Følg Vi.no på Facebook og Instagram, og motta nyhetsbrev ved å registrere deg her.
Det er nasjonalt koordinerende ombud i Pasient- og brukerombudet, Jannicke Bruvik, som sier dette til Vi.no.
Hun mener at spesielt pasienter med kroniske sykdommer og de som har flere sykdommer samtidig, kan ha nytte av å ha en lege som har kjent dem godt over tid.

Derfor klager vi på fastlegen
Pasient- og brukerombudet jobber for at pasienter, pårørende og brukere får ivaretatt sin rettssikkerhet overfor helsetjenesten. De kan gi råd og veiledning om dine rettigheter og avklare generelle spørsmål om helsetjenester. De kan også veilede og hjelpe med å skrive klager.

Prissjokk på briller: Fra 1493 til 12 258 kroner
Vi PlussBruvik forteller at det er fastlegene som har det høyeste antall klager innenfor kommunale helse- og omsorgstjenester.
- I 2020 fikk vi 2500 henvendelser angående fastleger, forteller hun - og kommenterer at det kanskje ikke er så rart siden det er den helsetjenesten i kommunen som brukes aller mest - nesten 15 millioner konsultasjoner i 2019.
Hovedinnholdet i henvendelsene er:
- Manglende og forsinkede henvisninger
- Manglende tilgjengelighet og kontinuitet
- Feil eller forsinket diagnostisering
- Uenighet angående medisinering
- Klage på legens oppførsel
- Uenighet om behandlingstiltak

- Behandling gir fantastiske resultater
Vi Pluss- Føler man ikke blir sett og hørt
Bruvik sier til Vi.no at det ikke er mange nok fastleger der ute, og forteller at noe de ser går igjen, er at når en lege pensjonerer seg så er det ikke alltid at det kommer inn en ny i dens sted.
- Pasienten kan bli flyttet til en annen fastlege - og noen ganger blir det vanskelig for denne å følge opp tidligere eller gammel problematikk. Kommunikasjonen kan bli vanskelig hos den nye og kanskje blir man flyttet til en fastlege lenger vekk fordi fastlegene i nærheten har fulle lister, sier Bruvik, og fortsetter:
- Noe vi også ser går igjen i klagene, er at fastlegen ofte har dårlig tid og at pasienten føler at han ikke blir hørt og sett godt nok på den tiden han får tildelt. Det kan ta lang tid å få en time. Og når fastlegen har henvist til spesialisthelsetjenesten og det går lenger tid enn det skal før man kommer videre der, er det ikke alltid at man blir fulgt godt nok opp og at fastlegen har purret på det. Så det går mye på tid og tilgjengelighet, dessverre.
Misfornøyd? - Ta det opp med fastlegen direkte
Dersom du er misfornøyd med fastlegen din, oppfordrer Bruvik til å ta det opp med legen direkte, selv om det kan kjennes vanskelig:
- De aller fleste fastleger har nok et ønske om å gjøre en så god jobb som mulig, og da er tilbakemeldinger viktig, sier Bruvik - og poengterer at det noen ganger ikke er så mye som skal til for at det hele skal ordne seg.
Dette er også anbefalingen fra Allmenlegeforeningen:

- Et godt forhold mellom pasient og lege er avhengig av tillit og forståelse - og om man ikke føler at man har det, så kan man bytte fastlege, sier Nils Kristian Klev, leder i Almenlegeforeningen.
- Det er ikke slik at du må være hos samme fastlege for enhver pris, om du ikke føler at du blir ivaretatt, sier han videre.
Dersom du mener fastlegen har gjort noe klanderverdig, kan du klage på fastlegen til kommuneoverlegen, eventuelt til Statsforvalteren (tidligere fylkesmann).

– Diagnosen kom som en julegave
- Ikke lett å bytte fastlege
- Det er dessverre ikke veldig lett å bytte fastlege. Teknisk sett er det enkelt, men man er avhengig av å finne en lege som har ledig plass, og mange steder er dette mangelvare, sier Bruvik.
En kartlegging av fastlegedekningen (Legebarometeret) viser at 85 prosent av kommunene sliter med å rekruttere nok fastleger. 80 kommuner har hatt særskilte rekrutteringsproblemer der de har hatt ledige fastlegelister i over ett år mellom januar 2019 og mars 2021.
Klev i Almenlegeforeningen understreker at krisen i fastlegeordningen er en stor bekymring. Han sier at et viktig premiss for fastlegeordningen er at det skal være en reell mulighet til å bytte fastlege.
- Men i realiteten er det nå for liten kapasitet mange steder og ingen mulighet for å bytte – og flere enn noen gang står uten fastlege, sier Klev.

Alt du trenger å vite om hormonterapi
Vi PlussHvilken fastlege skal du velge?
«Legelisten» er en tjeneste hvor brukere kan legge inn anmeldelser av for eksempel legen eller tannlegen.
- Men andres vurderinger er ikke nødvendigvis noe man skal stole på, sier Bruvik, og poengterer at vurderingene ikke kan si noe om hvordan man selv vil trives med den aktuelle legen.
- En fastlege som er fantastisk for en pasient kan bli helt feil for en annen.
Legeforeningen gikk til søksmål mot staten ved Personvernnemnda i 2019 med krav om at leger skal ha en generell rett til å reservere seg mot omtale på nettstedet Legelisten, ifølge Dagens Medisin. Borgarting lagmannsrett landet på at Legelisten og pasienters ytringsfrihet og interesse av publiseringene veier tyngre enn helsepersonells interesser og rett til privatliv, men saken skal nå opp for Høyesterett.
1 million fastlegebytter

Nora sov dårlig i åtte år
Det ble utført 1,05 millioner fastlegebytter totalt i 2020, ifølge tall fra Helsedirektoratet.
- Cirka 450.000 av disse ble utført av innbyggerne selv, enten på grunn av flytting eller av andre årsaker.
- 600.000 av byttene var automatisk tildelt av ordningen, på grunn av endringer i fastlegepraksiser og liknende.
- Det er flere kvinner enn menn som bytter fastlege - og det er flest i de yngre aldersgruppene som bytter. Aldersgruppene 55-74 og 75-120 år er de med færrest fastlegebytter.
Velkommen til vårt kommentarfelt
Vi setter pris på kommentarer til artiklene på vi.no. Husk at mange vil lese det du skriver. Hold deg til temaet og vær saklig. Vi gjør oppmerksom på at alle innlegg kan bli redigert eller fjernet av redaksjonen.