituttet viser deg hvordan vasken skal gjøres. Video: Lars Eivind Bones Vis mer

Vi bryr oss om ditt personvern

Vi er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer

Velkommen til vårt kommentarfelt

Vi setter pris på kommentarer til artiklene på vi.no. Husk at mange vil lese det du skriver. Hold deg til temaet og vær saklig. Vi gjør oppmerksom på at alle innlegg kan bli redigert eller fjernet av redaksjonen.