Derfor overlever noen sykdommer som andre dør av

Hennes egen farmor døde av en infeksjon som de fleste i dag overlever. Her forklarer immunolog Anne Spurkland hvorfor noen klarer seg bedre enn andre gjennom infeksjonssykdommer.

FORSKER: Immunolog Anne Spurkland er en av ekspertene som har vært flittigst intervjuet etter at pandemien kom til Norge. Foto: Hans Arne Vedlog / Dagbladet
FORSKER: Immunolog Anne Spurkland er en av ekspertene som har vært flittigst intervjuet etter at pandemien kom til Norge. Foto: Hans Arne Vedlog / Dagbladet Vis mer
Publisert

Følg Vi.no på Facebook og Instagram, og motta nyhetsbrev ved å registrere deg her.

Det foregår en evig kamp mellom bakterier, virus, sopp og parasitter og kroppen vår. Smittestoffene nedkjempes av immunforsvaret, som noen ganger kommer til kort og andre ganger overreagerer.

Vi får stadig mer innsikt i hvordan kroppen løser de utallige utfordringene som trusselen fra mikrobene representerer. Forskere verden over har avdekket hvordan immunsystemet er bygget opp med lag på lag av sikkerhetstiltak for å motstå virus og bakteriers evne til å utvikle nye strategier for å unngå å bli stoppet. De fleste av oss som har levd en stund, har gjennomgått ulike infeksjoner – forkjølelse, influensa, betennelse i et sår – som vi har opplevd som ufarlige fordi de er slått ned av vårt eget immunforsvar. Andre har hatt familiemedlemmer som har blitt alvorlig syke og som kanskje har dødd av smittsomme sykdommer som for eksempel difteri og tuberkulose.

– Som min farmor, forteller Anne Spurkland.

– Hun døde av tuberkulose da min far Sverre var fire og et halvt år gammel. Et år tidligere hadde han hatt brystbetennelse, antakelig var han smittet av sin mor. Han var kritisk syk i flere uker, men overlevde.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Vi er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer

Velkommen til vårt kommentarfelt

Vi setter pris på kommentarer til artiklene på vi.no. Husk at mange vil lese det du skriver. Hold deg til temaet og vær saklig. Vi gjør oppmerksom på at alle innlegg kan bli redigert eller fjernet av redaksjonen.