Eldre og hukommelse

Derfor mener eldre at «alt» var bedre før i tiden

Eldres hjerneaktivitet fungerer annerledes enn de yngres.

LYKKELIGERE DAGER?: Var alt bedre før i tiden? Både ja og nei, mener forsker. Foto: Scanpix.
LYKKELIGERE DAGER?: Var alt bedre før i tiden? Både ja og nei, mener forsker. Foto: Scanpix. Vis mer
Publisert

Var alt egentlig bedre i gamle dager?

– Det er ikke et lett spørsmål å svare på siden det spørs når «gamle dager» var, hvor det utspilte seg – på landsbygda, i småby eller storby, sier Randi Rønning Balsvik.

Hun er professor emerita i historie ved Institutt for arkeologi, historie, religionsvitenskap og teologi ved Norges arktiske universitet.

For det som kanskje ikke var så mye bedre før var folks lave inntekter som gjorde at boarealene for familiene var langt mindre enn i dag.

På den andre siden gjorde dette at folk bodde tettere, og dermed var det mer samvær med andre, mer skulder mot skulder i strevet for tilværelse, og derfor mindre ensomhet, mener professoren.

Dette var bedre før

– Jeg husker at jeg i min barndom etter krigen bodde i en gård med fem leiligheter. Vi barn fikk innsyn i andres liv og opplevde hvordan mennesker var forskjellige. Da mine foreldre fikk bygget en enebolig var dette en boform som var langt kjedeligere, selv om jeg fikk mitt eget rom.

– I dagens velstandssamfunn betaler vi en pris for vår flotte boligstandard og det kan resultere i uønsket ensomhet, særlig i eldre år dersom ens ektefelle har falt fra, reflekterer Balsvik.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Vi er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer

Velkommen til vårt kommentarfelt

Vi setter pris på kommentarer til artiklene på vi.no. Husk at mange vil lese det du skriver. Hold deg til temaet og vær saklig. Vi gjør oppmerksom på at alle innlegg kan bli redigert eller fjernet av redaksjonen.