Fedme, kosthold og alder

Derfor legger du på deg etter fylte 50

… og slik unngår du det.

OPPOVER: Jo eldre du blir, jo større er sjansen for at kiloene kommer snikende. Foto: Scanpix.
OPPOVER: Jo eldre du blir, jo større er sjansen for at kiloene kommer snikende. Foto: Scanpix. Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

- Forbrenningen avtar ved økende alder. Dersom du ikke øker aktivitetsnivået eller spiser mindre, eller en kombinasjon av dette, kan du definitivt risikere å gå opp i vekt, sier Henriette Øien, avdelingsdirektør i Helsedirektoratet.

Fett samler seg på magen

Anne Marie Skjølsvik, klinisk ernæringsfysiolog i Tine, forteller at det er vanlig å legge litt på seg fra du kommer i overgangsalderen. Dette er mer vanlig hos kvinner enn hos menn, sier hun.

- Mer fett har også en tendens til å samle seg i mageregionen. Disse forandringene skyldes sannsynligvis en kombinasjon av økende alder og endringer i forbindelse med overgangsalderen, sier Skjølsvik.

Endringer i hormoner kan være en del av bildet, men kosthold og aktivitetsnivå er to andre vesentlige faktorer, legger hun til.

- Aktivitetsnivået går ofte ned når du blir eldre, det samme gjør basalstoffskiftet. Du må derfor være påpasselig med hva du spiser, sier ernæringsfysiologen.

Slankere før

Dagens godt voksne er i en helt annen posisjon enn den samme aldersgruppen var i for noen tiår tilbake, mener Øien.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Vi er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer

Velkommen til vårt kommentarfelt

Vi setter pris på kommentarer til artiklene på vi.no. Husk at mange vil lese det du skriver. Hold deg til temaet og vær saklig. Vi gjør oppmerksom på at alle innlegg kan bli redigert eller fjernet av redaksjonen.