Derfor ligner mange par

Like barn leker best - og jo mer vi omgås, jo likere blir vi.

Var dere like da dere møttes, eller er dere blitt likere med årene? Eller er det kanskje både og? Foto: NTB Scanpix
Var dere like da dere møttes, eller er dere blitt likere med årene? Eller er det kanskje både og? Foto: NTB Scanpix Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Følg oss på Facebook og Instagram, og motta nyhetsbrev ved å registrere deg her.

(Vi.no): Vi hører det hele tiden: Like barn leker best, men motsetninger tiltrekker hverandre. Når det gjelder valg av livspartner, er det førstnevnte ordtak som gjelder. Og ikke nok med det: Par som har likheter i utgangspunktet, blir gjerne enda likere med årene, ifølge seniorforsker Helga Ask ved Folkehelseinstituttet (FHI), avdeling for psykiske lidelser.

- På nesten alle parametre som kan måles, er partnere like hverandre, sier hun.

Født sånn eller blitt sånn?

Ask påpeker at par som finner sammen kan ha genetiske likheter, og at det dermed ikke kun er snakk om at de påvirker hverandre til å bli likere. Allerede flere år før de møtes, ligner par hverandre når det gjelder røyking, alkoholbruk, trening, personlighet, psykisk helse og tilfredshet, ifølge Asks doktorgradsavhandling «Married and cohabitating couples: Spousal similarity and spousal caregiving. Findings from the Nord-Trøndelag Health Study.»

- Ofte var parene i undersøkelsen like i utgangspunktet, men de ble også mer og mer like de første årene av forholdet. På enkelte felt er det ganske naturlig å påvirke hverandre, for eksempel i livsstilsvaner som røyking, trening og alkoholbruk, mener Ask.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Vi er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer

Velkommen til vårt kommentarfelt

Vi setter pris på kommentarer til artiklene på vi.no. Husk at mange vil lese det du skriver. Hold deg til temaet og vær saklig. Vi gjør oppmerksom på at alle innlegg kan bli redigert eller fjernet av redaksjonen.