De vanligste grunnene for misnøye med legen

Derfor klager mange på fastlegen

Uenighet og misnøye om behandling, oppfølging og tilgjengelighet er noen av hovedgrunnene til at mange klager på fastlegen.

MISFORNØYD MED LEGEN? Klage på tilgjengelighet og uenighet angående medisinering er noe av det Pasient- og brukerombudet får flest henvendelser om, når det gjelder forhold om fastlegeordningen. Foto: NTB/Scanpix
MISFORNØYD MED LEGEN? Klage på tilgjengelighet og uenighet angående medisinering er noe av det Pasient- og brukerombudet får flest henvendelser om, når det gjelder forhold om fastlegeordningen. Foto: NTB/Scanpix Vis mer
Publisert

Følg Vi.no på Facebook og Instagram, og motta nyhetsbrev ved å registrere deg her.

2021 var rekordår i henvendelser til Pasient- og brukerombudet, med nærmere 17 000 henvendelser - og fastlegeordningen ruvet soleklart øverst i statistikken over hvorfor ombudet kontaktes.

Nå er det kun noen uker igjen av 2022 - og ombudet venter at fastlegehenvendelsene vil ende på samme nivå også i år:

- Vi er foreløpig litt under tallet fra i fjor, men så er det også en måneds tid igjen av året. Vi vil nok komme opp i samme tall i år som i fjor når det gjelder fastleger, forteller nasjonalt koordinerende ombud i Pasient- og brukerombudet, Jannicke Bruvik, til Vi.no.

Pasient- og brukerombudet har til oppgave å veilede og gi bistand til pasienter, brukere og pårørende, i deres møte med helsetjenesten. Du er ikke alene om du er misfornøyd med helsetjenestene og fastlegeordningen - og nedenfor kan du se hva det er de fleste er misfornøyde med.

Og ja, du har full anledning til å klage på både fastlegen og andre helsetjenester - selv om det kanskje ikke er snakk om en økonomisk erstatning. Her kan du lese om hvordan du kan få hjelp til å klage - og hvordan du kan gå fram dersom du synes det er ubehagelig å ta det opp med legen.

1 av 5 som kontaktet Pasient- og brukerombudene i 2021, gjorde det fordi de har utfordringer med fastlegeordningen - og at henvendelsene om fastlegeordningen har økt hvert eneste år fra 2018 og til den siste årsrapporten som er fra 2021.

Bruvik uttalte i april at rapportene tyder på at de to største utfordringene i norsk helsevesen er fastlegekrisen og psykisk helsevern.

Mangel på fastleger

- Statistikken vår gjenspeiler hvordan pasienter i hele landet opplever store utfordringer med ordningen, understreker det nasjonale koordinerende ombudet i forbindelse med årsrapporten for 2021.

Fastlegekrisen har gått fra å være et problem i distriktene til også å bli et problem i de største kommunene. I november meldte Helsedirektoratet at fastlegemangelen fortsatt øker - og helsedirektør Bjørn Guldvog uttalte en bekymring for at en svekket kommunal allmennlegetjeneste kan gå utover de mest sårbare pasientene.

I oktober stod 213 755 innbyggere i norske kommuner uten en fast lege.

Alle innbyggere som ifølge folkeregisteret er bosatt i en norsk kommune, har rett til en fastlege. Dette er bestemt i Forskrift om fastlegeordning i kommunene.

Uenighet om behandling og klager på tilgjengelighet

Nettopp spørsmålet om tilgjengelighet er også blant det som Pasient- og brukerombudet ofte får henvendelser om:

- Hovedinnholdet i henvendelsene går på uenighet angående medisinering, forsinket eller feil diagnostisering, manglende og forsinkede henvisninger, uenighet om behandlingstiltak, klage på oppfølging og klage på tilgjengelighet, forteller Bruvik.

En uhøytidelig spørreundersøkelse på Vi.no avslører at 51 prosent er fornøyd med fastlegen sin - mens 32 prosent sier de ikke er fornøyd og 16 prosent er usikre på om de er fornøyd.

Nils Kristian Klev, leder i Almenlegeforeningen, har tidligere uttalt til Vi.no at et godt forhold mellom pasient og lege er avhengig av tillit og forståelse - og om man ikke føler at man har det, så kan man bytte fastlege.

Du kan bytte fastlege inntil to ganger per år - og et bytte forutsetter selvsagt at det faktisk finnes fastleger med ledig kapasitet.

Vi bryr oss om ditt personvern

Vi er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer

Velkommen til vårt kommentarfelt

Vi setter pris på kommentarer til artiklene på vi.no. Husk at mange vil lese det du skriver. Hold deg til temaet og vær saklig. Vi gjør oppmerksom på at alle innlegg kan bli redigert eller fjernet av redaksjonen.