Følg oss på Facebook og Instagram, og motta nyhetsbrev ved å registrere deg her.
(Vi.no): Vi hører det hele tiden: Like barn leker best, men motsetninger tiltrekker hverandre. Når det gjelder valg av livspartner, er det førstnevnte ordtak som gjelder. Og ikke nok med det: Par som har likheter i utgangspunktet, blir gjerne enda likere med årene, ifølge seniorforsker Helga Ask ved Folkehelseinstituttet (FHI), avdeling for psykiske lidelser.

Slik planlegger du maten når barna flytter ut
- På nesten alle parametre som kan måles, er partnere like hverandre, sier hun.
Født sånn eller blitt sånn?
Ask påpeker at par som finner sammen kan ha genetiske likheter, og at det dermed ikke kun er snakk om at de påvirker hverandre til å bli likere. Allerede flere år før de møtes, ligner par hverandre når det gjelder røyking, alkoholbruk, trening, personlighet, psykisk helse og tilfredshet, ifølge Asks doktorgradsavhandling «Married and cohabitating couples: Spousal similarity and spousal caregiving. Findings from the Nord-Trøndelag Health Study.»
- Ofte var parene i undersøkelsen like i utgangspunktet, men de ble også mer og mer like de første årene av forholdet. På enkelte felt er det ganske naturlig å påvirke hverandre, for eksempel i livsstilsvaner som røyking, trening og alkoholbruk, mener Ask.

Ifølge Ask er det ofte sånn at par ofte utsettes for de samme påkjenningene i livet. De går gjennom småbarnsfasen sammen, og de opplever dødsfall i familien sammen. Dette er ting som kan påvirke vår psykiske helse.
- Men det viser seg at hvis den ene i et par er genetisk sårbar for psykiske lidelser, er ofte den andre det også, sier hun.
Par er mest like når det gjelder helse og adferd knyttet til helse. Men også i personlighetstrekk ligner mange par til en viss grad.

- Hvis man føler at alderen blir en milepæl, er det fordi man har sluttet å sette seg mål
Det er vanskelig å måle utseendemessige trekk. De eneste faktorene som gir utslag på utseendet som er målt i studien, er høyde og vekt. Forskerne har konkludert med at par ofte har noenlunde likhet i kroppsmasseindeks.
Samme diagnoser
I sin doktorgradsavhandling brukte Ask data fra Helseundersøkelsen i Nord-Trøndelag (HUNT), den største samlingen av helseopplysninger og biologisk materiale om en befolkning i Norge.
Noen av funnene hennes virker umiddelbart logiske, som at mennesker som lever sammen ofte spiser det samme og gjør noenlunde samme helsevalg, og dermed utsetter kroppen for de samme miljøpåvirkningene. Men likhetene viser seg å stikke dypere enn som så: Mange av parene viste seg å ha samme nivå av symptomer på psykiske lidelser. Andre studier har vist at dersom partneren din har en diagnose, for eksempel ADHD, er det større sjanse for at du har samme diagnose, eller er diagnostisert med en annen psykisk lidelse.

- 70 er de nye 50!
- Likhet i diagnoser kan også være et uttrykk for hvordan par påvirker hverandre. Er du en som går til legen for å få hjelp, får du gjerne partneren din til å gå til legen også, sier forskeren.
Genetisk sårbarhet
- Vi ser også at personer med diagnoser som ADHD ofte finner sammen med andre som har nevropsykologiske forstyrrelser, uten at de nødvendigvis har fått noen diagnose. Dette kan igjen føre til at enkelte trekk går igjen i en familie: Hvis mor og far er like hverandre genetisk, vil barnet arve sårbarhetsgenet fra begge to.
Det er ikke dermed sagt at vi skal prøve å stritte imot, og heller teste teorien om at motsetninger tiltrekker hverandre. For det konstaterer seniorforskeren at de ikke gjør. Men hun føyer til:
- Det vi ikke vet, er om det er bra å være så veldig like, eller om de som ender med å gå fra hverandre er mer eller mindre like hverandre enn de som holder sammen.
Forskere ved FHI er opptatt av å finne ut hvor stor andel av partnerlikheten som kan forklares av gener versus miljø, og varsler spennende resultater fra disse studiene om kort tid.

Velkommen til vårt kommentarfelt
Vi setter pris på kommentarer til artiklene på vi.no. Husk at mange vil lese det du skriver. Hold deg til temaet og vær saklig. Vi gjør oppmerksom på at alle innlegg kan bli redigert eller fjernet av redaksjonen.